Ga naar de inhoud
De Red Lions pakken het brons.

Red Lions verlaten het EK met opgeheven hoofd en bronzen plak

 zo 27 augustus 2023 13:10
België
einde
2-0
Duitsland

Net als twee jaar geleden heeft België het brons veroverd op het EK hockey. In de troostfinale versloegen de Red Lions het gastland met 2-0. Het is de 8e medaille op een rij op een groot toernooi voor de nationale hockeymannen, die nu richting de Spelen van Parijs kunnen werken.

Doelpunten:

 

  • 15' Nelson Onana: 1-0
  • 29' Florent Van Aubel: 2-0

Na de dreun tegen Nederland waren de Red Lions niet van plan zich een tweede keer te laten verrassen op dit EK.

 

De Belgen begonnen dan ook uitstekend aan de troostfinale tegen gastland Duitsland. Al in het eerste kwart versierden de Lions liefst 4 strafcorners, maar ze misten ze allemaal. Een kanonskogel van aanvoerder Denayer spatte dan weer uiteen op de lat.

 

Scoren, dat lukte nieuwkomer Onana wel nog in het eerste kwart. Hij devieerde een lange bal netjes voorbij Stadler in doel.

 

Ook in het tweede kwart waren de Belgen duidelijk baas. Van Aubel reageerde in de cirkel alert op een schot van Dohmen en tikte van dichtbij de 2-0 netjes voorbij de Duitse doelman.

 

Na de pauze had iedereen een stevig offensief van Duitsland verwacht, maar dat kwam er niet. Vanasch moest pas helemaal op het einde zijn klasse tonen met enkele goede reddingen.

 

De bronzen plak is dus oververdiend voor de Red Lions, die toch een beetje wraak hebben genomen op de Duitsers voor de verloren WK-finale van eerder dit jaar.

 

Later op de dag kroonde Nederland zich tot Europees kampioen. Oranje versloeg in de finale Engeland met 2-1. Voor onze Noorderburen was het de 7e Europese titel.

"Niet de kleur die we wilden"

  • Florent Van Aubel: "Het was heel belangrijk voor ons om het toernooi goed af te sluiten. Dat hebben we ook gedaan. We hebben ook goed en dominant hockey gespeeld. Op het einde toonden we ook veel weerbaarheid. De verloren WK-finale speelde wel in het achterhoofd en we wilden zeker een medaille op dit toernooi. We zijn een nieuwe weg in geslaan op ons proces en dus is vandaag zeker positief. Ons programma verandert nu een klein beetje door dat kwalificatietoernooi, maar het doel blijft olympisch goud."

 

  • Loïck Luypaert: "Als je ziet hoe we vandaag hebben gespeeld, dan kan ik alleen maar trots zijn op de reactie die we hebben getoond na de halve finales. Gisteren was een heel moeilijke dag en iedereen was gepikeerd. Het is mooi om te zien hoe we er samen toch gekomen zijn. Terugkomen na een verlies is het moeilijkste dat er is, maar deze ploeg heeft samen zoveel meegemaakt en ik ben heel trots op wat we vandaag op de mat hebben gelegd. We kunnen de verloren WK-finale nu "parkeren". We hebben nu 6 maanden tot het kwalificatietoernooi, daar gaan we nu naar pieken. We hebben een goede groep en kijken verder. Hopelijk is dit EK maar een "sidenote" in het verhaal van de Lions."
 
  • Arno Van Dessel: "We hebben een medaille, maar het is niet de kleur die we wilden en ambieerden.  Ik heb op dit toernooi mijn momenten genomen en laten zien dat ik in dit team thuishoor. Ik ben dus best tevreden over mijn EK. Ik ben fier dat we brons hebben gepakt. We laten zien hoe volwassen we zijn en gaven niet veel weg tegen Duitsland. We zien wel hoe het nu nog loopt en of ik permanent deel uitmaak van dit team."
 
  • Alexander Hendrickx: "Afsluiten met de overwinning is "plezant". Duitsland in eigen land verslaan is een opsteker. Ik had deze prestatie liever een match eerder gezien, maar het toont wel aan dat we mentaal weerbaar zijn en kunnen groeien in de toekomst."

 

  • Michel van den Heuvel: "We streefden een bepaald doel na en dat viel weg. We wilden graag later vandaag voor het goud spelen, maar deze match toont aan hoe bijzonder deze groep is. Ze hebben het moment gegrepen en het toernooi op een goede manier afgesloten. We gaan nu het olympisch jaar in met een geweldige drive en een platform om te groeien. Sommige details moeten beter, maar we hebben een groep om op plaats 1 te staan."

Duitsland in eigen land verslaan is een opsteker. Ik had deze prestatie liever een match eerder gezien, maar het toont wel aan dat we mentaal weerbaar zijn.

Alexander Hendrickx

EK hockey

13:59

België pakt BRONS!

Het zit erop in Mönchengladbach. De Belgen hebben een heel volwassen wedstrijd gespeeld en pakken oververdiend het brons tegen het gastland: 2-0.

13:59
Arno Van Dessel en Nicolas de Kerpel met een terechte handshake.
13:58

Knappe redding van Vanasch

Op iets minder dan een minuut van het einde gaat Vanasch uitstekend plat op de Duitse strafcorner. Het blijft 2-0.

13:57

Penalty corner

Er is totaal niets aan de hand, maar de videoscheidsrechter oordeelt toch dat er een strafcorner komt voor een duw in de cirkel. De Belgen weten niet wat hen overkomt!

13:55

Op de counter komen de Belgen eruit. De Duitsers stoppen de aanval af met een video referral. Bizar!

13:53

Nog anderhalve minuut op de klok. Er moet al veel gebeuren, willen de Lions het brons nog verliezen.

13:51

Weer Vanasch

Vanasch balt zijn vuist na opnieuw een goede redding met zijn benen. De bronzen plak komt steeds dichterbij.

13:51

Vanasch redt!

Met een mannetje meer krijgen de Duitsers toch wat kansjes. Vanasch heeft geen enkele moeite met een lage bal.

13:49

Met nog 6 minuten op de klok begint Duitsland aan zijn slotoffensief. Doelman Stadler wordt gewisseld voor een extra veldspeler.

13:48

De Belgen hebben een vrijwillige duw gezien op Van Dessel in de cirkel. Ze vragen de video referral aan, maar die geeft hen onbegrijpelijk geen gelijk.

13:47

Op de lat!

De 3-0 hangt nu echt wel in de lucht. De strafcorner van Boccard wordt eerst nog gered, in de herneming raakt De Kerpel de lat.

13:46

Bijna 3-0

De Kerpel komt van dichtbij tot een schot. Via een Duits been redt Stadler met zijn borst. De Belgen krijgen wel een nieuwe strafcorner.

13:46
13:45

Nog 8 minuten hebben de Duitsers om nog op het scorebord te komen.

13:42

De Duitsers tikken de bal een beetje doelloos rond. Voor eigen volk acteren ze vandaag erg matig.

13:38

De bal rolt weer voor de laatste 15 minuten van het EK van de Belgen. Komen ze nog in de problemen?

13:35

Einde Q3: 2-0

De netten hebben niet getrild in het derde kwart. De Belgen leiden nog altijd met 2-0.

13:31

Ook de 7e poging is niet de goede. De strafcorners van de Belgen zijn niet op niveau vandaag.