Ga naar de inhoud
De Red Panthers zetten Oekraïne simpel opzij.

Red Panthers hebben geen kind aan zwak Oekraïne en staan op één zege van de Olympische Spelen

 di 16 januari 2024 18:47
België
einde
13-0
Oekraïne

Op het olympisch kwalificatietoernooi in Valencia hebben de Red Panthers in hun laatste groepsmatch gehakt gemaakt van een slap Oekraïne. De Belgische hockeyvrouwen zijn daarmee zeker van hun stekje in de halve finales en moeten nu nog één keer winnen om het felbegeerde olympische ticket binnen te rijven.

Voor Vorst, voor vrijheid, voor de halve finales en misschien zelfs voor groepswinst.


De Belgen openden hun laatste groepswedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi meteen met een doelpunt. De onvermijdelijke Ambre Ballenghien zette na luttele minuten al de toon met een echt spitsengoaltje.

 

Spoiler: het zou de eerste van velen worden voor topscoorder Ballenghien en de Belgen, die duidelijk beseften dat het doelpuntensaldo vanavond van groot belang zou zijn voor groepswinst.

 

Toch konden onze landgenoten die lijn niet meteen doortrekken in het eerste kwart. Wanneer het niet botste op de defensieve muur van Oekraïne, dan deed het dat wel op zijn uitstekende doelvrouw.


Maar dat was slechts uitstel van executie, zo bleek.

Ballenghien was opnieuw de uitblinker bij de Belgen.

De bondscoach Raoul Ehren schudde zijn ploeg in de eerste pauze wakker met een preekje en vroeg zijn team daarna om veel sneller op zoek te gaan naar strafcorners. En dat moest je onze landgenoten - die gisteren vijf op vijf scoorden - geen twee keer vragen. 

 

In het tweede kwart versierden ze de ene na de andere strafcorner. De eerste zeven keer ging het nog verkeerd, maar daarna begon de machine genadeloos te draaien. Er vlogen er uiteindelijk nog vier binnen. 

 

Bent u nog mee? De teller staat inmiddels op 5-0.

 

Gisteren grapten de Belgen nog dat ze vandaag beter wilden doen dan hun recordzege tegen Zuid-Korea (11-1). En wat enkelen onmogelijk waanden, werd zowaar werkelijkheid na een walk-over na de rust.

 

Op zoek naar de groepswinst en een uitstekende uitgangspositie in de halve finale dikten de Red Panthers hun doelpuntensaldo nog aan tot 13-0. En zo was ook de nieuwe recordoverwinning een feit.

Donderdag wacht Groot-Brittannië

In de halve finales neemt België het donderdag om 12.30 uur op tegen Groot-Brittannië. De winnaar van dat duel is meteen ook zeker van kwalificatie voor de Olympische Spelen.

 

De verliezer krijgt nog een herkansing tegen de verliezer van de andere halve finale. Daarin nemen Spanje en Ierland het tegen elkaar op. In totaal worden er dus 3 olympische tickets uitgedeeld in Valencia: eentje voor elke finalist en eentje voor de nummer 3 van het toernooi.

De doelpuntenmakers:
 • 4' Ballenghien 1-0
 • 13' Gerniers 2-0
 • 26' Vanden Borre 3-0
 • 30' Ballenghien 4-0
 • 30' Ballenghien 5-0
 • 31' Struijk 6-0
 • 33' Puvrez 7-0
 • 45' Vanden Borre 8-0
 • 46' Ballenghien 9-0
 • 47' Ballenghien 10-0
 • 48' Englebert 11-0
 • 56' Mariën 12-0
 • 60' Blockmans 13-0
 • Ambre Ballenghien: "Het was een schitterende prestatie van ons team. We mogen van deze speciale overwinning genieten, maar het échte werk begint later deze week pas. We kijken er echt naar uit om ons olympisch doel na te jagen. Het is ook mooi dat er zó veel Belgische supporters aanwezig zijn. Voor hen willen we mooie doelpunten maken en nog veel overwinningen boeken."

red panthers op olympisch kwalificatietoernooi

finale
België Spanje 2-1 verslag
voor plaats 3
Ierland Groot-Brittannië 1-2
halve finales
België Groot-Brittannië 3-2 verslag
Spanje Ierland 0-0 (3-0)  
uitslagen groep A
België Ierland 0-0 verslag
Zuid-Korea Oekraïne 3-0  
Ierland Oekraïne 8-0  
Zuid-Korea België 1-10 verslag
België Oekraïne 13-0 verslag
Ierland Zuid-Korea 3-1  
eindstand groep A
    M W G V +/- ptn
1. België 3 2 1 0 23-1 7
2. Ierland 3 2 1 0 11-1 7
3. Zuid-Korea 3 1 0 2 5-13 3
4. Oekraïne 3 0 0 3 0-24 0

Het olympisch kwalificatietoernooi vindt plaats in Valencia (Spa). De top 2 van de 2 poules stoot door naar de halve finales. De top 3 van het toernooi met 8 landen plaatst zich voor de Olympische Spelen.

België - Oekraïne

18:47

13-0! Rake strafbal is laatste wapenfeit

18:46

EINDE: 13-0

De Red Panthers krijgen na het laatste fluitsignaal nog een strafbal. Een koud kunstje voor de uitgelaten Blockmans, die de recordoverwinning met een score van 13-0 afsluit. Onze landgenoten stoten zo door naar de halve finale en zijn - tenzij Ierland voor een mirakel zorgt tegen Zuid-Korea - zeker van groepswinst.

18:40

Mariën tekent voor de 12-0

18:39

Doelpunt België: 12-0

De Oekraïeners zijn doodmoe en kunnen de Panthers niet meer volgen. Daar profiteert ook de ontketende Mariën van. Met een van haar gekende rushes op de rechterflank rent ze voorbij alles en iedereen om de recordscore aan te dikken tot 12-0. Die groepswinst zal nu wel binnen zijn, zeker?

18:30

Englebert dribbelt Oekraïnse defensie en scoort de 11-0

18:29

Doelpunt België: 11-0

Een nieuwe recordoverwinning voor de Red Panthers. Englebert speelt niet haar allerbeste wedstrijd vandaag, maar ze gunt zichzelf toch nog een opkikkertje. De talentvolle aanvalster jaagt de 11-0 na een heerlijke dribbel voorbij de Oekraïense doelvrouw.

18:28

Ballenghien doet er nog eentje bij: 10-0

18:27

Vijfklapper Ballenghien: 10-0

En jawel, het is Ballenghien gelukt. Gisteren grapte ze nog dat ze vandaag nog beter wilde doen dan tegen Zuid-Korea - waar ze vier keer scoorde. En tien minuten voor het einde is haar vijfklapper een feit. 

18:26

Ballenghien mikt strafcorner binnen: 9-0

18:25

Doelpunt België: 9-0

De Red Panthers willen duidelijk nog beter doen dan hun recordoverwinning van gisteren. We hebben nog niet met onze ogen geknipperd in het laatste kwart en er vliegt alweer een strafcorner binnen. Deze keer is het topscorer Ballenghien, die haar vierde van de avond tegen het net knalt.

18:20

Belgische strafcorner verloopt deze keer wel perfect: 8-0

18:19

Doelpunt België: 8-0

De Panthers hebben vandaag goed kunnen trainen op hun strafcorner. Zo vliegt ook de twaalfde binnen. Vanden Borre ziet de zee voor haar opengaan en mikt de bal Mozes-gewijs in het hoekje. 

18:16

Oekraïne weet niet goed wat te doen met het balbezit en loopt tegen een scherpe Belgische counter aan. Versavel wordt na een recuperatie meteen diep gestuurd. De Belgische sluipschutter twijfelt even of ze moet afleggen of voor eigen succes moet gaan en verliest zo het momentum.

18:13

De doelpuntenlawine van de Panthers is even gaan liggen. Oekraïne lijkt op adem te kunnen komen en probeert de bal rond te spelen. Toch heeft het alle moeite van de wereld om de middellijn over te steken. Een klassiek kat-en-muisspelletje.

18:07

Strafcorner gaat niet perfect, maar Puvrez duwt de 7-0 alsnog binnen

18:06

Doelpunt België: 7-0

België is volledig onder stoom. In eerste instantie gaat de strafcorner niet goed bij de Panthers, maar Brasseur kan opnieuw uitstekend corrigeren. Zo kan Versavel toch nog uithalen. Haar bal vliegt voorlangs richting Puvrez, die ook haar graantje kan meepikken.

18:05

VRT CANVAS

De uitzending op televisie gaat verder op VRT CANVAS. Zappen maar!

17:56

Meteen na de rust scoort struijk de 6-0