LIVEBLOG Paralympische Spelen: Laatste medailles zijn uitgedeeld, Spelen zitten er helemaal op

 zo 8 september 2024 16:45
" "
De Paralympische Spelen zitten erop! Kijk vanavond nog naar de slotceremonie.

Het doek is bijna gevallen in Parijs, na de Olympische Spelen komt er nu ook een einde aan de Paralympische Spelen. Op de laatste competitiedag kwam er maar één landgenoot meer in actie met Martin Clobert op de marathon. Hij werd 11e. Volg de slotdag hier met onze livestream en tekstupdates. 

  1. 01:28
livestream
volg via sporza
Belgen op zondag 8 september
8.30 uur Martin Clobert G-atletiek marathon 11e

dag 11laatste update: 8 dagen geleden

16:44

Einde van de Spelen!

Het laatste goud van deze Paralympische Spelen is voor de Iraniër Ahmad Aminzadeh. Hij troefde een Oekraïner en een Georgiër af in het powerliften boven 107 kg.

Dat wil zeggen dat alle sportevenementen er nu definitief opzitten in de Franse hoofdstad. Vanavond valt met de slotceremonie het doek over Parijs 2024. De volgende afspraak: LA 2028.

16:09

De cirkel is bijna rond in Parijs. Enkel in de La Chapelle Arena worden zo meteen nog medailles uitgereikt. De powerlifters boven 107 kilogram krijgen het laatste woord op deze Spelen.

15:27

Nederland wint

Het goud in het rolstoelbasketbal gaat naar Nederland. De Nederlandse vrouwen zetten de VS opzij met 63-49.

13:45

Live rolstoelbasketbal

De laatste medailles worden stilaan uitgereikt. In de finale van het rolstoelbasketbal bij de vrouwen staan de Verenigde Staten en Nederland tegenover elkaar.

Kunnen de Amerikanen net als op de Olympische Spelen het goud pakken? Of steekt topfavoriet Nederland daar een stokje voor? Kijk nu op de livestream en VRT1. 

12:42

Clobert: "Finishen was het belangrijkste doel vandaag"

Na de finish van de marathon sprak Martin Clobert over een moeilijke wedstrijd. "Maar ik ben gefinisht, dat was het belangrijkste doel vandaag."

"Het was op het einde heel zwaar. Ik zat van in het begin in een goed ritme. Maar jammer genoeg begon mijn lichaam in het 2e deel op te spelen. Ik zat 3 keer dicht bij krampen. Ik dacht verschillende keren aan stoppen, maar heb het toch niet gedaan."

"Ik ben heel traag blijven lopen en bleef mezelf inprenten om niet te stappen en niet te stoppen. Gelukkig zetten de krampen zich niet door."

Clobert kon wel genieten van de sfeer langs de kant van het parcours. "Ik wist dat er veel fans zouden komen, maar dit heeft me toch verrast. Ik heb onderweg verschillende keren kippenvel gehad door de steun. Dat heeft me geholpen om te blijven knokken."

"Nu is het tijd om te genieten, met een pintje en een frietje. We gaan een feestje bouwen met de fans."

12:24

De livestream van de marathon is intussen afgesloten. Om 13.45 uur zijn we er terug met de finale in het rolstoelbasket tussen de vrouwen van Nederland en de Verenigde Staten.

11:26

Wereldrecord bij de vrouwen

In de T12-klasse heeft Fatima Ezzahra El idrissi een wereldrecord op de marathon gelopen. De Marokkaanse finishte in een tijd van 2u48'36".

Daarmee was ze bijna 6 minuten sneller dan het vorige wereldrecord van Misato Michishita. Het record van de Japanse stond sinds december 2020.

11:11

Martin Clobert komt als elfde over de meet

11:10

Clobert 11e

Martin Clobert finisht in een tijd van 2u38'34" als 11e in de marathon. Zijn gids jut het publiek nog even op. Clobert klopt zich op de borst. Hij is heel blij met zijn prestatie.

11:10
Clobert komt als elfde over de finishlijn.
11:02

Met nog 2 kilometer voor de boeg heeft Clobert een voorsprong van 16" op de Peruviaan Guillen. Kan hij de 11e plaats vasthouden?

De winst in de marathon is voor de Tunesiër Wajdi Boukhili. Hij finishte in 2u22'05". De Spanjaard Alberto Laso Suarez grijpt het zilver. De paralympische kampioen van Rio en Tokio, Amin El Chentouf, moet tevreden nemen met het brons.

10:40

Clobert schuift plekje op

Martin Clobert is voorbij de Peruviaan gelopen. Hij loopt nu in 11e positie op net geen 10 minuten van leider Wajdi Boukhili. Clobert loopt wel meer dan 2 en een halve minuut achter de 10e in de wedstrijd. Een top 10 zal dus moeilijk worden.

10:20

Na 30 kilometer komt Clobert toch wat dichter bij zijn voorganger. Hij heeft nog een achterstand van 8 seconden op de Peruviaan. Kan Clobert toch nog een plaatsje stijgen? Nog 12 kilometer te gaan.

Voorin is Boukhili weggelopen van El Chentouf. Hij heeft een bonus van 22" op de Marokkaan.

10:07

In de T54-klasses zijn de winnaars bekend. 2 keer ging het goud naar Zwitserland. 

Bij de mannen was Marcel Hug de snelste wheeler. Hij finishte in een tijd van 1u27'39". Voor Hug is het al zijn derde paralympische titel op de marathon op een rij.

Bij de vrouwen was het goud voor Catherine Debrunner. Zij kwam na 1u41'50" binnen. Voor Debrunner is het haar 5e gouden medaille op deze Paralympische Spelen. 


09:47

Clobert halfweg

Halfweg zijn marathon komt Martin Clobert door in een tijd van 1u15'17". Hij loopt nog steeds als laatste, net geen minuut achter de Peruviaan Rosbil Guillen. Vooraan lopen Amin El Chentouf en Wajdi Boukhili nog steeds samen. Zij hebben iets meer dan een have minuut voorsprong op 3 achtervolgers.

09:27

Na 15 kilometer heeft Clobert nog wat meer achterstand opgelopen. Hij volgt op 2'17" van de leiders, meer dan een halve minuut na zijn voorganger.

09:09

Clobert moet lossen

Martin Clobert heeft de rol moeten lossen in het peloton. Bij de doorkomst na 10 kilometer loopt hij als laatste op 1'13" van de 2 leiders.

08:58

Na 5 kilometer loopt Martin Clobert op plek 10 in een peloton voor de 3e plaats. 2 mannen lopen 40" voor dat peloton; De leiders zijn de Marokkaan Amin el Chentouf en de Tunesiër Wajdi Boukhili.