Carlsen verlengt wereldtitel schaken na bizarre "zelfmoordactie" in slotmatch

  Magnus Carlsen heeft voor de vierde keer met succes zijn wereldtitel schaken verlengd. Uitdager Jan Nepomniasjtsji ging na verlies in de langste match uit de WK-geschiedenis helemaal uit de bocht in het tweede deel van de titelstrijd.

  Het leek er lange tijd op dat de titelstrijd tussen Magnus Carlsen en Jan Nepomniasjtsji zou uitdraaien op een eindeloze en dus saaie reeks gelijkspelen, zoals ook in de vorige WK-match. De supercomputers die beide schakers gebruikten in hun maandenlange voorbereiding hadden niet voor verrassingen kunnen zorgen in de openingen.

   

  Maar alles veranderde in de 6e partij, eentje voor de geschiedenisboeken. Niet alleen omdat het met 136 zetten (elk) de langste wedstrijd uit de WK-geschiedenis werd, maar ook door het knotsgekke verloop ervan.

   

  Met slechts seconden op de klok namen Carlsen en Nepomniasjtsji de ene ongelukkige beslissing na de andere. In de "verlengingen" ging het gelijk op, maar slaagde de Noorse titelverdediger erin om in zijn typisch onverzettelijke stijl toch een overwinning uit de lege ketchupfles te knijpen.

   

  Voor Nepomniasjtsji was dit het begin van het einde. Twee onbegrijpelijke blunders in partijen 8 en 9 verschrompelden zijn kansen op een wereldtitel tot bijna nul. Ook het afknippen van zijn onlosmakelijke "man bun" zorgde niet voor een ommekeer.

   

  In zijn laatste match met de witte stukken deed "Nepo" nog een schuchtere poging om met een scherpe stelling alsnog een zege uit de brand te slepen, maar toen de partij op een gelijkspel afstevende, wierp hij zich op zijn eigen zwaard met een allerlaatste blunder, al dan niet een opzettelijke. Een zelfmoordactie.

   

  Carlsen nam er nog even zijn tijd voor, maar hij maakte er uiteindelijk toch korte metten mee, in wat een van de zwaarste afstraffingen uit de recente WK-geschiedenis is geworden. De overwinning levert Carlsen een pittige 1,2 miljoen dollar op, Nepomniasjtsji houdt toch nog 800.000 dollar over aan zijn avontuur (of was het een nachtmerrie?) in de woestijn.

  Een paar minuten na de match tweette Magnus Carlsen deze foto van Kobe Bryant

  Het cruciale moment: de zege in de 6e match

  Carlsen vs. Nepomnasjtsji 7,5-3,5
  26/11 wedstrijd 1 remise
  27/11 wedstrijd 2 remise
  28/11 wedstrijd 3 remise
  30/11 wedstrijd 4 remise
  01/12 wedstrijd 5 remise
  03/12 wedstrijd 6 Carlsen
  04/12 wedstrijd 7 remise
  05/12 wedstrijd 8 Carlsen
  07/12 wedstrijd 9 Carlsen
  08/12 wedstrijd 10 remise
  10/12 wedstrijd 11 Carlsen

  WK schaken in Dubai

  1. 16 uur 55. Afgelopen! Nepomniasjtsji gooit zich op zijn zwaard. Iets vroeger dan verwacht is de titelstrijd op het WK schaken dan toch gestreden. Jan Nepomniasjtsji leek met een scherpe opening nog iets van zijn schier uitzichtloze situatie te willen maken, maar een nieuwe blunder wees eerder op een zelfmoordactie om er toch maar korte metten mee te maken. Carlsen leek zelf ook wat verrast en koos nog voor een omweg naar een 4e zege in de laatste 6 partijen. .
  2. 10-12-2021.
  3. 15 uur 44. Snelle remise in 10e partij. Magnus Carlsen staat weer een match dichter bij een nieuwe wereldtitel. Na het foutenfestival van de voorbije dagen wou Jan Nepomniasjtsji absoluut een nieuwe pijnlijke ervaring vermijden, terwijl ook Carlsen zelf een snelle remise verwelkomde. De 10e partij verzandde dan ook in een potje schaduwboksen, waarbij beide spelers het gevecht uit de weg gingen. Morgen staat de laatste rustdag op het programma, vrijdag kan Carlsen het met de zwarte stukken helemaal afmaken. .
  4. 15 uur 44. Ik wou vandaag eens een gewone match spelen, zonder te blunderen deze keer. Jan Nepomniasjtsji.
  5. 08-12-2021.
  6. 17 uur 23. Nepomniasjtsji implodeert volledig. Na een 3e zege in 4 partijen lijkt het WK schaken nu helemaal voorbij. Jan Nepomniasjtsji had de rustdag nochtans gebruikt om landgenoot Sergej Karjakin, zijn voorganger als WK-uitdager, vanuit Rusland te laten overvliegen als geheim wapen én om zijn handelsmerk - de man bun - af te scheren. Een nieuwe Nepo leek geboren. Ook op het bord maakte hij meteen zijn intenties duidelijk, door vanaf het begin alle trossen los te gooien. Carlsen weerstond de druk eenvoudig, tot Nepomniasjtsji opnieuw flaterde en zijn loper liet insluiten. Carlsen schudde zijn hoofd in ongeloof, maar nam het cadeautje in dank aan. Het vervolg was slechts een formaliteit. Met nog 5 matchen op het menu en 3 punten in het nadeel lijken de kansen voor Nepo herleid tot nagenoeg nul. Het zelfvertrouwen van de uitdager is in ieder geval tot onder het nulpunt gezakt. Alles aan zijn lichaamstaal schreeuwt: ik wil weg uit deze nachtmerrie. .
  7. 17 uur 23. Het is bijna niet te begrijpen hoe je in die situatie kunt blunderen. Het zal een combinatie zijn van concentratieverlies en ook wel wat pech. Jan Nepomniasjtsji.
  8. 07-12-2021.
  9. 17 uur 37. Valstrik van Carlsen luidt ondergang Nepomniasjtsji in. Magnus Carlsen is er voor de 2e keer in 3 dagen tijd in geslaagd uitdager Jan Nepomniasjtsji te verslaan. Na de ietwat makke partij van gisteren, kwamen beide spelers met grof geschut aan het bord. In het middenspel spande Carlsen een valstrik die nogal goedkoop leek, maar waar Nepomniasjtsji toch intuimelde. Carlsen had nu een pion voorsprong én had bovendien positioneel zo'n groot overwicht dat Nepomniasjtsji geen kant meer op kon. De Rus wist al dat hij ten dode opgeschreven was, maar rekte zijn eigen lijdensweg nog een beetje. Morgen is er opnieuw een rustdag, maar daarna moet Nepomniasjtsji uit een ander vaatje tappen als hij een van de meest memorabele comebacks uit de WK-geschiedenis vorm wil geven. .
  10. 05-12-2021.
  11. 16 uur 34. Snelle draw om op adem te komen. Na het eindeloze spektakel van gisteren hebben Jan Nepomniasjtsji en Magnus Carlsen voor een halve snipperdag gekozen. Nepomniasjtsji kreeg met wit nochtans een uitgelezen kans om meteen terug te slaan na zijn pijnlijke nederlaag, maar hij koos voor de veilige route. Nieuw verlies zou immers zo goed als het einde betekenen van zijn winstkansen. Carlsen zag het graag gebeuren: hij is weer een dag dichter bij een verlenging van zijn titel en krijgt morgen een nieuwe kans om een 2e mes in de rug van "Nepo" te planten. .
  12. 16 uur 33. Het was een heel, heel evenwichtige match. Om niet te zeggen: saai! Jan Nepomniasjtsji.
  13. 04-12-2021.
  14. 21 uur 55. Carlsen wint recordmarathonmatch met 136 zetten. Het heeft 6 partijen geduurd, maar we hebben voor het eerst een winnaar op het WK schaken: titelhouder Magnus Carlsen was voor het eerst Jan Nepomniasjtsji de baas na een waanzinnige marathon van 136 zetten elk. Het duel duurde liefst 7 uur en 45 minuten. Die 136 zetten zijn een record in de WK-geschiedenis. Het vorige dateerde van Karpov-Kortsjnoj in 1978 met 124 zetten. In tegenstelling tot de voorbije dagen gooide Carlsen deze keer het boek met theorie vanaf de start uit het raam. Hiermee probeerde hij een nieuw tactisch steekspel te vermijden en er een echt man-tegen-mangevecht van te maken. Bijna ontplofte deze aanpak in zijn gezicht, want Nepomniasjtsji kreeg de bovenhand en kon op elk moment de trekker overhalen. Nepo zag de opening niet en in een zenuwachtig slot van de reguliere tijd - met slechts seconden op de klok van beide spelers - werden de foutjes opgestapeld. Uiteindelijk trokken we toch met een gebalanceerde stelling de "verlengingen" in en daarin toonde Carlsen zijn klasse en vooral zijn vastberadenheid. Als een wurgslang draaide hij zich om Nepomniasjtsji. Die kwam uiteindelijk toch in ademnood en moest moegestreden zijn hand uitsteken en zijn nederlaag toegeven. Met nog 8 matchen voor de boeg ligt Carlsen nu duidelijk in polepositie voor een nieuwe wereldtitel. Nepomniasjtsji moet alles op alles zetten om zelf ook eens te winnen en dat terwijl Carlsen nog maar 2 keer heeft verloren in zijn hele WK-geschiedenis. .
  15. 03-12-2021.
  16. 17 uur 06. Daar is remise #5. 5e match op het WK schaken: net zoals een bokser die voor een knock-out wil gaan, moet ook een schaker eerst zelf zijn dekking opgeven om ruimte te maken voor een uithaal.  In zijn 3e match met wit maakte Nepomniasjtsji duidelijk dat hij dat voorlopig nog niet van plan is, want hij koos voor een oerdegelijke opening. Het gevolg was dat Carlsen aanvallend aan handen en voeten was gebonden.  Nepo zelf leek in het middenspel toch nog water uit een steen te kunnen knijpen, maar onvoldoende om Carlsen echt in de problemen te brengen. Zo stormden we onherroepelijk af op een 5e gelijkspel op een rij. Morgen wordt een dagje gerust. .
  17. 01-12-2021.