Sterke Red Panthers rollen Japan op en plaatsen zich voor 1/8e finale op WK hockey

  De Red Panthers hebben zich prima herpakt na de zure nederlaag tegen Australië. De Belgische hockeyvrouwen versloegen in hun laatste groepsmatch Japan met duidelijke cijfers en plaatsen zich zo voor de achtste finale op het WK hockey.

  Doelpunten:

  • 23' Vanden Borre 0-1
  • 39' Vanden Borre 0-2
  • 43' Ballenghien 0-3

  De pijnlijke en vermijdbare nederlaag tegen topland Australië kwam onzacht aan bij de Red Panthers, maar de knop moest snel omgedraaid worden. 

   

  Tegen Japan, de nummer 11 van de wereld en de Aziatische kampioen, konden de Panthers zich verzekeren van een 1/8e of - behoudens een Zuid-Afrikaans mirakel - een kwartfinale op het WK.

   

  De Panthers begonnen voorzichtig en hielden een studieronde in het eerste kwart. Bondscoach Raoul Ehren had voor de wedstrijd aangekondigd dat de Belgen niets aan hun aanvallend wedstrijdplan zouden veranderen, maar het was wachten tot Q2 voor het eerste echte doelgevaar.

   

  Ambre Ballenghien en Louise Versavel botsten eerst nog op de Japanse doelvrouw, specialiste Stephanie Vanden Borre kon de voorsprong vanop strafcorner wel afdwingen.

   

  Doorduwen na de rust, zou je denken, maar de Belgen lieten de Japanners zowaar in de wedstrijd komen. Maar niet veel later kon Vanden Borre de Japanse golf al breken met haar tweede strafcornergoal van de avond. 

   

  De Belgen waren nu los en Ballenghien enkele minuten later met haar eerste WK-goal - opnieuw vanop strafcorner - de wedstrijd dood maken.

   

  Het vierde kwart bleek overbodig, de Panthers speelden de partij volwassen uit. Ze plaatsen zich zo vlot voor 1/8e finales. Australië won later op de dag nog van Zuid-Afrika en plaatst zich zo als groepswinnaar voor de kwartfinale.

  Japan-België

  1. 19 uur 33. EINDE: België wint vlot van Japan. De Panthers hebben zonder al te veel moeite gewonnen van Japan. Als Australië straks wint van Zuid-Afrika - wat behoudens een mirakel ook zal gebeuren - worden de Belgen tweede in de poule en plaatsen ze zich voor de 1/8e finale. Daar wacht met Chili een opwarmertje voor een waarschijnlijke clash tegen Nederland. .
  2. 19 uur 30. De Belgen kunnen terugkijken op een solide wedstrijd. De Panthers hebben niet echt meer doorgeduwd in het vierde kwart, maar ze gaven ook niets weg. Een volwassen prestatie. .
  3. 19 uur 26. Het regent oude wijven, waardoor het artificiële veld er al behoorlijk drassig bijligt. Nog vijf minuten en de Panthers mogen gaan douchen, al zal dat nu misschien niet meer nodig zijn. .
  4. 19 uur 22. Ondertussen valt de regen met bakken uit de lucht. Een welgekomen verfrissing in het warme Spanje. .
  5. 19 uur 20. De Belgen laten de bal nu wat aan de Japanners, maar die doen er bitter weinig mee. Mori probeert het met een moeilijke deviatie, maar een echte doelkans kunnen we dat niet noemen. .
  6. 19 uur 16. Einde Q3. Na een minder begin in kwart drie hebben de Panthers het alsnog helemaal recht getrokken. Vanden Borre maakte vanop strafcorner haar tweede en Ballenghien deed er nog eentje bij. Dit kan normaal gezien niet meer foutlopen voor de Red Panthers. .
  7. 19 uur 14. De Panthers willen er nu snel komaf mee maken. Versavel probeert het met een sluwe deviatie, maar haar poging waait over. .
  8. 19 uur 13. GOAL: Ballenghien veegt haar nul weg! Het is niet specialiste Vanden Borre, maar Ballenghien die mag aanleggen bij de vijfde strafcorner van de partij. Ze doet het uistekend met een strakke streep naast Nakamura en maakt zo haar eerste doelpunt op dit WK. Stilaan boeken toe? .
  9. 19 uur 11. Het schot van Vanden Borre komt er deze keer niet door. Het doelpunt heeft de Belgen opnieuw op weg gezet. Ondertussen is er alweer gefloten voor een nieuwe Belgische strafcorner. .
  10. 19 uur 09. 't Serstevens pakt uit met een knappe rush op rechts. Ze vindt ook een Japanse voet in de cirkel, de Panthers krijgen een vierde strafcorner. .
  11. 19 uur 06. GOAL: Vanden Borre geeft Belgen ademruimte. Net wanneer de Panthers voor het eerst in de partij onder liggen, pakt Vanden Borre opnieuw uit met een rake strafcorner. Ze zit daarmee al aan 4 goals op dit WK. De Panthers hebben opnieuw wat ademruimte. .
  12. 19 uur 03. Japan blijft drukken, al levert dat niet echt kansen op. De Panthers zijn wel al een hele poos niet meer in de buurt van Nakamura geweest. Onze landgenoten passen toch maar beter op. .
  13. 18 uur 59. De Belgen lijken even op hun lauweren te rusten, Japan kan zo geruisloos naar kansjes zoeken.  .
  14. 18 uur 55. De tweede helft is begonnen. Drukken de Panthers door? .
  15. 18 uur 45. Einde Q2. De Panthers hebben orde op zaken gesteld in het tweede wedstrijdkwart. Vanden Borre zorgde vanop strafcorner voor de verdiende voorsprong, daarna lieten de Belgen het uit om snel een tweede (of derde) doelpunt te maken. .
  16. 18 uur 41. De Panthers ruiken bloed en willen hun prooi snel afmaken. De Mot kan oprukken op rechts, maar tussen een bos van benen en sticks kan ze het doel niet vinden. .
  17. 18 uur 38. GOAL: Vanden Borre zet de Belgen op voorsprong. Bij haar tweede strafcorner kan specialiste Vanden Borre de netten wel vinden. Een verdiende voorsprong voor de Belgen, die heer en meester zijn tegen een ongeïnspireerd Japan. .
  18. 18 uur 37. Na een scrimmage voor het doel krijgen de Panthers een nieuwe strafcorner. Englebert leek te kunnen dreigen vanop links, maar nam de foute keuze om de bal nog af te geven. .
  19. 18 uur 32. En opnieuw zijn de Panthers daar. Versavel devieert de bal heerlijk subtiel, maar de Japanse doelvrouw staat opnieuw in de weg. De Belgen voeren de druk op, een doelpunt hangt in de lucht. .
  20. 18 uur 29. Reuzenkans voor Ballenghien! Englebert kreeg de bal cadeau van een Japanse stick en stuurt aanvalsleidster Ballenghien op weg naar de 1-0, maar de Belgische spits krijgt de bal niet voorbij Nakamura. Hier zat meer in! .