Ga naar de inhoud
De Lions hebben brons beet.

Red Lions trekken met bronzen boost van EK naar de Olympische Spelen

 za 12 juni 2021 11:28
Engeland
einde
2-3
België

De Red Lions hebben de bronzen medaille veroverd op het EK hockey. Engeland maakte het met de aansluitingstreffer nog spannend in het vierde quarter, maar de Belgen hielden stand. Het geeft de Red Lions nog een boost voor de Olympische Spelen.

Doelpunten Engeland-België:

  • 12' 0-1 Boon
  • 32' 1-1 Ward
  • 41' 1-2 Briels
  • 52' 1-3 Boon
  • 54' 2-3 Ward

Bekijk de ruime samenvatting:

Belgen hebben overwicht, maar missen kansen

Na de nederlaag tegen Nederland in de halve finales hadden de Red Lions de focus eigenlijk al verlegd naar het grote doel van komende zomer: de Spelen in Tokio. Toch moesten ze zich nog even proberen opladen voor de match om het brons.


Tegen Engeland, waar de Lions in de groepsfase met 2-1 van verloren, viel er ook wat goed te maken. De Belgen begonnen goed en eisten meteen de bal op. Aan het einde van kwart 1 zette Boon het overwicht om in een voorsprong, via een strafbal.

 

Ook in Q2 bleven de Lions het beste van het spel hebben, maar Boon en Dockier konden hun kansen niet afronden. Het cliché luidt dat het doelpunt dan aan de overkant valt, iets wat zich ook nu voltrok. Ward benutte de 4e strafcorner van Engeland: de bordjes terug in evenwicht.

Bronzen boost voor Tokio na spannend slot

De plotse gelijkmaker gaf de Engelsen vleugels. De Belgen plooiden even terug, maar klauterden ook net op tijd weer recht. Aanvoerder Briels, die de laatste weken wat onder druk stond, devieerde een schot van Van Aubel door de benen van de Engelse doelman: 1-2.

 

Toen wat later Boon via strafcorner de 1-3 liet optekenen, leek de wedstrijd beslist, maar nonchalance bij de Belgen zorgde nog voor een spannend slot. Ward ramde een strafcorner nog snoeihard in doel, maar verder dan de aansluitingstreffer kwam Engeland niet meer.

 

De Red Lions pakken zo net als in 2007 brons op het EK. Een formaliteitje in aanloop naar Tokio, waarnaar de Belgische hockeymannen met een extra vertrouwensboost kunnen afzakken.

Bekijk de doelpunten:

Reacties Red Lions:

  • Victor Wegnez: "Het was niet ons beste toernooi. Onze halve finale was goed, helaas haalden we geen finale. Maar om een bronzen medaille moet je altijd vechten, dat kan ook op de Spelen gebeuren. We pakten dit toernooi teveel tegendoelpunten, er zijn nog veel werkpunten. We zitten aan 70 procent van ons topniveau, maar we hebben een grote stap vooruit gezet. Het vertrouwen is nog steeds groot."
  • Thomas Briels: "We wilden natuurlijk liever de finale spelen. Het was een moeiijke match, na de ontgoocheling van de halve finale en dan vandaag zo vroeg op de dag. Maar we hebben karakter getoond. Niemand wil deze match spelen. Ons doel deze week was om ritme op te doen en fysiek klaar te geraken, we hebben veel progressie geboekt. Dat ik nog in de balans lig voor de selectie? We zijn allemaal vrienden en gunnen het elkaar. Het was een van de moeilijkste momenten uit mijn carrière toen ik tegen Nederland in de tribune moest zitten. Maar dat hoort erbij, als dat in het belang van de ploeg is."

Wegnez: "We zitten aan 70 procent van ons topniveau"

Briels: "Niemand wil zo'n match spelen"

match om het brons

11:30

De Lions pakken opnieuw brons, maar dat zal verbleken tegenover het goud in Tokio. Want daar gaan we toch van uit.

Eddy Demarez met een boude uitspraak
11:30

België pakt brons na verdiende winst tegen Engeland

De Engelsen balen, hun verdienstelijk toernooi levert geen eremetaal op. De Belgen pakken net zoals in 2007 brons op het EK, na een verdiende overwinning.

11:28

Nog 45 seconden. Het brons lijkt binnen voor de Lions.

11:27

Het extra mannetje zorgt ervoor dat Engeland het veldoverwicht heeft. Eén goede counter van de Lions is natuurlijk voldoende om de wedstrijd koud te maken, aangezien de Engelse kooi leeg is.

11:24

De Engelse bondscoach neemt wat risico en haalt zijn keeper eraf. De Engelsen gaan zo met een extra veldspeler spelen. Nog 5 minuten: houden de Lions vol?

11:21

Ward brengt opnieuw spanning

11:20

Ward opnieuw met de aansluiting

En daar is de 2-3. Ward jaagt de bal "kiezelhard" - met de verwoording van co-commentator Thijs - in het doel. Zo is de spanning opnieuw helemaal terug.

11:19

Engelse strafcorner

En plots krijgen de Engelse een strafcorner... Brengen ze de spanning terug in de partij?

11:18

Boon zet België op 1-3

11:17

Boon met de 1-3

Tweede keer goede keer. Boon legt goed aan, Denayer leidt de Engelse doelman af met een creatief loopmanoeuvre en de bal verdwijnt tussen de benen van doelman Payne. 1-3, het brons lijkt nu wel binnen.

11:16

Herneming strafcorner

De eerste strafcorner werd geweerd door een Engelse verdediger. We krijgen een herneming. Gaat ie er nu wel in?

11:15

Eerste strafcorner voor België

Specialist Hendrickx maakt plaats, Boon of Desloover zal hem mogen geven. 

11:14

Desloover breekt echt de linies met zijn rushes. Hij speelt een enorm sterke wedstrijd.

Co-commentator Jeffrey Thijs
11:10

Van Doren mist zowaar eens een controle, waardoor de bal gevaarlijk de cirkel in springt. Gelukkig zijn de Engelsen niet alert genoeg om er iets mee te doen.

11:06

Einde Q3

We hebben er een bewogen wedstrijdkwart opzitten. Engeland kwam via strafcorner langszij en nam dan zowaar de wedstrijd in handen. De Lions plooiden terug, maar konden op tijd terug rechtklauteren. Briels nam met een rake deviatie de twijfels terug weg. Nog 15 minuten volhouden en de Lions hebben brons.

11:05

Briels zet de Lions terug op voorsprong

11:02

Briels zet Lions opnieuw op voorsprong

Net wanneer de Lions hun dipje achter zich te hebben gelaten slaan ze genadeloos toe. Van Doren en Desloover combineren zich meesterlijk door het middenveld. Een afvallende komt bij Van Aubel, die kan aanleggen. Vlak voor doel kan kapitein Briels de bal nog door de benen van Payne deviëren. De Belgen staan opnieuw op voorsprong!

10:59

Briels voorlangs

Daar zijn de Lions nog eens. Desloover rukt op en levert in bij Briels, die hard voorlangs mikt. De Belgen moeten zich aan dit soort kansjes optrekken.