Red Panthers hebben weinig problemen met Zuid-Afrika in openingsmatch WK hockey

  De Belgische hockeyvrouwen hebben in Zuid-Afrika de gedroomde tegenstander gevonden om hun WK hockey te openen. In een match met veel eenrichtingsverkeer drukte de 4-1-eindstand het echte overwicht van de Panthers zelfs nog te weinig uit. Dinsdag wacht met Australië ongetwijfeld andere koek.

  Doelpunten

  17' Vanden Borre 1-0

  18' Vanden Borre 2-0

  24' Du Toit 2-1

  53' Englebert 3-1

  57' Englebert 4-1

  Dominantie resulteert in strafcornerfeest

  De hitte in Terrassa inspireerde de Red Panthers om verschroeiend van start te gaan op het WK hockey. Zuid-Afrika werd in de verdrukking gespeeld, een spervuur aan strafcorners was het gevolg.


  Pas bij haar 7e poging kon Vanden Borre de Zuid-Afrikaanse doelvrouw verschalken. Het openingsdoelpunt gaf de verdedigster danig vleugels, dat ze een minuut later opnieuw een strafcorner strak in doel werkte.


  De Red Panthers zaten in een zetel, maar mochten - ondanks de 32 °C - zich nog niet ontspannen op een strandstoel. Uit het niets scoorden de Zuid-Afrikanen hun eerste strafcorner na een warrig vertoon voor doel.

  Een krappe voorsprong bij de rust zorgde voor een voorzichtige aanpak in het derde quarter. De combinaties liepen niet altijd even vlot, Zuid-Afrika beet zich vast in de hoop op een gelijkmaker.

   

  Die hoop drukte Englebert in het slot de kop in. Bij de 13e strafcorner stond ze moederziel alleen aan de doellijn. De geruststellende 3-1 op het bord zetten, was maar een koud kunstje.

   

  Daar nam de spits nog geen genoegen mee. Englebert maakte niet veel later de eerste veldgoal voor de Panthers. Het levert haar de trofee van Speelster van de Wedstrijd op. De Belgen nemen de leiding in de groep over van Australië.

  De strafcornergoals van Vanden Borre:

  Ehren: "Wilden temporiseren en slikten tegengoal"

  Bondscoach Raoul Ehren is tevreden met hoe de Panthers de wedstrijd begonnen. "De 2-0-voorsprong was terecht, daarna hadden we een mindere periode waarin we wilden temporiseren. Toen slikten we plots de tegengoal." 

   

  "Maar als je dan ziet hoe we het laatste quarter de score opdrijven, ben ik heel tevreden. Je ziet niet vaak grote scores op een toernooi. Dus ik ben heel tevreden met de start, op naar Australië."

  Vanden Borre: "Zat wat minder energie in de ploeg"

  "Ons eerste doel is geslaagd: de eerste 3 punten binnenhalen", weet Vanden Borre. Ze scoorde 2 doelpunten, maar beseft dat het efficiënter kon. "Ik hoorde dat de wedstrijd veel stress met zich meebracht bij de fans." 

   

  "We voelden dat er minder energie zat in de ploeg, misschien door de warmte. We wisten dat Zuid-Afrika sterk verdedigde op strafcorners. We zochten dan ook naar een gaatje, wat we ook vonden."

  België-Zuid-Afrika

  1. 16 uur 49. België overtuigt: 4-1. Een goede start voor de Red Panthers op het WK. Met dank aan een sterke eindspurt, winnen de Belgen overtuigend van Zuid-Afrika. De score kon hoger oplopen, maar Vanden Borre en Englebert zorgden voor 4 Belgische goals. .
  2. 16 uur 48.
  3. 16 uur 47. In de slotseconden probeert Struijk het met de backhand. Het blijft bij 4 goals. .
  4. 16 uur 46. Englebert houdt haar hoofd koel en vindt Ballenghien voor doel. Zij moet even uitwijken en schiet hoog over. .
  5. 16 uur 41. Vanden Borre tegen de paal! Strafcorner 14 levert gevaar op. In de herneming spat Vanden Borre haar poging uiteen op de paal. Zuid-Afrika plooit. .
  6. 16 uur 40. Englebert met haar 2e: 4-1. De eerste veldgoal van de Red Panthers is een feit. De voorzet van Nelen komt niet aan bij Enlgebert, maar die is gretiger en knalt de 4-1 in de goal. .
  7. 16 uur 38. Als de voorsprong de dominantie zou weerspiegelen, zou de score hoger moeten oplopen. Toch mogen de Red Panthers tevreden zijn met de kloof die nu op het scorebord staat. .
  8. 16 uur 35. Englebert maakt het af! 3-1. Een ingestudeerd nummertje op strafcorner! Englebert staat moederziel alleen aan de doellijn en tikt de 3-1 binnen. .
  9. 16 uur 33. Vanden Borre knalt een bal vol op het lichaam van een Zuid-Afrikaanse bij haar strafcorner. De bal leek in doel te verdwijnen, maar de Belgen krijgen er geen nieuwe strafcorner voor. Dus lokken ze die zelf uit na een 23-meterbal. .
  10. 16 uur 32. Met nog 8 minuten op de klok, dwingt Michelle Struijk de 11e strafcorner af. .
  11. 16 uur 30.
  12. 16 uur 28. De Mot pakt uit met een goede kapbeweging, maar ook zij kan niet afwerken. Hoe lang houdt Zuid-Afrika nog stand? .
  13. 16 uur 25. Meerdere pogingen leveren alweer geen doelpunt op voor de Belgen. Nelen krijgt de beste kans. Ze toont dat ze geen klinische spits is. .
  14. 16 uur 24. Laatste quarter! Nog 15 minuten en de eerste wedstrijd van de Panthers op dit WK zit erop. Kunnen ze uit de startblokken springen met een zege? .
  15. 16 uur 22. Struijk kan niet afwerken. Struijk komt oog in oog met de keepster. Ze wipt de bal net niet hoog genoeg om de 3-1 te maken. .
  16. 16 uur 21. Wood kreeg een bal op het hoofd, maar na een korte passage aan de bank - waar een ijszak klaarlag - kan ze weer verder. .
  17. 16 uur 19. Een moeilijke fase in de wedstrijd voor de Red Panthers. Ze raken niet tot vlotte combinaties. De bal blijft hangen in het middenveld, waar felle duels worden uitgevochten. .
  18. 16 uur 15. Vanden Borre scoort niet alleen, ze staat ook als een huis in de verdediging. Ze gooit haar stick in de weg en fnuikt zo een dribbel.  .
  19. 16 uur 12. Leclef kan niet bij een strakke voorzet. Bijna stond de 3-1 op het bord. .