De GP van België valt in het water, Verstappen "wint" kortste F1-race ooit

  De GP F1 van België is door het slechte weer in de Ardennen uitgedraaid op een sisser. De start van de race werd drie uur uitgesteld, maar de weersomstandigheden beterden niet. Na vier ronden achter de safety car werd Max Verstappen uitgeroepen tot "winnaar". Hij sluipt vijf punten dichterbij in de WK-stand.

  De regen viel met bakken uit de lucht in de buurt van het circuit van Spa-Francorchamps. Het lag zo nat dat de start van de race om 15u werd uitgesteld.

   

  Na meer dan drie uur rolden de F1-bolides na 18u dan toch het circuit op, maar lang duurde het uitje niet. Na vier ronden achter de safety car werd de race opnieuw stilggelegd, om niet meer te hernemen.

   

  Max Verstappen, de snelste in de kwalificaties, werd tot winnaar uitgeroepen en wordt daarvoor beloond met halve WK-punten. De voorsprong van Hamilton is daardoor vijf punten minder groot geworden na de kortste F1-race ooit.

   

  In Zandvoort kan Verstappen voor eigen volk volgende week weer een gooi doen naar de leidersplaats in de WK-tussenstand.

   

  George Russell werd vandaag tweede, het is voor de jonge Brit de allereerste podiumplaats in zijn F1-carrière.

  Thibaut Courtois zag niet veel actie in Spa:

  Fase per fase

  1. 18 uur 44. Definitief: race over. Sebastian Vettel maakt zijn gordel los en trekt zijn stuur uit de auto. Het is nu ook definitief: de race zal niet hernomen worden. .
  2. 18 uur 40. Heel wat fans verlaten het circuit. Ze komen van een kale reis terug. Er staan nog 36 minuten op de teller, maar veel kans dat er nog geracet wordt is er niet. .
  3. 18 uur 35. 5 punten dichterbij. Op dit moment ziet het ernaar uit dat Verstappen vijf punten dichterbij komt in de WK-stand. De Nederlander krijgt 12,5 punten, Hamilton 7,5. .
  4. 18 uur 32. Ondertussen staan er nog 46 minuten op de teller. We hebben vier ronden afgewerkt achter de safety car. Het lijkt erop dat Max Verstappen en co. niet meer in actie zullen komen. .
  5. 18 uur 28. Alle rijders komen opnieuw binnen. Het lijkt definitief gedaan. .
  6. 18 uur 25. Rode vlag! Er wordt niet meer geracet. Het is te gevaarlijk om een GP af te werken. De klok blijft wel aftellen... .
  7. 18 uur 25. De safety car blijft nog steeds voor de rijders op het circuit. Verstappen voert het pak aan voor Russell en Hamilton. Wanneer beginnen ze er echt aan? .
  8. 18 uur 22. De rijders zijn bezig aan de formatieronde, maar veel zien ze niet. Is de zichtbaarheid wel voldoende voor een race zonder safety car? .
  9. 18 uur 19. De opgedaagde fans worden voor hun geduld beloond. De klok telt af van één uur. Langer zal de race niet duren. .
  10. 18 uur 16. Helemaal droog is het toch niet in de Ardennen. De regen blijft met bakken uit de lucht vallen. .
  11. 18 uur 15. Alle rijders maken zich klaar om aan de GP te beginnen. De motoren beginnen te brullen in de paddock.  .
  12. 18 uur 08. We beginnen om 18.17u. We gaan dan toch nog een race krijgen. De FIA meldt dat er om 18.17u gereden kan worden. Het wachten is voorbij.  .
  13. 17 uur 55. 3e keer, goeie keer? De medical car rijdt andermaal het circuit op. En de weerupdate wordt nog maar eens uitgesteld. Nu is het voor 18u.  .
  14. 17 uur 45. Het beloofde weeroverzicht wordt met nog 10 minuten uitgesteld. Dat zal dus voor 17.55u zijn.  .
  15. 17 uur 42. Enkele vrijwilligers besluiten dan maar om in de grindbak een spelletje petanque te spelen. Het is een andere manier om de tijd te doden.  .