Twee olympische records: Summer McIntosh (17) scoort tweede goud, Australische estafette klasse apart

 do 1 augustus 2024 22:23
Summer McIntosh (17) blinkt met haar tweede gouden medaille in Parijs.
Summer McIntosh (17) blinkt met haar tweede gouden medaille in Parijs.

Geen wereldrecords in het zwembad op dag 6 van de Spelen in Parijs, maar wel twee olympische. Toptalent Summer McIntosh zwom naar haar derde medaille op de 200 meter vlinderslag, de Australische estafette domineerde de 4x200 meter vrije slag. Ook de Verenigde Staten en Hongarije mochten goud bijschrijven.

Op de eerste zwemfinale van de avond was het meteen uitkijken naar het 17 jaar jonge Canadese rastalent Summer McIntosh. Ze had al goud en zilver op zak, daar kon nog wel wat bij. 

 

En hoe! In stijl, met een knaltijd in een olympisch record, zwom McIntosh naar goud op de 200 meter vlinderslag. Haar 2'03"03 was de tweede snelste tijd ooit op het nummer nota bene.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

En nog waren de prestaties voor de geschiedenisboeken niet voorbij vanavond. Ook de Australische estafette op de 4x200 meter vrije slag knalde naar een olympisch record.

 

Het vrouwelijke viertal domineerde de finale zowat van start tot finish, de Verenigde Staten en China moesten tevreden zijn met zilver en brons achter het ongenaakbare Australië. 

 

Voor Ariarne Titmus haar tweede gouden medaille op deze Spelen, Mollie O'Callaghan scoorde er zelfs haar derde exemplaar. Down under boven! 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Vierde Amerikaans zwemgoud, Hongarije veegt de nul weg

Ook de Amerikanen mochten nog eens vieren in het zwembad. Kate Douglass zorgde voor het vierde zwemgoud voor haar land, deze keer op de 200 meter schoolslag. 

 

Ze hield de Zuid-Afrikaanse favoriete Tatjana Smith af, die zich tevreden moest stellen met zilver. Net als bij de mannen scoorde Nederland op dit nummer brons, hier met Tes Schouten. 

 

Spektakel op de 200 meter rugslag bij de mannen, waar een verrassende Griek bijna voor een stunt van formaat zorgde. 

 

Apostolos Christou ging verschroeiend van start en had lang uitzicht op goud. In de laatste lijn remonteerde de Hongaar Hubert Kos hem nog, goed voor de eerste gouden medaille voor zijn land in Parijs. 

 

Al schreef ook Christou nog wel geschiedenis door als eerste Griek ooit een medaille te pakken in het zwemmen. Zilver was zijn prachtige beloning.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

zwemmen in Parijs: avondsessie dag 6laatste update: ongeveer 2 maanden geleden

22:16

Australische vrouwen zegevieren op de 4x200 meter vrije slag

22:15

Olympisch record en goud voor Australische estafette!

Geen wereldrecord, wel een olympisch. Op de 4 x 200 meter vrije slag estafette heeft Australië zijn favorietenrol waargemaakt, de VS pakt zilver en het brons is voor China. Zo zit de zesde dag op de Spelen erop wat het zwemmen betreft.

22:14

Titmus neemt afstand

De rest staat niet meer op de foto door de beurt van Titmus, die het goud weer resoluut richting Australië trekt. De VS is de dichtste achtervolger, maar bijzonder ver. 

22:12

China komt aandringen bij Australië en ook Ledecky voor de VS en McIntosh voor Canada komen dichter. Titmus zal het als laatste zwemster moeten doen voor Australië, dat wel nog leidt maar het wereldrecord niet meer lijkt te zwemmen. 

22:11

Summer McIntosh is voor Canada in het zwembad gesprongen bij de tweede wissel, maar de medailles zijn al buiten bereik. China en de VS zijn op weg naar zilver en brons achter het ongenaakbare Australië. 

22:10

De Australische vrouwen domineren zoals verwacht en leiden al ruim na 300 meter in totaal. Ze zwemmen zelfs virtueel onder het wereldrecord! 

22:05

Finale 4 x 200 meter vrije slag (v)

Katie Ledecky gaat op zoek naar een nieuwe medaille in de laatste zwemfinale van de avond: de 4 x 200 meter vrije slag. 

22:02

Qua talent is Marchand vergelijkbaar met Phelps, we hadden nooit gedacht dat we dit nog zouden meemaken.

Sidney Appelboom
22:02

Bekijk de halve finales van de 200 meter wisselslag bij de mannen

22:01

Marchand met overmacht naar de finale

Ook op de 200 meter wisselslag veegt Léon Marchand de vloer aan met de tegenstand. Hij stoot met de snelste tijd door naar de finale, van sparen is geen sprake onder de luide aanmoedigingen van het thuispubliek. 

21:54

Carson Foster zwemt een prima race en wint zijn halve finale. De decibels gaan de hoogte in, wat maar één ding kan betekenen: Marchand is op komst! 

21:49

De mannen op de 200 meter wisselslag betreden de La Défense Arena voor hun eerste halve finale. In de tweede is het uitkijken naar Frans fenomeen Léon Marchand. 

21:38

Voor we naar de laatste twee nummers van de zwemavond gaan, de halve finale van de 200 meter wisselslag (m) en de 4 x 200 meter vrije slag estafette (v), weerklinkt het volkslied van Hongarije nog voor hun eerste gouden medaille in Parijs. Die hebben ze te danken aan Hubert Kos. 

21:35

Bekijk de halve finales van de 200 meter rugslag bij de vrouwen

21:33

Uit de tweede halve finale stoot de Australische Kaylee McKeown als winnares door naar de laatste acht voor de finale. 

21:25

Weer Amerika boven, met Phoebe Bacon die de eerste halve finale wint. Landgenote Regan Smith wordt derde en is ook door naar de finale op de 200 meter rugslag. 

21:20

Nog één finale vandaag, eerst is het nog tijd voor wat halve finales. Te beginnen met de 200 meter rugslag bij de vrouwen. 

21:18

Kate Douglass zorgt voor Amerikaans succes op de 200 meter schoolslag