Ga naar de inhoud
Mertens won vlot tegen de onbekende Griekse Grammatikopoulou.

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11695
21
Coco Gauff
7988
31
Aryna Sabalenka
7788
4
Elena Rybakina
5973
5
Jessica Pegula
4625
6
Markéta Vondroušová
4503
78
Jasmine Paolini
4068
8
Zheng Qinwen
4005
92
Maria Sakkari
3980
101
Ons Jabeur
3748

Regen kan Elise Mertens niet afstoppen op weg naar 3e ronde op US Open

 wo 1 september 2021 19:45
US Open
Elise Mertens (32, 15)
Valentini Grammatikopoulou (296, Kwal.)
einde
6
set 1
2
6
set 2
2

Na haar moeizame zege in de 1e ronde heeft Elise Mertens zich goed herpakt op de US Open. Tegen de Griekse kwalificatiespeelster Valentini Grammatikopoulou won ze vlot met tweemaal 6-2. Door de regen werd de match even onderbroken. "Nu is het toernooi echt begonnen", sprak Mertens.

"Het was echt slecht", reageerde een zelfkritische Mertens dinsdag na afloop van haar zege in de eerste ronde tegen de Zweedse Peterson. Na een zware driesetter trok ze toen aan het langste eind, maar "in de tweede ronde moet het echt beter", vertelde ze na afloop. En zo geschiedde.

 

Tegen de kwalificatiespeelster Grammatikopoulou, de nummer 234 van de wereld, toonde Mertens dat ze een klasse beter is dan de 24-jarige Griekse. Na een festival van breaks in het begin van de openingsset kwam ze zo al snel op een 3-1-voorsprong.

 

Mertens leek de moeizame partij tegen Peterson achter zich te hebben gelaten en greep de Griekse bij haar nekvel. Met solide tennis haalde ze uiteindelijk set 1 binnen met duidelijke 6-2-cijfers.

 

Grammatikopoulou, die in New York voor de eerste keer op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi stond, moest ook in de tweede set de wet van de sterkste ondergaan. Mertens nam de bovenhand in de rally's en liet zich niet meer van de wijs brengen.

 

Bij een 5-2-voorsprong in de tweede set leek de regen nog even het momentum van Mertens te breken, maar bij de hervatting kon ze het op eigen opslag afmaken. 6-2 en boeken toe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Toernooi is nu echt begonnen"

"Ik heb duidelijk beter gespeeld dan in mijn eerste match", blikte Elise Mertens terug. "Laat ons die wedstrijd maar snel vergeten. Nu tenniste ik veel regelmatiger."

 

"Voor mij is het toernooi nu begonnen. Ik sta weer met zelfvertrouwen op het terrein en speel bevrijd."

 

Vrijdag in de 3e ronde ontmoet Mertens Ons Jabeur, de nummer 20 van de wereld. Op Wimbledon speelde de Tunesische nog de kwartfinales van Wimbledon.

 

"Ik heb nog niet tegen haar getennist, maar ik weet wel dat ze erg handig is en krachtig kan slaan. Ik heb alvast veel respect voor haar. Het wordt zaak om haar te doen twijfelen. Mentaal is ze wat broos", weet Mertens, die het vorig jaar tot in de kwartfinales in New York.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

19:33

Opwarming nr. 2

Mertens en Grammatikopoulou staan terug op de baan. Ze mogen, voor de tweede keer deze partij, wat opwarmingsballen naar elkaar slaan. Mertens heeft nog 1 game nodig om de derde ronde op de US Open te bereiken.

19:07

Opnieuw regenpauze

Net wanneer Mertens met een nieuwe break op 5-2 komt, worden de hemelsluizen opnieuw opengezet. Een nieuwe regenpauze is het gevolg. Mertens ziet zo haar momentum wat gebroken worden, al heeft ze 3e ronde echt binnen handbereik.

19:04

Mertens blijft staande na moeilijk moment

Na haar goed begin in set twee leek de motor toch opnieuw wat te sputteren bij Mertens. Grammatikopoulou kwam terug tot 3-2 en leek Mertens aan het twijfelen te brengen, maar net op tijd schoot Mertens wakker, door op eigen opslag naar 4-2 te gaan. 

18:45

Mertens stoomt door

Ook in set twee toont Mertens zich een niveau beter dan de bescheiden Griekse. Vooral in de langere rally's toont ze zich meester. Met goed tennis snelt ze weg naar een 3-0-voorsprong. Tenzij er nog een spectaculaire ommekeer plaatsvindt, is de 3e ronde binnen voor Mertens.

18:33

Mertens pakt set 1

Mertens heeft de goede lijn van het begin in set 1 doorgetrokken. Onze landgenote speelde niet haar beste tennis, maar maakte half zo veel unforced errors als Grammatikopoulou. Mertens moest haar opslag twee keer afgeven, maar ging vier keer door de service van de Griekse. Het resultaat is een duidelijke 6-2-setwinst.

18:07

Mertens op voorsprong

Na een festival van breaks leidt Mertens halverwege de eerste set met 3-1. Onze landgenote ging meteen door de opslag van de Griekse, maar kreeg daarna een lovegame om de oren. Vervolgens ging Mertens opnieuw door de service van Grammatikopoulou om daarna haar opslag vast te houden.

17:52

Ze zijn eraan begonnen

De Griekse mag als eerste serveren. Maakt Mertens korte metten met haar tegenstandster of wordt het net als in R1 een slijtageslag?

17:44

Daar zijn de speelsters

Met drie kwartier vertraging komen de speelsters nu toch de baan op. Mertens kan zo dadelijk aan haar twee ronde gaan beginnen.

17:35

Het veld lijkt opnieuw speelklaar, maar het blijft voorlopig wachten op Mertens en Grammatikopoulou.

17:11

De regen is ondertussen gestopt. Een stoet van 4 kuismachines probeert het veld speelklaar te maken. Mertens moet zich ondertussen warm houden in de coulissen.

16:48

Regenwolken boven New York

Ondertussen valt er weer nattigheid in Flushing Meadows. Zo zal Mertens wellicht wat later de baan op moeten. We houden u op de hoogte.

16:33

Mertens tegen onbekende Griekse

Na haar moeizame zege tegen de Zweedse Peterson in R1 komt Mertens vandaag opnieuw de baan op in New York. Mertens neemt het in de tweede ronde op tegen de onbekende Griekse Grammatikopoulou, de nummer 234 van de wereld die uit de kwalificaties komt.

Op papier een haalbare kaart dus voor Mertens, die weliswaar niet blaakt van vertrouwen. Tegen Peterson verloor ze de eerste set, maar knokte ze zich na twee tiebreaks alsnog naar de zege. "Het was slecht", reageerde een zelfkritische Mertens achteraf. Vindt ze vandaag het goede gevoel terug? 

16:32

Het ging echt niet. Je hebt zo van die dagen. Ik heb puur gewonnen op mentale kracht. Het moet beter in de tweede ronde.

Elise Mertens na R1
16:31

Mertens na haar 1e ronde: "Het was slecht"