Ga naar de inhoud
In de halve finales wacht Nederland.
De Red Lions maakten in 2 duels al 10 goals en zijn al zeker van de groepswinst.

Dominante Red Lions zetten ook Oostenrijk vlot opzij, al scoren ze nu maar 3 keer

 wo 23 augustus 2023 11:29
België
einde
3-1
Oostenrijk

De Red Lions hebben ook hun laatste groepsopdracht op het EK in Duitsland tot een goed einde gebracht. De olympische kampioenen waren heer en meester tegen Oostenrijk en hadden heel wat meer kansen dan voor de uiteindelijke 3-1. De Belgen zijn groepswinnaar met 9 op 9 en treffen vrijdag in de halve finale wellicht Nederland.

Goals:

  • 5' Hendrickx 1-0 (penalty corner)
  • 15' Hendrickx 2-0 (penalty corner)
  • 25' Onana 3-0
  • 25' Losonci 3-1

Hendrickx schiet snel 2 strafcorners binnen

De Red Lions waren vooraf al zeker van de halve finales. Tegen Engeland (3-5) en Spanje (5-1) vielen telkens 5 doelpunten. Die tegenstanders waren sterker dan het Oostenrijk, de nummer 19 van de wereld.

Iedereen verwachtte dan ook veel Belgische goals. Die vielen aanvankelijk ook. Na 5 minuten had Hendrickx al een strafcorner binnengeknald. Dat lukte Luypaert enkele minuten later niet, waarna Hendrickx op het eind van het 1e quarter nog eens toonde hoe het moest. Tussendoor had Van Doren ook een Oostenrijkse strafcorner gestopt.

De Belgen waren heel de match baas. Ze speelden gecontroleerd en pakten af en toe uit met een versnelling, wat telkens gevaar opleverde.

In het 2e quarter zorgde een Braxgata-duo voor de derde Belgische goal: Luypaert bediende Onana, die de bal knap in doel devieerde.

De Oostenrijkers hadden op dit toernooi nog niet gescoord, maar braken die ban voor de rust. Het ging niet om een uitgespeelde kans, maar de inzet van Losonci ging ongelukkig via de stick van Van Dessel met een boogje over de uitgelopen Van Doren, die voor de gelegenheid doelman Vanasch verving.

Alexander Hendrickx.

Veel kansen, geen goals meer na rust

Na de rust raakten de Oostenrijkers meer en meer vermoeid en moesten ze achteruit. De Belgische aanvalsgolven bleven nu constanter aanrollen. De youngsters Ghislain, die een dijk van een match speelde, en Onana hadden er zin in en zochten elkaar herhaaldelijk.

Ghislain verdiende een goaltje, maar doelman Szymczyk hield hem telkens tegen, ook na een fraaie solo.
 

Af en toe kon Oostenrijk nog eens tegenprikken. Van Doren toonde dat hij de rol van Vanasch kan overpakken en pakte een 2e strafcorner.

De Belgen zaten al met de halve finale in het hoofd, ze bleven dominant, maar konden niet meer scoren. Maar daar maalde niemand om. Met 9 op 9 hebben ze hun opdracht perfect volbracht. 

Als groepswinnaar wacht vrijdag de tweede van Groep B. Die matchen worden vanavond gespeeld: Nederland-Wales en Frankrijk-Duitsland. Duitsland, dat Nederland klopte, telt 4 punten, Nederland en Frankrijk allebei 3.

Bondscoach: "Ik heb groei gezien"

  • Felix Denayer: "We hadden veel controle en veel kansen. Maar Oostenrijk maakte de ruimtes goed klein, waardoor we niet heel veel goals maakten. Maar ze staan natuurlijk niet voor niets op het EK. We hebben ook wat voorbereidingen gedaan voor de halve finales. Dit zijn een goede 3 punten. Ik kijk uit naar het volgende hoofdstuk. We bouwen op in het toernooi."
  • Bondscoach Michel van de Heuvel: "We hebben gedaan wat moest en hebben ook dingen beter proberen te doen. Positioneel was het beter, we hadden de controle en de connectie. Ik heb groei gezien, de ploeg heeft het goed gedaan. Ik zag ambitie en drive, we gaan met een goed gevoel naar de halve finales."

België - Oostenrijk

11:28

Einde: 3-1

De Belgen konden na de rust niet meer scoren, maar wonnen oververdiend met 3-1 van Oostenrijk. Met 9 op 9 zijn ze groepswinnaar, al waren ze al zeker van de halve finales.

11:27
11:26

VAR

Op 5 seconden van het einde dwingen de Belgen een strafcorner af. Oostenrijk roept de VAR erbij, die stelt vast dat de verdediger wel degelijk op 5 meter afstand stond. Dus strafcorner weg voor de Belgen.

11:24

Hasun loopt strafcorner eruit

België kan ook bij deze gelegenheid niet scoren. Geen derde keer goal uit een penalty corner, Hasun loopt de bal er goed uit.

11:23

Strafcorner voor België

De ref vraag advies aan de VAR. En hij had het goed gezien: de Belgen verdienen een strafcorner.

11:20

Ghislain zoekt backhand

Aanvallend is het een beetje stilgevallen bij de Lions. Maar toch krijgt Ghislain nog eens een schietkans. Hij kiest evenwel niet voor de forehand, maar draait nog naar zijn backhand. Daardoor is de Belgische kans weg, want een verdediger duwt de bal net voor de slag weg.

11:19

Nog 5 minuten

De Belgen hebben nog 5 minuten voor een 4e en een 5e goal. Zo zouden ze in elke EK-groepsmatch hier in Duitsland 5 keer gescoord hebben. Tegen Engeland werd het 3-5, tegen Spanje 5-1.

11:18

België laat 4-1 liggen

De Belgen hebben al kansen genoeg gehad op een goal na de rust, maar de bal wil er niet in. Charlier devieert de bal de lucht in, maar die gaat net naast het kaderwerk. De Kerpel gooit nog zijn lijf tegen de paal in een poging om de bal in doel te doen belanden. Maar hij heeft zich vooral pijn gedaan.

11:13

Dribbel Lindengrun

De Lions laten de Steenbokken weer wat meer komen. Lindengrun dribbelt fraai in de cirkel, maar vindt geen vrije maat.

11:12

Oostenrijk profiteert niet van overtal

De Oostenrijkers schuiven wel op en spelen 2 minuten op de helft van de Belgen, maar ze komen niet in de cirkel.

11:11
11:11

Onana 2 minuten straftijd

België moet even met zijn tienen voort. Onana is iets te enthousiast in zijn achtervolging en brengt een Oostenrijker ten val. Twee minuten strafbank.

11:08

Q3: 3-1

De Belgen zijn heer en meester, maar kunnen dat overwicht niet omzetten in extra doelpunten. Al waren er kansen genoeg. Maar de Oostenrijkse doelman doet goed zijn werk.

11:07

Ghislain verdient goaltje

Al een hele match oogt Ghislain gretig. Hij viel ook in het derde quarter op, maar kan dat voorlopig niet omzetten in een treffer. Szymczyk stopt de jongeling opnieuw af.

11:05

Oostenrijk wordt moe

Op het eind van het derde quarter krijgen de Oostenrijkers het fysiek zwaar. Ze moeten achteruit.

11:03

Van Doren pakt strafcorner

Losonci doet het goed in de Belgische cirkel en tikt de bal tegen een Belgische voet. De Oostenrijkse strafcornerspecialist staat nu wel op het veld, daarstraks nog niet.

Michael Körper legt aan en schiet naar de rechterbovenhoek, maar daar werkt Van Doren knap weg.

11:01

Geen strafcorner voor België

De Oostenrijkers vragen een videocall. De VAR ziet inderdaad geen voet, dus de strafcorner wordt weggewuifd.

10:59

Belgische druk

De rode aanvalsgolven blijven nu constant aanrollen. Kina, Onana en Van Dessel zijn gevaarlijk. Die laatste dwingt een strafcorner af.