6:10do 25 juli 2024

Lucas Henveaux: "In de heats is het de bedoeling om een perfecte race te zwemmen, bij een finale zal het gameplan veranderen"

De Olympische Spelen in Parijs zullen voor Lucas Henveaux zijn eerste zijn. De Belgische zwemmer weet al sinds april vorig jaar dat hij deze zomer naar de Franse hoofdstad mocht afzakken en kon zich dan ook perfect voorbereiden. "Ik voel me goed, dus ik kijk er naar uit", klinkt het.

Lucas Henveaux maakt zich op voor zijn eerste Olympische Spelen in Parijs. Maar de 23-jarige Luikenaar blijft nuchter. "De Spelen zijn het ultieme doel in het zwemmen, maar ik probeer het te zien zoals een WK of EK. Als de deuren van het zwembad opengaan, is het gewoon hetzelfde zwembad met dezelfde tegenstanders."

 

"Al is het wel een grote zaal. Er gaan veel toeschouwers zijn en ze zitten ook dichtbij het zwembad, dus er gaat een goede energie hangen."

 

Henveaux wist al heel vroeg dat hij naar Parijs mocht afzakken. "Sinds april vorig jaar wist ik al dat ik hier een kamer zou hebben, dus ik heb zestien maanden de tijd gehad om de Spelen voor te bereiden. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Je bent een hele lange periode bezig met maar één doel, maar dat is tegeljik ook een voordeel."

Ik heb zestien maanden de tijd gehad om me voor te bereiden op de Spelen.

Lucas Henveaux.

"Heel mijn voorbereiding is gemaakt richting dit doel, dus alle andere competities waren een tussenstap richting Parijs. De voorbereiding is heel goed gegaan. We hebben gedaan wat we zestien maanden geleden dachten te doen, en zelfs nog een beetje meer met mijn medaille op het EK."


"Het is nu tijd om te zien of die voorbereiding goed gepland was. Maar ik voel me heel goed, dus ik kijk er naar uit."

Change of gameplan

Als doel heeft Henveaux de finale op de 400 meter. "We zijn met een aantal die rond dezelfde tijd zwemmen, dus ik zal tegen hen moeten strijden voor een finaleplaats. Er zijn geen halve finales, dus je moet meteen klaar zijn op de eerste dag van de Spelen."

 

"Finale zou geweldig zijn. Drie van de acht krijgen dan een medaille. 's Ochtends in de reeksen komt het er gewoon op aan om de perfecte race te zwemmen, zoals we hadden gepland. In de finale zal het zaak zijn om zo goed mogelijk tegen de anderen te racen. Als ik een wave kan nemen van de zwemmer naast mij, moet ik dat ook doen."

 

"Als ik in de finale geraak, zullen het twee verschillende races zijn. Maar ik kijk er naar uit om verschillende strategieën te proberen."

 

Henveaux zwemt ook nog de 200 en 800 meter vrije slag in Parijs. "Maar ik ben blij dat mijn hoofdcompetitie als eerste komt. Dat is goed om fris te zijn. We zullen na zaterdag pas weten in welke vorm ik ben."