Belgische beloften winnen match van de waarheid in Schotland dankzij gouden invaller Stassin

 vr 11 oktober 2024 21:48
Lucas Stassin was de redder met dienst.

De Belgische beloften mogen blijven dromen van het EK. Onze U21 wonnen de match van de waarheid tegen Schotland met 0-2. In een nerveus duel kroonde Lucas Stassin zich tot een gouden invaller met twee goals. Komende dinsdag volstaat een punt tegen Hongarije voor een plekje in de play-offs.

Ruim 70 minuten lang was Schotland - België een snertmatch.

Leeg stadion, amper kansen en te weinig goede acties met zoveel kwaliteit op het veld. Dat het op dat moment slechts 0-0 stond, was vooral voor de jonge Duivels slecht nieuws.

 

Zij moésten winnen om nog een realistische kans te maken op een EK-ticket.

 

Bondscoach Gill Swerts wachtte opvallend lang om te wisselen, maar deed dat uiteindelijk wel uitstekend. Vooral de inbreng van Lucas Stassin bleek cruciaal.

Met zijn eerste baltoets van de wedstrijd zorgde de spits, die deze zomer van Westerlo naar Saint-Etienne trok, in minuut 72 voor de levensbelangrijke openingsgoal. Op aangeven van mede-invaller Olaigbe trok Stassin in extra tijd de zege helemaal over de streep.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik ben heel blij met de twee goals en drie punten", glunderde de matchwinnaar achteraf. "Dit is niet aleen mijn verdienste, maar uiteraard ook die van de coach en mijn ploegmaats. Of dit een antwoord is op mijn aanvankelijke niet-selectie? Zo bekijk ik het niet. Dat zijn nu eenmaal de wetten van het voetbal."


Dinsdag hebben de Belgische beloften aan een gelijkspel tegen het reeds uitgeschakelde Hongarije genoeg om door te stoten naar de play-offs om de laatste EK-tickets.

Opstelling: Lammens, Sardella, Van den Bosch, Spileers, Rommens, Vermeeren, Keita, Stroeykens, Steuckers (82' Siquet), Sylla (71' Stassin), Mbangula (71' Olaigbe).


Doelpunten: 72' 0-1 Stassin, 90+1' 0-2 Stassin

België in kwalificaties EK U21

wedstrijden België
België Kazachstan 1-0
Malta België 0-2
Hongarije België 0-1
België Schotland 0-2
België Spanje 1-1
België Malta 3-1
Spanje België 1-0
Kazachstan België 0-3
Schotland België 0-2
België Hongarije 15/10/24
stand in groep B
    M W G V +/- ptn
1. Spanje 9 8 1 0 +17 25
2. BELGIË 9 6 1 2 +8 19
3. Schotland 9 5 1 3 +9 16
4. Hongarije 9 4 1 4 +3 13
5. Kazachstan 9 2 0 7 -12 6
6. Malta 9 0 0 9 -25 0

Slovakije is als gastland van het EK U21 in 2025 al zeker van deelname. De groepswinaars van de 9 poules plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde, samen met de beste drie nummers 2 uit elke groep. De overige zes nummers 2 spelen in play-offs om de resterende 3 EK-tickets.

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 uur geleden

21:55

Belgische beloften winnen match van de waarheid

De Belgische beloften mogen blijven dromen van het EK. Onze U21 wonnen de match van de waarheid tegen Schotland met 0-2. In een nerveus duel kroonde Lucas Stassin zich tot een gouden invaller met twee goals. Komende dinsdag volstaat een punt tegen Hongarije voor een plekje in de play-offs.

21:49

Stassin met de 0-2!

Lucas Stassin is de redder van de Belgische beloften. Op aangeven van mede-invaller Olaigbe draait de spits uitstekend weg en knalt hij via de paal de 0-2 in doel. Boeken toe!

21:47

3 minuten extra

De vierde ref geeft aan dat er 3 minuten extra bijkomen. Da's niet veel, maar daarover zullen de Duivels niet klagen.

21:44

Belangrijke tussenkomst Van den Bosch

Zeno Van den Bosch scoort punten bij de jonge Duivels. Bij twee Schotse aanvallen zit de Antwerp-verdediger er telkens weer goed tussen. Kandidaat 'Man of the Match', hoor.

21:40

Volgt er nog een Schots slotoffensief?

Minuut 85 en de Belgen houden de bal goed in de ploeg. Zit er nog wel energie in de Schotse tank voor een slotoffensief? Swerts en co hopen ongetwijfeld van niet.

21:40

Siquet vervangt Steuckers

Swerts bouwt toch wat meer zekerheid in. Siquet komt de moegestreden Steuckers vervangen. Nog 8 minuten.

21:37

Sardella gaat zijn kans

De Belgen kruipen niet achteruit, maar duwen door op zoek naar een tweede treffer. Sardella gaat van ver zijn kans. Zonder succes.

21:34

Nog een kwartiertje

De klok tikt nu in het voordeel van de jonge Duivels. Nog een kwartiertje volhouden. De Schotten gooien er twee frisse aanvallers in.

21:31

Duivels ontsnappen aan snelle gelijkmaker

Oef. Een misverstand tussen Stroeykens en Vermeeren zorgt voor een gevaarlijke situatie, maar Van den Bosch - uitstekend vanavond - voorkomt een snelle kans op de gelijkmaker.

21:29

GOAL! Stassin trapt Duivels op voorsprong

Gouden wissel! Meteen na zijn invalbeurt trapt Stassin de Belgische beloften op voorsprong. Sardella botst eerst op de schotse doelman, maar de spits is goed gevolgd. Een levensbelangrijk doelpunt voor de Belgen.

21:28

Stassin en Olaigbe vallen in

In minuut 70 voert Swerts eindelijk een eerste wissel door. Meteen een dubbele: Stassin en Olaigbe vervangen Mbangula en Sylla.

21:25

Geen penalty, wel geel voor Vermeeren

Vermeeren infiltreert in de zestien en voelt zijn kans om een penalty te ontlokken. Alleen doet de Leipzig-middenvelder dat iets te opzichtig. Geen strafschop, wel geel voor Vermeeren.

21:17

Wanneer wisselt Swerts?

We zijn een uur ver en de Belgen zoeken nog steeds naar die levensbelangrijke goal. Bij een hoekschop kunnen Rommens en Sylla niet genoeg bij de bal. Het kan toch niet lang meer duren voor Swerts wat extra offensieve krachten in de ploeg dropt?

21:16

Schotse vrijschop over

Interessante vrijschop voor de Schotten, maar Johnston knal nog vrij hoog over. Van den Bosch pakte geel voor protest.

21:10

Bedrijvige Mbangula test Schotse doelman

De Belgen zijn niet slecht uit de kleedkamer gekomen. Vooral Mbangula toont zich bijzonder bedrijvig en dat levert zelfs een eerste schot tussen de palen op. De Juventus-ontdekking zet de Schotse doelman een eerste keer aan het werk.

21:02

Start tweede helft

Swerts wissels nog niet bij de start van de tweede helft. Nog 45 minuten voor de Belgische beloften om op zoek te gaan naar die cruciale goal (en zege) in Schotland.

20:43

Rusten zonder doelpunten

0-0 na 45 minuten na een flauwe eerste helft. Als de Duivels die cruciale zege willen boeken, zal het straks toch véél beter moeten. Zeker voorin misten de Belgische beloften een vleugje vernuft.


Al even de mogelijke invallers oplijsten: Sandra, Karetsas, Olaigbe, Stassin en Vermant.

20:42

Rush van Sardella levert niks op

Een Anderlecht-tandem dreigt nog eens. Stroeykens lanceert Sardella, die uitpakt met een rush en zijn kans gaat. Het schot verdwijnt zo'n metertje naast. De Belgen hebben zo nog steeds geen schot tussen de palen laten noteren.