Lize Broekx en Hermien Peters naar halve finales K1, Artuur Peters mag na klacht voor stuk wier toch naar halve finales

wo 7 augustus 2024 13:47
Hermien Peters werd 2e in haar reeks en staat rechtstreeks in de halve finales van de K1 500.

Wisselend succes voor de Belgische kajakkers. Hermien Peters heeft zich rechtstreeks geplaatst voor de halve finales van de K1 500 meter. Ze werd knap 2e in haar reeks en mag zaterdag opnieuw aantreden. Lize Broekx kon zich via de kwartfinales van een plaatsje in de halve finales verzekeren. Ook Artuur Peters kreeg een nieuwe kans in de K1 1.000, maar botste op een stuk wier. Het BOIC diende klacht in en kreeg gelijk. En zo mag Peters dus toch naar de halve finales.

Belgische kajakkers op woensdag 7 augustus
9.50 uur Hermien Peters reeksen K1 500 meter 2e in 1'51"46
9.40 uur Lize Broekx reeksen K1 500 meter 5e in 1'52"23
11.10 uur Artuur Peters reeksen K1 1.000 meter 4e in 3'31"55
13.30 uur Lize Broekx kwartfinales K1 500 meter 1e in 1'49"78
14.10 uur Artuur Peters kwartfinales K1 1.000 meter 6e in 3'51"20

Het was een drukke dag voor onze Belgische kajakkers. Na hun succes in de K2 500 gisteren, moesten Hermien Peters en Lize Broekx het vandaag alleen doen in de reeksen van de K1 500 meter.

Artuur Peters begon zijn olympisch kajaktoernooi in de reeksen van de K1 1.000 meter. De eerste 2 van elke reeks mochten rechtstreeks door naar de halve finales, de rest moest naar de kwartfinales later vandaag.

Lize Broekx mocht als eerste aantreden in het water van Vaires-sur-Marne. Ze werd 5e in haar reeks en moest naar de kwartfinales later vandaag. Daarin werd ze vlot 1e en verzekerde ze zich van de halve finales.

Hermien Peters voer een sterke reeks en werd knap 2e. Zij mocht rechtstreeks naar de halve finales op zaterdag.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Broer Artuur kon de prestatie van zijn zus niet evenaren in zijn reeks. Hij eindigde 4e en moest aan de slag in de kwartfinales.

Daarin begon hij snel en leek hij op koers om te winnen, tot een stuk wier roet in zijn eten gooide. Hij zakte helemaal weg en kwam als laatste over de finish. Het BOIC diende een klacht in. Die werd aanvaard en dus mag Peters toch naar de halve finales.

Lize Broekx: "Ik zie alles als bonus"

Ondanks haar vlotte 2e plaats, reageerde Hermien Peters eerlijk. "Het ging wel wat lastig. Het was vroeg deze ochtend dus ik was nog een beetje sloom. Het voelde wel krachtig, maar ik was nog niet helemaal wakker."

Peters deelde haar race perfect in. "Het was de bedoeling om zo goed mogelijk te starten en dan door te blijven gaan tot aan de meet. Ik zag dat ik goed lag onderweg, dus dat gaf wel vertrouwen."

De prioriteit van Peters blijft wel de K2 500 met Broekx. "Ik wil ook wel mijn best doen in de K1, maar voor nu is het volle focus op de K2. Na vrijdag draai ik de knop weer om en ga ik alles geven om het in de K1 zo goed mogelijk te doen."

Lize Broekx had een extra race nodig, maar volgde het voorbeeld van haar teamgenote. "Ik wist op voorhand dat het moeilijk zou worden in de reeksen, maar ik had in de kwartfinale veel meer controle. De machine moest nog even geolied worden, maar ik voelde me beter dus ik ben heel tevreden."

"Ik weet niet wat er kan in de halve finales van de K1, maar ik zie alles als bonus", zei een geëmotioneerde Broekx.

kajak in Parijslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

15:27

BOIC dient klacht in, Artuur Peters toch naar halve finales

Artuur Peters vertelde na afloop dat hij werd gehinderd door een stuk wier dat weerstand gaf. Het BOIC diende een klacht in en krijgt gelijk. Een enorm balende Peters mag zo tóch naar de halve finales.

14:50

Artuur Peters: "Ik voelde mij in de vorm van mijn leven. Het is zo zuur."

Artuur Peters was diep ontgoocheld na zijn laatste plaats in de kwartfinales. "Deze ochtend was het nog wat wennen aan het wedstrijdgevoel, maar nu begon ik super goed. Tot er na 500 meter een enorm stuk wier voor mijn punt bleef plakken. Om dan verder te racen met zoveel weerstand, dat is onmogelijk. Ik kwam hier voor een medaille, ik had echt niet gedacht dat ik er zo zou uitgaan."

14:40

Bekijk de reactie van Artuur Peters:

14:26

Geen halve finale voor Artuur Peters

14:25

Artuur Peters begint heel snel aan zijn kwartfinale, maar kan dat tempo niet aanhouden. Hij zakt helemaal weg van de eerste plaats en komt als laatste over de finish. Zijn olympisch toernooi eindigt verrassend in de kwartfinales.

14:20

Artuur Peters in baan 6

Artuur Peters zit klaar om aan zijn kwartfinale te beginnen. Hij moet bij de eerste twee eindigen om door te stoten naar de halve finales.

14:10

Ook de mannen beginnen eraan

De kwartfinales van de mannen op de K1 1.000 meter gaan van start. Artuur Peters komt zo meteen in actie.

13:45

Bekijk de reactie van Lize Broekx:

13:40

Lize Broekx: "Ik had veel meer controle dan deze ochtend"

Lize Broekx voer een straffe reeks in haar kwartfinale. "Ik wist op voorhand dat het heel moeilijk zou zijn deze ochtend. Het was mijn eerste individuele race van dit jaar, dus de machine moest nog even geolied worden, maar ik voelde me nu veel beter en had terug meer zelfvertrouwen. Ook had ik veel meer controle over mijn race dan deze ochtend, dus ik ben wel heel tevreden."

13:35

Broekx wint haar kwartfinale!

13:32

Lize Broekx mag haar opmaken voor de halve finales op zaterdag. Ze deelt haar reeks perfect in en valt op het juiste moment aan. Ze wordt nipt 1e met een tijd van 1'49"78.

13:30

Lize Broekx is onderweg

Lize Broekx is gestart aan haar kwartfinale in de K1 500 meter. De eerste 5 van elke reeks mag naar de halve finales.

13:28

Kijk opnieuw naar de livestream

De livestream is opnieuw van start gegaan. Kijk nu om niets te missen van de kwartfinales van Lize Broekx en Artuur Peters.

11:30

Kwartfinales om 13.30 uur en 14.10 uur

Hermien Peters hoeft dankzij haar 2e plaats niet meer in actie te komen vandaag. Lize Broekx en Artuur Peters kunnen via de kwartfinales doorstoten naar de halve finales. De kwartfinales bij de vrouwen staan om 13.30 uur gepland, die van de mannen om 14.10 uur.

11:15

Ook Artuur Peters moet naar de kwartfinales

11:14

Arthuur Peters toetst even zijn snelheid af, maar laat dan varen. Hij kan niet meer tweede eindigen en wordt zelfs nog voorbijgestoken. Een 4e plaats voor Peters in 3'31"55, die om 14.10 uur aan zijn kwartfinale mag beginnen.