Wout van Aert in 2021: grote slokop in Tour en verzamelaar van zilverwerk

Wout van Aert

2021 was een topjaar voor Wout van Aert. Belgische titels op de weg en in het veld, 2 klassiekers, 3 Tour-etappes en zilver op de Spelen en op het WK. En nu dus ook de titel van Sportman van het Jaar. Herbeleef hier het jaar van Van Aert.

Kersverse papa Van Aert verovert 4e Belgische crosstitel

Het jaar van Wout van Aert begint met het allermooiste geschenk. Geen overwinning in de koers, maar wel de geboorte van zoontje Georges. 6 slapeloze nachten later kroont de kersverse papa zich voor de 4e keer tot Belgisch kampioen in het veld. 

 

Op het WK in Oostende moet Van Aert vrede nemen met zilver, een medaille die hij nog enkele keren zou tegenkomen dit jaar.

Minutenlange finishfoto-thriller in Amstel Gold Race

4e in de Strade Bianche, 2e in de Tirreno, 3e in Milaan-Sanremo, 1e in Gent-Wevelgem en 2e in de Brabantse Pijl. In het voorjaar valt het enkel in de Ronde van Vlaanderen (6e) wat tegen voor Van Aert. Maar dat maakt hij goed in de Amstel Gold Race.


In de Nederlandse klassieker sprinten Pidcock en Van Aert zij-aan-zij voor de zege. Een thriller! Van Aert of Pidcock? Beide renners weten zelf niet wie als 1e over de streep kwam. De finishfoto (die lang op zich liet wachten) duidde Van Aert als winnaar aan.

Van Aert trapt twijfels na operatie weg op BK

Een blindedarmoperatie gooit het schema van Van Aert richting de Tour helemaal overhoop. Daar is op het BK in Waregem niet veel van te merken. Van Aert verovert de driekleur door Edward Theuns en Remco Evenepoel te vloeren in een sprint met z'n drieën.

Van Aert is de koning van de Mont Ventoux

In de Tour ontpopt Van Aert zich tot de beste allrounder van het moment: hij wint een tijdrit, de sprint op de Champs-Elysées en - vooral - de bergrit met een dubbele passage over de Mont Ventoux.

Zilver op de Spelen en op het WK

Na zijn 2 ritzeges in het slotweekend van de Tour begint Wout van Aert als een van de topfavorieten aan de olympische wegrit. De Belgische kopman sprint achter de rug van solist Carapaz naar de zilveren medaille. 

Op het WK wielrennen in eigen land wou Van Aert komaf maken met de tweede plaatsen op kampioenschappen. Helaas: op het WK tijdrijden strandt hij op 5 seconden van triomfator Filippo Ganna. In de wegrit had Van Aert een mindere dag.

Van Aert straalde in Tokio met de zilveren medaille.