Hoogdag voor McLaren met één-tweetje in Monza, Hamilton en Verstappen elimineren elkaar

  De Grote Prijs F1 van Monza is een triomftocht voor McLaren en een nachtmerrie voor de titelpretendenten geworden. Lewis Hamilton en Max Verstappen schakelden elkaar uit in een crash, McLaren was de lachende derde. Daniel Ricciardo won voor ploegmakker Lando Norris. 

  In ronde 26 kregen we hét beeld van de race te zien. Lewis Hamilton had er net een pitstop opzitten en nestelde zich weer op de baan, maar kwam dan Max Verstappen tegen. In een chicane belandde de bolide van de Nederlander pal op de wagen van Hamilton.

  De halo bracht gelukkig nog redding voor de wereldkampioen, maar het was wel meteen over en out voor de nummers 1 en 2 in de WK-stand. Ook vandaag zou Verstappen niet op het podium staan in Monza. Dat lukte hem nog niet. 

  De crash tussen Verstappen en Hamilton:

  Feest voor McLaren

  De weg lag dan ook open voor de opportunisten. Daniel Ricciardo had zijn P2 wel meteen bij de start al ingeruild voor de koppositie. Met het wegvallen van Verstappen werd de zege voor Ricciardo niet meer bedreigd.

  Zo snelde de 32-jarige Australiër voor het eerst sinds Monaco 2018 naar de zege in een GP. "Niemand had verwacht dat ik van de start tot de finish op kop zou rijden", vertelde een dolgelukkige Ricciardo. Lando Norris maakte het McLaren-feestje helemaal compleet door de 2e plek weg te kapen.

  Inhaalrace van Bottas

  Valtteri Bottas moest dan nog de eer verdedigen bij Mercedes en dat deed hij voortreffelijk. Door een gridstraf moest de Fin helemaal achteraan starten, maar hij slaagde er nog in om van de 19e plek naar het podium te rijden.

   

  De safety car moest nog even uitrijden na mechanische pech voor Mazepin, maar de stand lag dan al zo goed als vast. Hamilton en Verstappen willen deze race ongetwijfeld zo snel mogelijk vergeten.

  GP F1 van Monza

  1. 16 uur 25. Ricciardo wint! Daniel Ricciardo zet de GP van Italië helemaal naar zijn hand. De 32-jarige Australiër finisht voor Lando Norris. Bottas wordt nog 3e na een ferme inhaalrace. .
  2. 16 uur 20. Bottas wil maar al te graag een podiumplaats binnen halen. Dat lukt hem sowieso want Perez, die voor hem rijdt, heeft die tijdstraf van 5 seconden nog.  .
  3. 16 uur 17. Nog 5 ronden. De race loopt zo stilaan op zijn einde. Kan iemand de McLarens nog iets in de weg leggen? .
  4. 16 uur 11. Mazepin heeft zijn bolide naast de baan geparkeerd door mechanische pech. Zijn race zit er dan ook op.  .
  5. 16 uur 10. Bottas klopt nadrukkelijk op de deur bij Perez, maar die laat zich niet zomaar kisten. Hij blijft de Fin dan ook voor. .
  6. 16 uur 04. Met nog 10 ronden te gaan, ligt de race nog helemaal open. Al ziet het er voor Ricciardo wel goed uit.  .
  7. 16 uur 03. Het podium is onuitgegeven. Ricciardo rijdt op kop voor ploegmaat Norris en Sergio Perez, maar die krijgt dus een tijdstraf.  .
  8. 16 uur 03. Sergio Perez krijgt nog een tijdstraf van 5 seconden voor zijn manoeuvre op Leclerc.  .
  9. 16 uur . Sterke Bottas. Bottas is aan een waanzinnige inhaalrace bezig. Hij vertrok vanop P19 en rijdt nu rond op de 4e plek. Hij heeft zo het podium in het vizier en dat had hij voor de race voorspeld.  .
  10. 15 uur 57. Na 34 ronden ziet het er voorlopig goed uit voor McLaren. Ricciardo rijdt soeverein op kop voor zijn ploegmaat Lando Norris. .
  11. 15 uur 56.
  12. 15 uur 55.
  13. 15 uur 53. Leclerc jaagt dan wel op de 2e plek, hij moet nog een plaats inleveren. Sergio Perez snelt hem voorbij, maar snijdt ook een stuk af. Er staat hem een straf te wachten. .
  14. 15 uur 50. Na het wegvallen van Verstappen en Hamilton liggen er nu kansen voor anderen. Bij de herstart blijft Ricciardo op kop rijden. In de achtergrond ontwikkelt zich een hevige strijd tussen Leclerc en Norris.  .
  15. 15 uur 49. De safety car moet nu uitrukken na dat opvallende incident. Er wordt dan ook met de gele vlag gewapperd. .
  16. 15 uur 41. "Dit is wat je krijgt als je geen ruimte laat", vertelt Verstappen over de boordradio. Na 26 ronden zit de race er dus op voor de grote tenoren. .
  17. 15 uur 40. Verstappen en Hamilton crashen! De stop van Hamilton duurt 4,2 seconden. Wanneer Hamilton weer op de baan rijdt, komt hij Max Verstappen tegen. Ze crashen ook. Voor beide rijders zit de GP erop! .