4010
101
Grigor Dimitrov
3965

Rafael Nadal toont strijdlust, maar Novak Djokovic is maatje te groot en wint clash der legendes in tweede ronde Olympische Spelen

ma 29 juli 2024 15:48
Djokovic
Novak Djokovic is een klasse sterker en klopt Rafael Nadal met 6-1 en 6-4.

Novak Djokovic heeft in de tweede ronde van de Olympische Spelen het titanenduel gewonnen tegen aartsrivaal Rafael Nadal. Het leek lang een anticlimax te worden, maar de Serviër moest in set twee toch nog de nodige moeite doen met een strijdlustige Spanjaard tegenover zich. Het werd 6-1 en 6-4.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Novak Djokovic en Rafael Nadal stonden op het gravel van Roland Garros voor de 60e keer tegenover elkaar. Een duel waar de hele tenniswereld naar uitkeek.

De clash leek af te stevenen op een anticlimax, maar de Spanjaard knokte zich - zoals we van hem gewend zijn - opnieuw in de wedstrijd.

Novak Djokovic begon als een sneltrein aan de wedstrijd. Ondanks de aanmoedigingen van het publiek voor de Spanjaard stond de nummer 2 van de wereld in een mum van tijd 5-0 voor.

Nadal wist nog één opslagspel te winnen, maar Djokovic domineerde, varieerde en won de eerste set na veertig minuten met 6-1.

Set 2 leek een weerspiegeling te worden van set 1, tot de 38-jarige Spanjaard ineens begon te geloven in zijn eigen kracht. Hij boog een 4-0 achterstand om in een 4-4 gelijke stand, maar kon dan zijn opslag niet behouden.

Djokovic serveerde de wedstrijd uit en na een kleine twee uur stond het 6-1 en 6-4.

"Een klasse sterker"

Voor Rafael Nadal is het pas de vijfde wedstrijd die hij verliest op het Parijse gravel. Hij won al veertien keer Roland Garros en kon 112 keer om een overwinning juichen.

Hij zag zichzelf als underdog, "maar op gravel tennist hij toch altijd beter", klonk het bij de commentatoren.

Novak Djokovic, daarentegen, is op jacht in Parijs. Een olympische titel is het enige wat er nog ontbreekt op het palmares van de Serviër.  Op cruciale momenten was hij dan ook net iets scherper.

"Dit is een verdiende overwinning voor Djokovic. Hij was een klasse sterker. Dat vond Nadal ook, hij kan zichzelf niets verwijten", zei Sabine Appelmans na de wedstrijd.

Novak Djokovic zet zijn jacht voort en neemt het in de derde ronde op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Duitser Dominik Koepfer (ATP-70) en de Italiaan Matteo Arnaldi (ATP-45).

tennis in Parijs: Novak Djokovic-Rafael Nadal in de tweede rondelaatste update: ongeveer 2 maanden geleden

15:33

Game, set, match Djokovic

Met een ace maakt Novak Djokovic het af. De Serviër wint van zijn aartsrivaal Rafael Nadal en gaat door naar de derde ronde van de Olympische Spelen.

15:29

De perfecte dropshot voor 5-4

Novak Djokovic geraakt dan toch door de opslag van Nadal. Met een perfecte dropshot haalt hij de break binnen en kan hij serveren voor de wedstrijd: 5-4.

15:25

Serve en volley om twee breakpunten weg te werken

Novak Djokovic dwingt twee breakpunten af op de opslag van Nadal. De Spanjaard speelt met lef en werkt het tweede weg met een serve en volley.

15:21

Nadal knokt zich terug in de wedstrijd: “Dat is om onder het gravel te kruipen voor de Serviër”

15:19

Twee breakpunten voor Nadal: 4-4

Het niveau van Nadal is een tikkeltje omhoog gegaan. Hij dwingt twee breakpunten af en het tweede is het goede na een geweldige rally. We krijgen een wedstrijd: 4-4.

15:13

Dit is een andere Nadal.

Sabine Appelmans
15:11

En plots is het 4-3

Het momentum kantelt op Philippe-Chatrier. Nadal gaat voor het eerst door de opslag van Djokovic en wint ook zijn eigen service. De Serviër heeft nog een break voorsprong, maar het mentale voordeel lijkt hij kwijt. Het gaat van 4-0 naar 4-3.

15:07

Eerste breakpunt voor Nadal

Rafael Nadal krijgt diep in de tweede set zijn eerste breakpunt van de wedstrijd na een afzwaaier van Djokovic. De Serviër lijkt wat nonchalant en slaat zijn eerste dubbelfout. Nadal kan breaken en het staat plots 4-2.

15:01

Nadal wint zijn tweede game van de wedstrijd

Rafael Nadal zet zichzelf nog eens op het scorebord. Hij wint zijn opslag en maakt er 4-1 van in de tweede set. Komt er nog een comeback van de Spanjaard, of trekt Djokovic de wedstrijd over de streep?

14:53
14:52

Opnieuw 3-0

Set 2 is voorlopig een identieke weerspiegeling van set 1. Opnieuw weet Nadal geen spelletje te winnen en staat het 3-0.

14:44
14:43

Djokovic haalt zijn beste niveau. Hij doet met de bal wat hij wil.

Bart Aerts
14:33

Djokovic stoomt verder in tweede set

Novak Djokovic staat onder stoom en gaat in het eerste game van de tweede set opnieuw door de opslag van de Spanjaard. Nadal weet geen raad met de diepe ballen van de Serviër. Wie een spannend duel verwachtte, krijgt dat voorlopig niet.

14:30

Djokovic slaat Nadal een 6-1 om de oren

14:29

Eerste set: 6-1 Djokovic

Novak Djokovic is genadeloos en gunt Rafael Nadal maar één game in de eerste set. De Serviër overklast zijn tegenstander en voorlopig is het eenrichtingsverkeer op het Court Philippe-Chatrier: 6-1.

14:24

Nadal komt op het scorebord

Na zes games staat Rafael Nadal eindelijk op het scorebord. Hij wint voor het eerst zijn opslag en maakt er 5-1 van.

14:13

Fairplay Djokovic

Nadal duwt zijn backhand in het kleinste hoekje van het veld. De lijnrechter roept de bal uit, maar Djokovic laat zijn fairplay zien en veegt de balafdruk weg: punt voor Nadal.

14:12

"Wat een rally, dit is wat we willen zien"

14:11

Nadal heeft het moeilijk in de lange rally's. De vastheid zit er niet in.

14:07

Dankzij dropshots 3-0 voor Djokovic

De nummer 2 van de wereld doet waarvoor hij naar Parijs gekomen is. Hij gaat meteen door de opslag van Nadal en domineert het spel met variatie en zijn trademark dropshots: 3-0.

14:03

"Rafa, Rafa"

Rafael Nadal behaalde de grootste overwinningen van zijn carrière op het gravel van Parijs. En ook nu wordt hij warm onthaald op de baan die als zijn tweede thuis aanvoelt. Het publiek scandeert zijn naam.

13:57

Van 40-0 naar 40-40

Djokovic wint meteen de eerste drie punten, maar Nadal pakt de drie daaropvolgende. Na een zeldzame misser uit de forehand van de Spanjaard haalt Djokovic zijn openingsgame binnen.

13:50

Novak Djokovic serveert de wedstrijd op gang

Ze zijn eraan begonnen op Court Philippe-Chatrier. Novak Djokovic serveert de wedstrijd op gang.

13:48
13:47

Nadal ziet zichzelf niet als favoriet, maar op gravel tennist hij altijd beter.

13:32

Clash der legendes

Een gedroomde affiche in de tweede ronde van het olympische tennistoernooi: titanen Novak Djokovic en Rafael Nadal nemen het voor de 60e keer tegen elkaar op in wat een clash der legendes zal zijn. Beiden geteisterd door blessures, maar wie zal de opperlegende worden?