Klimmer Hannes Van Duysen (14e) ziet finale door zijn handen glippen na "verschrikkelijk slechte" prestatie in lead

 wo 7 augustus 2024 11:53

Hannes Van Duysen heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het boulder-lead. Na zijn puike 7e plaats in de boulder stelde de 19-jarige sportklimmer teleur in de lead. Hij pakte slechts 12 punten, wat een stuk minder was dan enkele van zijn concurrenten. Hij beëindigt zijn olympisch debuut op plek 14. Enkel de top 8 stootte door. 

Met een 7e plaats als uitgangspositie mocht Hannes Van Duysen dromen van de finale. Enkel de klimmers met de acht beste totaalscores mochten naar de finale. 

 

Als 6e kwam Van Duysen aan het klimplatform. Het doel was simpel: zo hoog mogelijk geraken. 

 

Meteen ging het niet zo vlot. Van Duysen leek weinig grip te vinden in de (makkelijke) eerste zone. Hij bereikte de tweede zone, maar daar ging het meteen mis. 

 

Van Duysen bleef steken op 12 punten, ver onder het niveau van zijn concurrenten. Het was pas de 17e score in de lead. 

 

De 19-jarige klimmer moet in de totaalstand vrede nemen met plek 14 bij zijn olympisch debuut. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Van Duysen: "12 punten is verschrikkelijk slecht"

Achteraf was de ontgoocheling groot bij Van Duysen. “Ik voelde me op geen enkel moment goed. Ik mankeerde vingerkracht. Het was heel nipt om de grip te houden. Dan is er misschien iets in mijn hoofd geklikt.”

 

“Ik was een beetje zenuwachtig. Misschien is dat de reden dat het ontzettend slecht ging.”

 

Lag het misschien aan de omstandigheden? “Normaal is dat voor mij geen probleem. Op Wereldbekers is er heel vaak veel publiek. Misschien was ik niet genoeg uitgerust.”

 

En een hoger niveau kan hij wel aan, zo bleek tijdens het olympisch kwalificatietoernooi. “In Boedapest was ik maar twee stappen verwijderd van Alberto Gines Lopez.” De Spanjaard zette de beste leadscore neer.

Deze prestatie is helemaal niet mijn niveau. 

Hannes Van Duysen

Na jaren hard werken kent zijn olympisch avontuur geen succes. “Ik begon mezelf meer en meer bij de leadklimmers te rekenen. Deze winter heb ik er hard op getraind. Het is echt spijtig."

 

"Ik was naar hier gekomen met als doel om plezier te hebben en niet teleurgesteld te eindigen", gaat Van Duysen verder. "Ik heb normaal gezien altijd hoge doelen. Ik ga naar elke World Cup om te winnen."

 

"Misschien was dat een beetje de fout, dat mijn doel niet prestatiegericht was. Dat marcheert misschien niet voor mij."

 

Over zijn prestatie van vandaag was Van Duysen duidelijk. "12 punten is verschrikkelijk slecht. Ik eindig als een van de laatsten, wat helemaal niet mijn niveau is. Ik had veel beter gekunnen."

 

Kan Van Duysen nu wel nog genieten van de olympische sfeer? "Eerst moet ik dit even verwerken. Vandaag zal ik wat rondlopen met mijn familie in Parijs en dan kan ik de laatste dagen misschien nog dingen doen in het dorp. Maar genieten zal moeilijk zijn."

programma Hannes Van Duysen (Paris 2024)
maandag 5 augustus boulder halve finales 10.00 uur 7e
woensdag 7 augustus lead halve finales 10.00 uur liveblog
vrijdag 9 augustus boulder finale (evt) 10.15 uur liveblog
  lead finale (evt) 12.35 uur liveblog

Hannes Van Duysen in Parijslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

11:57

Er is een grote verrassing in deze halve finales, want Tomoa Narasaki heeft de top 8 niet gehaald. Japan domineert boulder en lead, maar enkel Anraku zal te zien zijn in de finale. Narasaki is tweevoudig wereldkampioen in het boulderen. 

11:52

Finalisten zijn gekend

Topfavoriet Sorato Anraku heeft de beste totaalscore neergezet: 137 punten. Van Duysen moet met 46,3 punten (14e) naar huis. Voor een plek in de top 8 had hij minstens 30 punten meer nodig. 

11:35

Van Duysen 14e

Hannes Van Duysen strandt op de 14e plaats. De Oostenrijker Jakob Schubert is nog naar een finaleplaats geklommen en sprong over Van Duysen. 

11:32

Misschien was het een beetje mijn fout dat mijn doel niet prestatiegericht was.

Hannes Van Duysen
11:32

Van Duysen: "Het ging ontzettend slecht"

11:22

Het lijkt een 15e plek te worden voor Van Duysen. De Duitser Megos en de Amerikaan Duffy zijn hem gepasseerd. Straks komen  er nog 2 mannen aan die vlakbij Van Duysen stonden na de boulder. 

11:03

Van Duysen is ondertussen weggezakt naar de 11e plaats. Nog 4 mannen kunnen hem passeren, dus hij eindigt al zeker in de top 15. 

10:50

Geen finale voor Van Duysen

Het is nu officieel. Hannes Van Duysen sneuvelt in de halve finales. De Spanjaard Alberto Gines Lopez pakt uit met een knappe klim en pakt 72 punten. Hij is daarmee zelfs de voorlopige leider. 

Voor Van Duysen is het olympisch toernooi afgelopen. Nu is het uitkijken wat zijn eindklassering zal zijn. 

10:44

Er komen nog 13 mannen aan. 5 daarvan staat al voor Van Duysen, dus het is vooral kijken naar de acht andere klimmers. De Oostenrijker Jakob Schubert (als 18e in actie) moet slechts 2 punten scoren om Van Duysen voorbij te steken. 

10:38

Van Duysen geraakt niet verder dan het begin van de tweede zone

10:37

12 punten voor Van Duysen

Van Duysen geraakt niet verder dan het begin van de tweede zone. Het levert hem amper 12 punten op. Top 8 halen wordt nu schier onmogelijk. Virtueel staat hij wel 8e, maar er komen nog sterke concurrenten aan. 

10:36

Heel vlot gaat het niet in de 'makkelijke' witte zone. De eerste 10 punten zijn wel binnen. 

10:33

Het is zover, daar is Hannes Van Duysen! Doet hij beter dan de 45 punten van McArthur? Daarmee zou hij al een heel goede zaak doen. 

10:23

Met 45 punten doet Hamish McArthur het prima in de lead. Hij werd maandag 8e in de boulder, dus de Brit is een te duchten concurrent van Van Duysen. Nog twee concurrenten moeten klimmen voor de Belg aan de bak komt. 

10:12

Daar gaan we!

De Zuid-Afrikaan Mel Janse van Rensburg bijt de spits af. Hij werd gisteren pas 19e, dus zal normaal gezien geen rol spelen om een plek in de finale te pakken. 

10:07

Na 6 minuten wijzen en visualiseren is het overlegmoment afgelopen. De klimmers gaan terug naar de coulissen. Nu komen ze één voor één terug om het parcours af te leggen. Van Duysen is als 6e aan de beurt. 

10:03

De isolatie is iets unieks. Je ziet de klimmers zelfs onderling overleggen. De sportiviteit is groot tussen de 20 deelnemers. 

10:02