Net geen medaille voor België na sterke driedaagse in de eventing: "Iedereen is zo teleurgesteld"

 ma 29 juli 2024 14:55
Lara de Liederke-Meier in actie tijdens de jumping.

Op de laatste dag van de eventing op de Olympische Spelen stond met de jumping het laatste onderdeel op het programma. In de landencompetitie deed België tot het einde mee voor de bronzen plak, maar het moest uiteindelijk de duimen leggen voor een sterker Japan. De Belgische amazones eindigen zo op plek 4. Straks mogen De Liedekerke en Donckers nog aantreden in de individuele finale van de eventing. 

Het mocht niet zijn voor de Belgische amazones in de eventing.

Na een sterke dressuur en crosscountry stond België door puntenaftrek voor Japan op een 4e plek voor het laatste onderdeel van de jumping. De Belgische vrouwen moesten enkel Zwitserland voor zich dulden. 

Na de bijna foutloze eerste beurt, gereden door Tine Magnus, sloop België dichter bij de Zwitsers. Maar het was ook opletten voor Japan, dat na een perfecte eerste sessie weer volop meedeed voor de 3e plek.

In de tweede beurt legden de Japanners meteen weer de druk bij de Belgen na opnieuw een perfecte race. Opnieuw ging België in de fout. Donckers geraakte met haar paard niet over de oxer. Japan wipt dus over België en Zwitserland naar plek 3.  De Zwitsers leken volledig uitgeteld voor brons na meerdere fouten. 

 

Alles zou dus beslist worden door de laatste ruiters. Als Japan de perfecte sessie reed, was het brons weg. 

 

En zo geschiedde. Ook in de derde beurt reed Japan een vlekkeloos parcours.

Geen brons dus, maar in de nabeurt stelde amazone Lara de Liedekerke de 4e plek wel nog veilig. 

De Liedekerke: "Mogen niet vergeten vanwaar we komen"

Achteraf stond Lara de Liedekerke met gemengde gevoelens voor onze microfoon.


"Ik kwam van de piste en het leek wel of er iemand gestorven was", sprak de Liedekerke over de begrafenisstemming na de jumping. "Iedereen was zo teleurgesteld."

 

"Maar het is oké, we mogen niet vergeten vanwaar we komen", beseft de Belgische amazone. "Dit is een ongelooflijk resultaat, niemand had dit verwacht." 

"Ik ben wel blij dat het niet alleen mijn fout is, we raakten alle drie een balk, dat maakt het voor mij toch draaglijker."

 

"We hebben ongelooflijk gepresteerd, de paarden waren ook in topvorm", vertelt de Belgische trots. "Hier en daar hadden we wat pech, maar dat is juist het mooie aan de sport."

 

"Ik ben vooral heel dankbaar, we moeten gewoon trots zijn op dit resultaat", was de conclusie van De Liedekerke over de teamprestatie.

Donckers: "Het blijft balen van die balk"

Karin Donckers stond haar landgenote bij in het feit dat Belgische amazones een knappe prestatie hebben afgeleverd.

 

"Ik denk dat ze gelijk heeft, maar ik heb al meerdere olympiades achter de rug en dan denk je er toch een beetje anders over. Ik was al eens 4e in 1992 en als je er zo dichtbij bent, wetende dat we heel goeie springpaarden hebben, dan droom je toch van die bronzen medaille. Het blijft balen van die balk."

programma Lara de Liedekerke (Paris 2024)
zaterdag 27 juli eventing dressuur 23e liveblog
zondag 28 juli eventing cross-country 13e liveblog
maandag 29 juli eventing jumping 4e (team) liveblog
  eventing individuele finale 13e liveblog
programma Karin Donckers (Paris 2024)
zaterdag 27 juli eventing dressuur 13e liveblog
zondag 28 juli eventing cross-country 21e liveblog
maandag 29 juli eventing jumping 4e (team) liveblog
  eventing individuele finale 16e liveblog
programma Tine Magnus (Paris 2024)
zaterdag 27 juli eventing dressuur 61e liveblog
zondag 28 juli eventing cross-country 34e liveblog
maandag 29 juli eventing jumping 4e (team) liveblog

paardensport in Parijs: eventing (jumping)laatste update: ongeveer 2 maanden geleden

13:52

Lara de Liedekerke: “Iedereen was zó teleurgesteld”

13:33

VIDEO - De Liedekerke-Meier zorgt voor 4e plek

13:31

De Liedekerke stelt plek 4 veilig

Het brons was niet meer haalbaar, maar de 4e plek lag nog binnen handbereik. 

De Liedekerke maakt 1 fout en eindigt net buiten tijd, maar dat kon België zich nog permitteren. De 4e plek is een mooi resultaat na een verdienstelijke driedaagse.

13:19

Het brons is weg

Het mag niet zijn voor de Belgische amazones. Japan legt ook in de 3de beurt een perfecte sessie op de mat. België kan er niet meer over. Het lijkt een 4e plaats te worden voor België. Daar mogen de Belgische vrouwen zeker tevreden mee zijn.

13:15

Wat moet er gebeuren voor een medaille?

België heeft het niet meer in eigen handen wat de bronzen plak betreft. Zelf moet Lara de Liedekerke een perfecte race rijden en tegelijkertijd moet ze hopen op een fout van Japan. 

De Liedekerke zal voor haar eigen sessie al weten of het brons nog binnen handbereik ligt, aangezien Japan net voor België aan de beurt is. 

13:00

Donckers: "Ik baal er echt wel van"

12:53

België moet Japan voorlaten na bijna perfecte race van Donckers

12:48

Japan wipt over België en Zwitserland

Ook Karin Donckers blijft niet foutloos. Al snel gaat de amazone in de fout op de oxer. Daarna zet ze wel nog een perfecte race neer binnen de tijd.

Japan reed daarentegen wel de perfecte race en springt zo weer naar plaats 3. Zwitserland heeft het een pak moeilijker en maakt meerdere fouten. Zo blijft België op plek 4 voor Zwitserland, maar achter Japan. 

12:23

Lara en Karin zijn goeie jumping-amazonen met twee heel goede springende paarden. Ik heb er veel vertrouwen in.

Tine Magnus
12:19

Magnus: "Mijn paard was zo goed, zo scherp"

12:12

België sluipt dichterbij Zwitserland

Na Magnus is het de beurt aan de Zwitserse Melody Johner. Zij doet het minder goed dan de Belgische, waardoor de Belgen inlopen op Zwisterland. 

De strijd om het brons ligt volledig open! 

12:00

Alles blijft mogelijk na de oefening van Tine Magnus: “Oeh, dat was nipt”

11:58

Tine Magnus lijkt op weg naar een foutloos parcours, laatste hindernis is er te veel aan

Bijna rijdt Magnus de perfecte wedstrijd met haar Dia van het Lichterveld Z. Samen met haar paard leek ze op weg naar een foutloos rapport, maar bij de laatste hindernis gaat het de mist in. Ze eindigt wel mooi binnen tijd. Een goede race van Magnus met slechts 4 strafpunten.

11:52

Commentaar vanaf eerste Belgische amazone

Voorlopig zit er nog geen begeleidende commentaar bij de livestream. Vanaf Tine Magnus komt daar verandering in. Voor haar springen er nog twee ruiters en dan is het aan de Belgische. Vanaf dan kan u genieten van de stemmen van Gert Gommé en Seppe Vilain.

10:20

Belgische eventingamazones springen naar plaats 4

En plots lijkt een medaille niet meer zo ver weg. 

België is zonder te rijden opgeschoven van plek 5 naar plek 4. Japan, dat de derde positie innam, kreeg een puntenstraf van 20 punten, nadat een paard niet door de veterinaire keuring raakte. Hierdoor zakken de Japanners terug in de tussenstand en wordt België voorlopig vierde.

De rechtstreekse concurrent voor het brons lijkt nu enkel nog Zwitserland te zijn. 

09:21

Doet België mee voor een medaille?

Na de dressuur en de cross-country vertoeven de Belgische amazones op een mooie 5e plek. Ze hielden mooi stand het afgelopen weekend en vandaag wacht normaal gezien hun betere onderdeel met de jumping.

Als de drie Belgische amazones naar behoren presteren en de concurrentie uit Zwitserland en Japan steken laten vallen, dan is het mogelijk om de bronzen plak in de wacht te slepen. 

Afspraak om 11.30 uur via de livestream op deze pagina.