Ga naar de inhoud
Alexander Hendrickx maakte de 3-5.

Red Lions buigen 3-1 om in 3-5-zege na indrukwekkend derde kwart tegen Engeland

 zo 20 augustus 2023 14:10
Engeland
einde
3-5
België

De Belgische hockeymannen hebben op het EK in Mönchengladbach hun eerste opdracht gewonnen. Tegen Engeland zag het er even benard uit bij een 3-1-achterstand, maar de Lions waren in de tweede helft ontketend. Ze gingen erop en erover: van 3-1 naar 3-5. Maandagavond spelen ze tegen Spanje. 

Doelpunten:

 

8' Nicholas Bandurak: 1-0

12' William Ghislain: 1-1

26' Nicholas Bandurak: 2-1 (sb)

30' Samuel Ward: 3-1 (sc)

31' Florent Van Aubel: 3-2

32' Florent Van Aubel: 3-3

40': Loïck Luypaert: 3-4 (sc)

41': Alexander Hendrickx: 3-5 (sc)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lions zijn niet goed wakker

Met onder meer Tom Boon en Tanguy Cosyns thuis en een paar nieuwe jonge jongens wél in de selectie, kon de eerste EK-opdracht van de Lions onder bondscoach Michel van den Heuvel maar beter niet mislukken.

 

De Belgen, die voor de tweede keer Europees kampioen willen worden in Mönchengladbach, waren voor de rust onherkenbaar.

 

Nicholas Bandurak opende voor Engeland de score met een prachtig tikje van dichtbij. De Belgen gingen meteen op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er ook dankzij William Ghislain, die een schot van Victor Wegnez in doel verlengde.

 

In het tweede kwart deden enkele rake strafcorners de Lions de das om. Van Aubel redde eerste nog op de lijn met zijn hoofd, maar op de strafbal die daardoor volgde, had Vincent Vanasch in twee tijden geen verhaal. Vlak voor de rust werd het nog 3-1 na opnieuw een rake strafcorner van Samuel Ward.

 

Ook de Lions kregen op strafcorner kansen, maar het vizier van de Belgen stond (nog) niet goed afgesteld.

Totale ommekeer na rust

Na een donderpreek van de bondscoach tapten de Lions na de rust uit een heel ander vaatje.

 

Engeland werd meteen weggedrukt en dankzij twee snelle goals van Florent Van Aubel was alles al in het derde kwart te herdoen. Zijn deviatie achter zijn rug is wellicht nu al hét Doelpunt van het Toernooi.

 

Wat voor de pauze niet lukte, ging erna van een leien dakje. Na twee rake strafcorners van sluipschutters Loïck Luypaert en Alexander Hendrickx waren de Lions nog voor het slotkwart zegezeker: 3-5.

 

Meteen een belangrijke zege dus voor België en dat tegen de nummer 4 van de wereld. Groepswinst lijkt nu al zeker voor de Lions, want op papier zijn Spanje en Oostenrijk hapklare brokken voor de olympische kampioenen. 

  • Alexander Hendrickx: "We waren niet goed begonnen, maar twee goals achter in het hockey is snel omgedraaid. We beseften allemaal dat er na de rust wel een tandje bij mocht en dat hebben we ook gedaan. Beginnen met een zege is altijd leuk, zeker tegen de sterkste tegenstander uit de poule."

Engeland - België

14:09

Lions winnen!

Het zit erop in Mönchengladbach. De Belgen winnen met 3-5 van Engeland en nemen daardoor meteen een optie op groepswinst.

14:08

Laatste minuut!

Nog 60 seconden en de eerste wedstrijd van de Lions is voorbij. Het zag er aan de rust niet goed uit, maar erna tapten de Belgen uit een ander vaatje.

14:08

Na een knappe verdedigende actie van Stockbroekx vragen de Engelsen een video referral aan. Die toont nog een keer aan dat de Lion uitstekend tackelde en dus zijn de Engelsen hun video referral kwijt.

14:05

Nog drie minuten en de eerste zege is binnen voor de Lions, die een foutloze tweede helft spelen.

14:01

Halfweg het vierde kwart hebben de Lions alles goed onder controle. 

13:59

Het is opnieuw Hendrickx die wordt aangespeeld, maar hij komt niet echt tot een schot nu. Het blijft 3-5.

13:59

10e strafcorner

Kina vindt de kuit van Williamson in de cirkel: strafcorner voor België, de tiende al.

13:57

Calnan niet voorbij Vanasch

Daar zijn de Engelsen nog een keer. Vanasch redt een hoog schot van Calnan op de lijn en viert zijn parade met Luypaert.

13:53
13:52

Einde derde kwart: 3-5

De Belgen zijn een kwartier verwijderd van een uitstekend begin van hun EK. Van 3-2 ging het naar 3-5 dankzij vooral een uitstekende Florent Van Aubel.

13:51

Nog een minuut op de klok in het derde kwart, dat toch vrij fenomenaal was van de Belgen.

13:48

Kina naar het strafbankje

Voor het eerst in deze wedstrijd moeten de Belgen even voort met een man minder na een fout van Kina.

13:48
13:47

Roper mist

Daar zijn de Engelsen een eerste keer in het derde kwart. Een ingestudeerd nummertje op strafcorner wordt naast gezet door Roper.

13:45

Lions trekken het laken naar zich toe

Het is deze keer niet Luypaert die er wordt uitgepikt, maar wel Hendrickx. Die schiet eindelijk raak: 3-5.

13:44

Penalty corner

Het is opnieuw Luypaert die kan afdrukken, maar weer ligt Payne in de weg. De Belgen krijgen wel een herkansing.

13:44

Weer een strafcorner

De Engelsen zijn helemaal de kluts kwijt. Albery haakt Kina langs achteren in de 25m-zone en dus krijgen de Belgen een nieuwe strafcorner.

13:43

Luypaert zet strafcorner om

In tien minuten tijd draaien de Belgen de scheve situatie helemaal om. Luypaert mikt de 3-4 netjes voorbij Payne in doel.