Ga naar de inhoud

Nina Derwael en Wout van Aert zijn Sportvrouw en Sportman van het Jaar

 zo 19 december 2021 19:12

Wout van Aert heeft zijn titel van Sportman van het Jaar verlengd. Hij had slechts een kleine voorsprong op marathonloper Bashir Abdi. Bij de vrouwen claimde Nina Derwael na een jaartje afwezigheid opnieuw de titel. De Belgische hockeymannen wonnen 2 prijzen: Ploeg van het Jaar en Coach van het Jaar, voor Shane McLeod.

Derwael en Van Aert zijn Sportvrouw en Sportman van het Jaar

Miniem verschil tussen de toppers

Vanwege corona was het dit jaar een Sportgala in beperkte kring, met enkel de genomineerden en hun naasten in de zaal. Wout van Aert was vanwege een stage in Spanje niet aanwezig, maar er was el een liveverbinding met de Sportman van het Jaar.

 

Van Aert had mooie woorden over voor de andere genomineerden. Het verschil met Bashir Abdi in de uitslag was amper 21 punten. Naast zijn zilveren medaille op de Spelen won Van Aert ook nog een pak andere koersen, zoals 3 ritten in de Tour de France. Hij is de eerste bij de mannen die zijn titel kan verlengen sinds Philippe Gilbert in 2011.

 

Bij de vrouwen werd een nek-aan-nek-strijd tussen twee olympische kampioenen. Uiteindelijk werd de turntitel van Nina Derwael net iets hoger ingeschat dan het zevenkampgoud van Nafi Thiam. Derwael komt nu met haar 3e trofee voor Sportvrouw van het Jaar op gelijke hoogte met Thiam.

 

Ook voor de hockeymannen werd het Sportgala een succes. Niet echt verrassend vielen zowel coach Shane McLeod als de Red Lions zelf in de prijzen. Het is al de 3e keer in 4 jaar tijd dat de hockeymannen verkozen worden tot Ploeg van het Jaar.

 

Daarnaast waren er nog trofeeën voor Thibau Nys (Belofte van het Jaar) en Peter Genyn (3e keer op een rij Paralympiër van het Jaar). Ann Wauters werd in haar carrière nooit verkozen tot Sportvrouw van het Jaar, maar werd nu wel in de bloemetjes gezet met een Lifetime Achievement Award.

Nina Derwael is Sportvrouw van het Jaar

Wout van Aert is de Sportman van het Jaar

Overzicht van de winnaars
Sportman van het Jaar Wout van Aert (wielrennen/veldrijden)
Sportvrouw van het Jaar Nina Derwael (turnen)
Ploeg van het Jaar Red Lions (Belgische hockeymannen)
Coach van het Jaar Shane McLeod (Belgische hockeymannen)
Belofte van het Jaar Thibau Nys (wielrennen/veldrijden)
Paralympiër van het Jaar Peter Genyn (rolstoelatletiek)
Lifetime Achievement Award Ann Wauters (basketbal)
Lees ook:

Van Aert opnieuw met millimetersprint: "Was moeilijke keuze"

Zowel bij de mannen als de vrouwen was het een nipte bedoening. "Ik had niet graag in de schoenen van de jury gestaan" en "helaas konden er geen twee prijzen uitgereikt worden" waren dan ook veelgehoorde uitspraken.

 

"Ik had gedacht dat het moeilijk zou zijn om opnieuw te winnen", geeft Van Aert toe. "Zeker met deze tegenstand. Maar dat maakt het des te mooier."

 

Presentator Karl Vannieuwkerke doopte Van Aert tot "specialist van de millimetersprint", na eerder winst met een fotofinish in de Amstel en het BK. "Dat is een mooie parallel. Dat kleine verschil bewijst dat het een moeilijke keuze was."

 

Nummer 2 Bashir Abdi verloor er zijn eeuwige glimlach niet door. "Wout is een fantastische kerel, die een fantastisch seizoen had. Hij is een terechte winnaar en ik gun het hem 100%."

 

"Voor mijzelf is dit een motivatie om terug te keren om wel eens te winnen, hopelijk volgend jaar al."

Wout is een terechte winnaar. Ik gun het hem 100%.

Bashir Abdi

Derwael: "1 minuut heeft mijn hele leven veranderd"

Nina Derwael was naar eigen zeggen zonder verwachtingen naar het Sportgala afgezakt. "Er had meer dan één winnaar mogen zijn, maar dat mocht blijkbaar niet, dus daarom sta ik hier nu alleen."

 

"Het is enorm gek hoe 1 oefening, 1 minuut, mijn hele leven zo hard heeft veranderd. Mijn droom is nu compleet."

 

"Dat wil wel niet zeggen dat ik geen doelen meer heb. Het WK van 2023 in Antwerpen bijvoorbeeld. Daar wil ik weer knallen."

Lees ook:

Luypaert: "We moeten het allemaal nog eens proberen overdoen"

Nys: "Dit staat nog een trapje hoger dan de rest"

Genyn: "Dat blijft toch enorm tof"

Sportgala 2021

19:17

Einde van het Sportgala

Hiermee zijn we al aan het einde van dit Sportgala. We onthouden dat we met Wout van Aert en Nina Derwael bekende namen op de erelijst hebben gekregen. De Red Lions waren met 2 prijzen (Ploeg van het Jaar en Coach van het Jaar) ook een van de feestvarkens op dit gala.

19:15

Nina Derwael is Sportvrouw van het Jaar

19:13

Sportvrouw van het Jaar: Nina Derwael met haar 3e

Na 2018 en 2019 is Nina Derwael opnieuw Sportvrouw van het Jaar. Ze verzilvert haar olympische titel aan de brug met een 3e bekroning, evenveel als Nafi Thiam, die met klein verschil tweede werd in de verkiezing.

19:08

Wie wordt Sportvrouw van het Jaar?

De 3 genomineerden voor Sportvrouw van het Jaar zijn oude bekenden, want Emma Meesseman, Nina Derwael en Nafi Thiam zijn samen goed voor de laatste 5 trofeeën voor Sportvrouw van het Jaar. Kan Meesseman net als Van Aert haar titel verlengen of krijgen we opnieuw Thiam of Derwael?

19:07

Wout van Aert is de Sportman van het Jaar

19:04

Ik ben heel trots dat ik opnieuw tot Sportman van het Jaar ben verkozen. Dat was vorig jaar toch een trofee die iets langer dan gewoonlijk op de keukentafel heeft gestaan.

Wout van Aert (Sportman van het Jaar)
19:03

Sportman van het Jaar: Wout van Aert klopt Bashir Abdi

Voor het 2e jaar op een rij wint Wout van Aert de trofee van Sportman van het Jaar. Het verschil met Bashir Abdi was amper 21 punten.

18:57

Sportman van het Jaar

Nu komen we aan de eerste grote categorie van de (voor)avond: Sportman van het Jaar. Verlengt Wout van Aert zijn titel of gaat de trofee een eerste keer naar Matthias Casse of Bashir Abdi?

18:55

Ann Wauters wint de Lifetime Achievement Award

18:54

Ik moet toegeven dat dit mij iets doet. Dit is het einde van een belangrijk hoofdstuk in mijn leven, de afsluiting van mijn sportcarrière.

Ann Wauters
18:50

Lifetime Achievement Award voor Ann Wauters

Ann Wauters werd, vooral door de dominantie van Clijsters en Henin, zelf nooit Sportvrouw van het Jaar, al had ze dat op basis van haar verdienste voor het Belgische basketbal zeker verdiend. Nu ze afscheid neemt, wordt ze toch nog in de bloemetjes gezet met een Lifetime Achievement Award.

18:47

De Ploeg van het Jaar: Red Lions

18:46

Ploeg van het Jaar: Red Lions

We zijn al aan de Ploeg van het Jaar, een trofee die uitgereikt wordt door Jean-Michel Saive. Het wordt een dubbelslag voor de Red Lions, want na coach Shane McLeod is het nu ook bingo voor de ploeg zelf. Ze kregen de voorkeur op de Belgian Cats en de bronzen jumpingploeg.

18:45

Shane McLeod is de Coach van het Jaar

18:44

Ik vind het een geweldige eer. Ik wil mijn spelers bedanken, ik mis jullie heel erg (hij neemt een sabbatjaar, red). Daarnaast ook bedankt aan mijn staf en de hockeybond.

Shane McLeod (Coach van het Jaar) vanuit Nieuw-Zeeland
18:44

Peter Genyn is de Paralympiër van het Jaar