Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

Greet Minnen lijkt te kunnen stunten, maar plots gaat het licht uit

 zo 30 mei 2021 16:01
Roland Garros
Greet Minnen (60, Kwal.)
Petra Kvitová (14, 11)
einde
77
set 1
63
65
set 2
77
1
set 3
6

In de eerste ronde van Roland Garros heeft Greet Minnen (WTA-125) het onderspit moeten delven tegen de Tsjechische topper Petra Kvitova (WTA-12). Onze landgenote won de eerste set, maar ging onderuit in de volgende twee.

Het duel tussen de 23-jarige Minnen en de 31-jarige Kvitova begon met drie servicebreaks. Kvitova ging twee keer in de fout, Minnen een keertje. Na enkele felbevochten games liep Minnen zo uit tot 2-1.

 

Van 3-1 ging het naar 4-2 en 5-4 voor Minnen. Toen de Belgische mocht serveren voor de set, toonde Kvitova bij een 30-15-achterstand haar mentale veerkracht. De Tsjechische versierde een break (5-5), slaakte een kreet die te horen was van Parijs tot in Brussel en won vervolgens haar opslagspel (5-6). 

 

Maar Minnen liet niet begaan en kwam bij 6-6 weer op gelijke hoogte. In de tiebreak startte Minnen goed (3-0). Kvitova kon de situatie niet meer omkeren en verloor de tiebreak (7/3) en zodoende ook de eerste set.

Set 2 stond in het teken van stevig servicewerk. On-serve bouwde Minnen een 4-3-bonus uit. Kvitova was nu wel beter bij de les dan in de tiebreak, al was het opvallend hoe de veel minder ervaren Minnen goed meeging in de rally's.

Met een lovegame maakte Minnen er 6-5 van en in het spel erna kreeg ze zelfs een matchpunt. Maar Kvitova hield het hoofd koel en kroop door het oog van de naald. Opnieuw kwam het tot een tiebreak en ditmaal trok de Tsjechische - met 5/7 - aan het langste einde, al was er in de slotfase wat commotie over een bal die al dan niet binnen was.

1-1 in sets: alles kon nog. Maar niets was minder waar. Minnen begon nog wel vol overtuiging aan het beslissende bedrijf, maar het tweede breakpunt in de tweede game was er te veel aan. Kvitova stormde naar 0-5. Minnen pakte voor de eer nog één spelletje, Kvitova maakte het af met 1-6.

Onze tennisman in Parijs:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Moet het positieve onthouden"

Greet Minnen hinkte na afloop op twee gedachten: teleurstelling over het verlies, maar opgetogenheid over haar bijna-stunt.

 

"Het is pijnlijk om te verliezen. Anderzijds moet ik zeker het positieve onthouden. Kvitova is per slot van rekening de nummer 12 van de wereld", zegt Minnen.

 

"Tegenover de laatste graveltoernooien is dit voor mij een enorme vooruitgang. Ook daar mag ik zeker positief op terugblikken."

 

In de 3e set liep Kvitova weg van Minnen. Minnen: "Het was niet makkelijk om aan die 3e set te beginnen. Maar ik probeerde wel gewoon van 0 te starten, want alles kon nog. Maar Kivtova heeft haar niveau nog kunnen opkrikken. Alles lukte bij haar, er was nog weinig aan te doen."

 

Met haar prestatie heeft Minnen haar zelfvertrouwen een boost gegeven met het oog op de toekomst.

 

"De top 100 halen is het grote doel, al probeer ik er niet te veel mee bezig te zijn. Dat zal vanzelf komen als ik blijf werken en de juiste resultaten behaal."

Kvitova: "Ze tennist heel goed op gravel"

Petra Kvitova had achteraf veel lof voor Minnen. "Ik denk dat het de eerste keer is dat ik een match win nadat ik eerst een matchbal moest redden. Het doet dus echt plezier dat ik dit hebben kunnen omkeren."

 

"Maar ik moet zeggen dat Minnen echt goed gespeeld heeft. Ik weet niet of ze haar spel veranderd heeft sinds onze vorige ontmoetingen, maar ik denk dat ze echt van gravel houdt. Haar tennis past ook bij deze ondergrond."

 

"Ik heb moeten knokken, tegen haar en tegen mezelf."

Lees ook:
Greet Minnen.
Greet Minnen.