Hamilton pakt 100e zege na doldwaas slot in regen, Verstappen van 20 naar 2 (!)

  Lewis Hamilton is weer over Max Verstappen naar de leiding in het WK Formule 1 gesprongen. Hij stuurde zijn Mercedes in de regen naar de overwinning in Sotsji, maar zag in zijn achteruitkijkspiegel ook hoe Max Verstappen van de 20e naar de 2e plaats oprukte. Lando Norris wou niet weten van regenbanden, wat hij cash betaalde.

  Lando Norris reed dé wedstrijd van zijn nog prille F1-carrière... tot hij een verkeerde beslissing maakte enkele rondes voor het einde.

   

  Het begon stevig te regenen in Sotsji, waardoor iedereen aalvlug probeerde over te schakelen naar regenbanden. Iedereen, behalve Norris dus.

   

  De Brit kon landgenoot Lewis Hamilton lang genoeg afhouden tijdens de race en leek zijn polepositie te verzilveren. Daar besliste het natte wegdek anders over: Norris schoof van de baan en kwam als 7e over de finish.

   

  Hamilton profiteerde optimaal en graaide zijn 100e overwinning mee. Max Verstappen rukte op van plek 20 naar 2. De Nederlander rolde het hele pak op om in het zog te blijven van zijn rivaal.

   

  In de WK-stand neemt Hamilton de koppositie over van Verstappen. De Brit heeft een kleine voorsprong van 2 puntjes, al belooft het nog een spannend seizoenseinde te worden.

  Lof en respect aan adres van Norris

  Na de race reageerde Lewis Hamilton opgelucht. "Het duurde erg lang om mijn 100e overwinning te vieren", opende de Brit. "Zo lang dat ik zelfs niet meer zeker was dat die wel zou komen."

   

  Rondenlang vocht hij een heerlijk duel uit met Lando Norris. De jonge McLaren-rijder maakte een fout die hij cash moest betalen. "Lando heeft een geweldige wedstrijd gereden", strooide Hamilton toch met lof.

  Fase per fase

  1. 16 uur 06.
  2. 15 uur 35. Sainz op het podium, Norris slechts 7e. De Spanjaard Carlos Sains vervolledigt het podium. Lando Norris heeft gegokt en verloren. Hij eindigt op plek 7. .
  3. 15 uur 34. Hamilton rijdt naar 100e zege! Lewis Hamilton triomfeert dan toch in Rusland! Na een doldwaas slot in de regen pakt hij de overwinning voor Max Verstappen. De Brit beent zijn rivaal bij in de WK-stand. .
  4. 15 uur 31. Verstappen naar 2. Norris sukkelt de pitstraat in. Hij gaat niet op het podium eindigen. Verstappen rijdt ondertussen naar de tweede plek! .
  5. 15 uur 29. Norris lijkt verloren! Norris glijdt van de natte baan in Sotsji. Hij moet binnenkomen voor regenbanden. Weg overwinning. .
  6. 15 uur 28. Schuivers in het slot! Gasly en Vettel schuiven van de baan. Het wordt een spectaculair slot van deze GP! .
  7. 15 uur 26. Hamilton komt binnen voor regenbanden. Lando Norris wil daar niet van weten en blijft vol gas geven! .
  8. 15 uur 24. Hamilton kiest voor regenbanden! Laat Mercedes de overwinning schieten? Hamilton wordt naar de pits geroepen voor intermediate banden. Broodnodig of overdreven? .
  9. 15 uur 23. Bloedstollend gevecht! Norris en Hamilton geven elkaar geen duimbreed toe. De regen speelt beide rijders parten. Slippertjes bij zowel de McLaren als de Mercedes. .
  10. 15 uur 22. Foutje van Lando Norris! De Brit gaat breed en Hamilton komt wel heel dicht! .
  11. 15 uur 20. De paraplu's gaan open! Er is weldegelijk regen in Sotsji! Gooit de miezer roet in het eten van de leiders? .
  12. 15 uur 19.
  13. 15 uur 18. Norris houdt voorlopig stand. Hij weerstaat tot nu toe de druk van een zevenvoudig wereldkampioen. Ondertussen laat Russell weten dat het lichtjes begint te regenen. .
  14. 15 uur 16. Norris en Hamilton zijn een klasse apart vandaag. De landgenoten rijden 30 seconden weg van de rest. Plaatsen 1 en 2 liggen vast, alleen de volgorde nog niet. .
  15. 15 uur 14. Bij verschillende teams vreest men nog een spatje regen aan het einde van de race. Zorgt het weer voor een doldwaas slot? .
  16. 15 uur 10. Norris geeft niet op. Lando Norris ziet zijn voorsprong smelten als sneeuw voor de zon, maar geeft zich nog niet gewonnen. Hij rijdt de snelste wedstrijdronde, het verschil met Hamilton is 2 seconden. .