Spring naar de inhoud

Wat een prestatie: 3 Belgen verbeteren na 109 (!) uur lopen waanzinnig wereldrecord in WK Backyard (en doen nog even door)

Wat een prestatie: 3 Belgen verbeteren na 109 (!) uur lopen waanzinnig wereldrecord in WK Backyard (en doen nog even door)
 do 24 oktober 2024 03:09

Zotter worden prestaties niet. Drie Belgen hebben 110 (!) uur onafgebroken rondjes gelopen WK Backyard en zetten zo een waanzinnig wereldrecord neer. Frank Gielen, Merijn Geerts, Ivo Steyaert besloten nadien zelfs om nog even door te gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Binnen het uur een rondje van 6,7 kilometer lopen? Iedereen met een beetje conditie zal er relatief makkelijk in slagen.

Maar wat als je dat maar liefst 109 keer na elkaar zou moeten doen, zonder tussendoor te slapen? Complete waanzin.

En tóch zijn er drie Belgen in geslaagd om dat onwaarschijnlijke wereldrecord te breken tijdens het WK Backyard. Na 109 uur voltooiden Merijn Geerts, Frank Gielen en Ivo Steyaert hun krachttoer. En ze deden er zelfs nog een rondje bij, om te stranden op 110 uur.

Wat is het WK Backyard?

 

Het wereldkampioenschap Backyard is een van de meest absurde én zware loopwedstrijden ter wereld, omdat er geen vooraf bepaald einde is.

 

Lopers krijgen een uur de tijd om een rondje van 6,7 kilometer af te leggen. Meestal doen ze dat iets sneller en hebben deelnemers nog enkele minuten over om te eten of te recupereren voor een nieuw rondje start. Maar wie niet op tijd de finish haalt, moet stoppen. De winnaar is degene die dit het langste volhoudt.

 

Deelnemers - in deze editie 936 mannen en vrouwen uit 63 landen - lopen in de "achtertuin" van hun eigen land. Voor België viel de locatiekeuze op de bossen rond Beverdonk in Retie.

Vijf dagen eerder was in Retie het startschot gegeven van de bekende ultraloop, die om de 2 jaar plaatsvindt.

 

Na een fysieke uitputtingsslag bleven er na 96 uur (en zo'n 600 gelopen kilometers per deelnemer) nog 4 onvermoeibare lopers over. En dat waren allemaal Belgen. 

 

De ijzersterke delegatie heroverde zo met overmacht de wereldtitel. Alleen stopte het verhaal daar niet.

 

Frank “De Tank” Gielen, Merijn Geerts, Ivo Steyaert en Kenneth Vanthuyne mikten namelijk ook op het mythische wereldrecord van de Amerikaan Harvey Lewis. Hij legde eind 2023 in totaal 108 rondjes af.

Een inspecteur, een IT'er en een belegger

En dus moest er nog (minstens) een halve dag gelopen worden.

 

In ronde 100 moest een moegestreden Vanthuyne de strijd staken, maar het overgebleven trio zetten dapper verder. Hun namen klinken bij het brede publiek misschien wat minder bekend in de oren, maar in de loopwereld komen ze in het rijtje met Karel Sabbe - u weet wel, de Belg die vorig jaar de Barkley Marathons uitliep.

 

In het dagelijkse leven is Geerts trouwens inspecteur bij het Voedselagentschap, Gielen werkt als IT'er en Steyaert zit in de beleggingswereld. "Maar na hun uren gaan ze al graag eens lopen", lacht een supporter tijdens rondje 107.

 

Een kwartier later zouden de dappere Belgen het wereldrecord evenaren. En omstreeks 3 uur liepen onze landgenoten Lewis definitief uit de tabellen. Diep in de nacht wordt er zo een stukje geschiedenis geschreven in de bossen van Retie.

En dan eindelijk hun bed in? Wel, na een kort overleg besliste het recordtrio - na 109 uur lopen -  om... door te gaan en het record nog scherper te zetten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bekijk hieronder de reportage over het WK Backyard

Gerelateerd: