Duizenden fans huldigen Belgische atleten op Grote Markt, Evenepoel verzorgt de show

 ma 12 augustus 2024 18:11
" "
Een foto met een gouden, zilveren én bronzen randje voor in de geschiedenisboeken.

Onze Belgische atleten reisden vanmiddag van Parijs af naar de Grote Markt in Brussel. Daar werden ze onder luid applaus ontvangen door duizenden fans. De Belgian Cats zorgden voor een eerste kippenvelmoment, Remco Evenepoel was even dj met dienst en sloot met een mic drop iconisch af. Dit was de huldiging van onze olympiërs.

Het beloofde een drukbezette namiddag te worden voor onze Belgische atleten. Met enige vertraging vertrokken ze onder begeleiding van een orkest en juichende fans met de trein vanuit Paris Nord naar Brussel-Zuid.

 

Daar werden ze opnieuw aan het werk gezet, want door kapotte roltrappen moesten de atleten hun valiezen zelf naar beneden sleuren, en dat na 17 dagen Olympische Spelen. Gelukkig waren er enkele vrijwilligers die hen een handje hielpen.

Remco Evenepoel keerde enkele dagen geleden al terug naar België en liet zich in de tussentijd al zien aan het stadhuis van Brussel. In een lederen vest - bij 34 graden - stapte hij richting het balkon.

 

Average Rob en Omdat Het Kan mochten met hun dj-set  het publiek intussen opwarmen voor de komst van de atleten en zo voor een eerste feestje zorgen.

 

En dan was het zover. Karl Vannieuwkerke en Bénédicte Deprez kregen het voorrecht om de olympiërs een voor een op het podium te roepen. Ze gingen in volgorde van prestatie en het waren de Belgian Cats - die gisteren nog voor het brons streden - die voor een eerste kippenvelmomentje zorgden. Maxuella Lisowa-Mbaka moest zelfs een traantje wegpinken.

Na de atleten die in de top 8 eindigden, was het tijd voor de negen medaillewinnaars. Sarah Chaari, Fabio Van den Bossche, Gabriella Willems en Noor Vidts werden onder luid applaus op het balkon verwelkomd. Lotte Kopecky en Wout van Aert moesten zich als enige medaillewinnaars verontschuldigen.

 

Van brons ging het naar zilver. En daarbij was Bashir Abdi de enige atleet die een zilveren medaille mee naar België wist te brengen. De immer goedlachse marathonloper werd dan ook met een staande ovatie toegejuicht.

 

3 gouden medailles - gewonnen door 2 atleten - misten nog. Een dolblije Nafi Thiam, drievoudig olympisch kampioene in de zevenkamp, verscheen op het balkon en liet meteen haar humoristische kant zien. Jammer genoeg zat zingen er net niet in. "Dat ga ik jullie besparen", grapte Thiam.

En dan was het de beurt aan Remco Evenepoel. De Grote Markt van Brussel omarmde de dubbele olympische kampioen alsof het zijn geadopteerde zoon was. Dé ster van deze Spelen kon het zelf nauwelijks geloven, maar stond op het balkon met twee gouden medailles rond zijn nek.

 

En daar had de Kleine van Schepdaal maar één antwoord op: een mic drop. Hij zweepte het publiek nog wat op, waande zich even dj en zette het Belgische feestje verder met dj Henri PFR.

 

Daarmee sloot Evenepoel ook ineens de huldiging voor onze Belgische atleten af. Die gingen onder de beats van Henri PFR nog wat handtekeningen uitdelen aan de duizenden fans en genoten van de sfeer. Na de beste Olympische Spelen in 100 jaar, binnen vier jaar opnieuw een Belgisch feestje op de Grote Markt?

Remco Evenepoel met de mic drop.

Fase per faselaatste update: ongeveer 1 maand geleden

17:54

Handtekeningen uitdelen tijdens Henri PFR

De Belgische dj, Henri PFR, sluit het Belgische feestje vanavond af. Onder zijn beats delen de atleten gretig handtekeningen uit aan de duizenden fans die naar de Grote Markt van Brussel zijn afgezakt. 

17:53

Thiam wil een mooie selfie met alle medaillewinnaars

17:48

Remco mag zelf even voor DJ spelen

17:47
Evenepoel met de mic drop.
17:47

Evenepoel rondt af in stijl: 'Mic drop'

17:46

Iedereen uit de bol voor ‘The man, the legend’ Remco Evenepoel: "Zit normaal altijd daar op een bankje"

17:44

Dj Remco Evenepoel

En dan is het tijd voor dé ster van deze Olympische Spelen. Remco Evenepoel wordt op een legendarische manier het balkon opgeroepen. Hij kan het zelf nauwelijks geloven, maar staat er met twee gouden medailles rond zijn nek. En daar heeft hij maar één antwoord op: een mic drop. Hij zet het Belgische feestje verder met dj Henri PFR.

17:43

Alle handen op elkaar voor gouden Nafi Thiam: "Heb nog niet echt kunnen slapen"

17:42

Luid gejuich voor gouden Nafi

Drievoudig olympisch kampioene in de zevenkamp, Nafi Thiam, komt onder luid gejuich het balkon op. Ze voelt zich duidelijk goed en toont haar humoristische kant, maar zingen zit er jammer genoeg niet in

17:40

Vidts: "Leuk dat hier zo veel volk is, waw!"

17:40

Dolenthousiaste Bashir Abdi: "Jullie waren fantastische supporters"

17:38

Bashir Abdi: de enige zilveren medaille

Van brons gaan we naar zilver. En daarbij is Bashir Abdi uniek. Hij is de enige Belg die een zilveren medaille wist te winnen in Parijs en wordt dan ook met een staande ovatie toegejuicht.

17:38

Willems: "Impressionant hoeveel volk hier staat"

17:36

Noor Vidts straalt op het balkon

17:35

Fabio Van den Bossche: "Leuk dat we die erkenning hier kunnen voelen"

17:34

Gabriëlla Willems is misschien de meest verrassende medaillewinnares

17:33

Ook Fabio Van den Bossche pronkt met brons: "Leuk om zo terug in België te komen"

17:32

Tijd voor de bronzen medaillewinnaars

En dan is het de beurt aan de 9 medaillewinnaars. Beginnen doen we met het brons. Sarah Chaari is de eerste die gehuldigd wordt, Fabio Van den Bossche mag haar volgen. Judoka Gabriella Willems en zevenkampster Noor Vidts zijn de laatste bronzen medaillewinnaars die onder luid applaus verwelkomd worden. Lotte Kopecky en Wout van Aert moesten zich verontschuldigen en waren als enige niet aanwezig.