Au revoir, Paris! Met intense slotshow zet de lichtstad een punt achter Paralympische Spelen en mooie sportzomer

 zo 8 september 2024 23:06

De lichtstad heeft zijn naam nog eens alle eer aangedaan. Het Stade de France werd voor het einde van de Paralympische Spelen omgetoverd tot één grote dansvloer met het nodige vuurwerk en spektakel. Herbeleef hier nog eens de beste momenten uit de slotceremonie van de Spelen in Parijs.

Het einde van een drukke sportzomer in de Franse hoofdstad.

 

In augustus zwaaiden de Parijzenaars de Olympische Spelen al uit, nu werd er ook een punt gezet achter de Paralympische Spelen. Een afscheid dat de Fransen uiteraard niet zonder spetterende slotshow wilden laten passeren.


In het hartje van Parijs werd nog een laatste keer alles op alles gezet om er een memorabele editie van te maken. De Franse zangeres Santa deed het Stade de France meteen rechtveren, de toon was gezet.


Daarna was het aan de échte hoofdrolspelers: de atleten die twee weken lang hadden gestreden om paralympisch goud. Wie eremetaal had veroverd, werd gretig ingezet om de vlag van zijn land te dragen.


Zo mochten Léa Bayekula - die goud pakte op de 100 en 400 meter - en Laurens Devos - die zich voor de 3e keer op rij paralympisch kampioen tafeltennis mocht noemen - de Belgische vlag binnendragen in het stadion.


Een ceremonieel gedeelte met vurige speeches luidde daarna het definitieve einde in. De paralympische vlag werd naar beneden gehaald en overgedragen aan de burgemeester van LA.

 

Ook de vlam moest eraan geloven. De Franse Aurélie Aubert, kersvers paralympisch kampioene in het boccia, blies het vuur uit.


Maar vuurwerk ontbrak ook nadien niet in het Stade de France. 24 artiesten uit de Franse electroscène klommen als afsluiter het podium op en bouwden een feestje waar het publiek gretig in mee ging. Martin Solveig zorgde als laatste voor een mooie afsluiter van een geweldige zomer.


Nu kan de aftelklok ingesteld worden. De volgende afspraak? De zomer van 2028 in Los Angeles!

slotceremonielaatste update: 8 dagen geleden

23:07

Vuurwerk mag het feestje afsluiten

23:06

Einde!

Met Martin Solveig heeft de slotshow een spectaculair einde gekregen. We nemen afscheid van Parijs en starten de aftelklok voor Los Angeles 2028. Au revoir!

23:00

Léa Bayekula mag mee feesten op podium met Martin Solveig

22:59

Léa Bayekula geniet duidelijk van de taferelen. Tijdens het optreden van Martin Solveig mag onze landgenote samen met een pak andere atleten het podium op, naast de dj-booth danst ze even mee.

22:52
22:51
22:46

Paraplu moet dj beschermen van de regen

22:23
22:21
22:16
22:13

Het feestje barst los in Parijs

22:12

Met onder meer Jean-Michel Jarre, Kungs en Martin Solveig verschijnen er in het sluitstuk van deze show heel wat mooie namen op het podium. Het publiek is intussen helemaal mee en kleurt het stadion met lichtjes.

22:05
22:02
22:01

Tijd voor een feestje!

We duiken het laatste uur van de slotshow in en dat staat helemaal in het teken van elektronische muziek. Vier dj-sets moeten iedereen in Parijs aan het dansen krijgen.

21:58

Paralympische vlam in Parijs wordt gedoofd

21:57

Ook in het Stade de France brandt nog een klein vlammetje. Zes Franse paralympiërs krijgen de eer om het vuur nog een laatste keer door het stadion te dragen en de vlam daarna uit te blazen.

21:52

Vlam wordt gedoofd

We maken even een sprongetje naar de Jardin des Tuileries. Daar wordt de paralympische vlam in de intussen gekende luchtballon gedoofd.