Ga naar de inhoud
De Red Panthers.

De Red Panthers zetten de kers op de taart tegen Spanje: "Weer een bewijs hoe goed we zijn"

 za 20 januari 2024 19:38
België
einde
2-1
Spanje

De Belgische hockeyvrouwen hebben het olympisch kwalificatietoernooi in Valencia gewonnen. Een echte waardemeter werd de finale tegen Spanje niet gezien de Belgische decompressie, maar in de slotfase gingen de Red Panthers nog op en over de Spaanse vrouwen. Een extra mentale opsteker richting Parijs. 

Doelpunten:

29' Barrios 0-1

55' Versavel 1-1
56' Englebert 2-1

Het venijn zit in de staart

De lachende gezichten tijdens de Brabançonne gaven al min of meer prijs van wat er op het veld te zien zou zijn. Bij de Red Panthers was de druk van de ketel en het vet was ook wel een beetje van de gazpacho.

 

Voor eigen volk toonde Spanje uiteraard meer drive, al hadden de Panthers anderzijds meer moeten puren uit de strafcorners net voor het einde van het eerste kwart.

 

Het Spaanse overwicht kreeg net voor de pauze een correcte weergave op het scorebord: het arendsoog van Sara Barrios zag nog een gaatje tussen Aisling D’Hooghe en de paal.

 

Ook na de rust konden de Panthers geen grip krijgen op de match en hun Spaanse collega’s. Er waren wel kansjes, maar na de ontlading van donderdag was het duidelijk dat er niet veel meer dan prestige op het spel stond.

 

Net toen iedereen in slaap gewiegd was, sloegen de Panthers ijskoud toe in het slot met 2 goals in 2 minuten. Louise Versavel kreeg wat Spaanse medewerking, Charlotte Englebert illustreerde haar onversneden klasse.

 

2-1, de Spaanse ontreddering was groot. Voor de Panthers geeft de symbolische zege ongetwijfeld een extra duwtje in de rug.

"Alleen topteams kunnen dit"

"Dit is een droomweek, schitterend", lachte bondscoach Raoul Ehren. "Het was een moeilijke dag. Onze eerste twee kwarten waren niet goed. De focus was er niet genoeg."

 

"We waren overal te laat en we hebben geprobeerd om dat om te draaien. In de laatste 20 minuten zag je hoe we willen spelen."

 

"We zijn een topteam en normaal kunnen alleen topteams dit, de boel omdraaien als het nodig is. Dit is weer een bewijs hoe goed we zijn."

 

"Nu is the sky the limit. We gaan all-in. Iedereen droomt van een medaille en daar zullen we keihard voor werken. De plannen liggen klaar. We kunnen nog stappen zetten, 100 procent."

België - Spanje

19:38

Einde

2-1! De Red Panthers winnen. Gevleid, maar dat zal hen worst wezen. 

19:33

2-1

En plots gaat het snel. De Panthers spelen geen goeie match, maar Charlotte Englebert bewijst haar klasse met een prachtig schot!

19:33

Englebert met een prachtig schot: 2-1!

19:32

1-1

5 minuten voor het einde rinkelt de Belgische kassa. Louise Versavel tikt de bal aan, met wat Spaanse medewerking staat de gelijkmaker op het bord. 

19:32

1-1! 5 minuten voor het einde rinkelt de Belgische kassa

19:18

Einde derde kwart: 0-1

Aan de score is niets veranderd en ook het wedstrijdbeeld blijft min of meer gelijk. De Panthers slagen er niet in om de controle over de wedstrijd te bemachtigen. 

18:49

Einde tweede kwart: 0-1

We gaan rusten bij een 0-1-stand en dat is een vrij correcte weergave. Voor eigen publiek is Spanje gemotiveerd, de Panthers laten het een beetje afweten. De scherpte ontbreekt. Kunnen ze dat beeld straks kantelen? 

18:49

Kort voor de rust slaat Spanje toe

18:48

0-1

Kort voor de rust slaat Spanje toe en dat is niet helemaal onverdiend. Het arendsoog van Sara Barrios ziet een gaatje tussen Aisling D'Hooghe en de paal: 0-1. 

18:31

Einde eerste kwart: 0-0

Spanje begon sterk en liet de Panthers achter de bal lopen, maar in het slot vielen de strafcorners als rijpe appelen van de Belgische boom. Ze hebben geen van de 4 pogingen kunnen benutten, al werd er dus eentje niet gevalideerd. 

18:30

Videoref keurt openingsdoelpunt van de Red Panthers af

18:29

1-0 afgekeurd

Alix Gerniers loopt een strafcorner binnen, maar ze raakte de bal met haar bovenbeen. Na veel vijven en zessen keurt de videoref het openingsdoelpunt af. 

18:06

Lachende gezichten

Tijdens de Brabançonne stralen de Red Panthers. Er staat niets meer op het spel, dit is een match waarin ze zich kunnen uitleven en vooral zullen genieten. 

11:15

We zijn zo gegroeid de laatste tijd. We zijn niet voor niets bij de besten van de wereld. Ik geloof erin dat we iets heel moois kunnen doen in Parijs. Eindelijk kunnen we daar over praten.

Alix Gerniers, Red Panthers
11:11

Finale in Valencia

Na de historische kwalificatie voor de Spelen van Parijs hebben de Red Panthers twee feestdagen achter de rug in Valencia.

Tegen gastland Spanje kunnen de Belgische hockeyvrouwen in de finale van het olympische kwalificatietoernooi vandaag nog een extra vertrouwensboost tanken.

Kijk vanavond om 18 uur live naar de wedstrijd op VRT Canvas, of volg alle actie op deze pagina via onze livestream en live tekstupdates.

11:10

Het moeilijkste was eigenlijk om in Parijs te geraken, nu kunnen de Panthers op een medaille mikken. Dat mag ook wel als je in de top 4 van de wereld staat.

Eddy Demarez