Belgische achtervolgingstrein ontspoort en eindigt 8e, Australië snelt naar goud na bijna valpartij van Groot-Brittannië

 wo 7 augustus 2024 19:01
De Belgische achtervolgingsploeg eindigde knap 8e.

Het Belgische achtervolgingsteam met Tuur Dens, Lindsay De Vylder, Noah Vandenbranden en Fabio Van den Bossche heeft op de Olympische Spelen de 8e plaats behaald. De Belgische trein ontspoorde in een rechtstreeks duel met Canada en gooide vroegtijdig de handdoek. De razendspannende strijd voor het goud kende een anticlimax. Australië trok aan het langste eind na een bijna valpartij bij de Britten. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De Belgische fans werden de afgelopen dagen nogal verwend door de Belgische achtervolgingsploeg. Tuur Dens, Lindsay De Vylder, Noah Vandenbranden en Fabio Van den Bossche knalden 2 dagen op een rij naar een nieuw Belgisch record en plaatsten zich zo voor het duel voor plek 7.

 

Al snel werd duidelijk dat een nieuwe knaltijd er niet zou inzitten voor de Belgen. Het viertal werd halfweg de achtervolging gereduceerd tot een duo. Een probleem als je weet dat de tijd van de 3e renner wordt gemeten en doorslaggevend is.

 

De Belgen gooiden de handdoek en legden zich neer bij de 8e stek op 10 deelnemende landen. Een knap resultaat van het onuitgegeven viertal, dat een olympisch diploma oplevert.

 

De strijd voor het goud beloofde een heuse thriller te worden. Grootmachten Australië en Groot-Brittannië namen de handschoen op en hielden lange tijd gelijke tred, totdat de Brit Ethan Hayter bijna tegen de piste smakte en zijn fiets nog maar net kon rechthouden.

 

Game over voor de Britten.

 

Een jammerlijke ontknoping van een razendspannende wedstrijd die het verdiende om met de benen beslecht te worden.  

 

Het goud ging naar Australië, Groot-Brittannië moest zich tevreden stellen met het zilver. Italië mocht als derde mee op het podium. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Fabio Van den Bossche: "We hebben vandaag voor een andere tactiek gekozen"

Het zag er een beetje vreemd uit, maar de Belgische achtervolging gebeurde met voorbedachten rade. “We hebben vandaag voor een andere tactiek gekozen om mij zo economisch mogelijk naar morgen te brengen”, legde Fabio Van den Bossche uit. Hij rijdt donderdag het omnium en valt zaterdag in bij de ploegkoers.

 

“Ik heb daardoor maar één beurt gedaan, waardoor Lindsay als starter nog moest inpikken als 3e man. Dat is niet gebruikelijk. We hebben geprobeerd om voor de 7e plaats te gaan, maar het zat in ons achterhoofd dat dit het mogelijke scenario kon zijn.”

 

“We hebben gisteren alles op alles gezet voor de 5e plaats. Dat is net niet gelukt, dus we wisten dat we ons vandaag wat wilden sparen. Alles geven voor een 7e of 8e plaats, dan maak je ook de afweging met de komende dagen.”

 

“Maar we mogen heel trots zijn op onze prestaties. We maken de aansluiting met een net samengestelde ploeg. Dit is superpositief.”

baanwielrennen in Parijs: woensdag 7 augustus (avondsessie)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

18:42

Australië pakt het goud na een razendspannende wedstrijd

18:37

Goud voor Australië!

Wat een ontknoping. De Britten lagen amper 2 tienden achter op de Australiërs en leken te naderen, totdat Ethan Hayter bijna tegen de vlakte ging. De Brit kan zich nog net rechthouden en hing helemaal tussen zijn kader. Jammer dat het duel op deze manier moet eindigen. Het zilver is voor de Britten.

18:36

7 duizendsten is het verschil na 1 kilometer. Het is razendspannend!

18:32

We kijken uit naar het titanenduel tussen Groot-Brittannië en Australië. Wie knalt naar eeuwige roem?


18:28

Brons voor Italië!

"Denemarken ontploft", roept Renaat Schotte als het Deense treintje verrassend uit elkaar valt. De Italianen doen alles volgens het boekje en knallen naar het brons. Een medaille voor Filippo Ganna en Jonathan Milan.

18:28

Duel voor brons

Denemarken of Italië? Welk land mag een bronzen medaille achter zijn naam schrijven? Na 1 kilometer liggen de Denen op kop.

18:27

We hebben vandaag voor een andere tactiek gekozen om mij zo economisch mogelijk naar morgen te brengen.

Fabio Van den Bossche
18:11

Nieuw-Zeeland wint strijd voor plek 5

Het Franse achtervolgingskwartet heeft voor eigen publiek niet kunnen winnen van Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelanders namen snel de bovenhand en konden hun voorsprong geleidelijk uitbouwen. 

18:10

Belgen van de ploegenachtervolging worden 8e

18:09

8e plaats voor België

Een vreemd zicht op de velodroom. Zowel bij de Belgen als de Canadezen lost de 3e man, wiens tijd wordt gemeten. De 3e man bij de Canadezen bolt nog over de streep, maar bij de Belgen wordt er de brui aan gegeven. Met het oog op wat komt? In ieder geval, de Belgen eindigen als 8e.  

18:07

Een nieuw Belgisch record zal niet voor vanavond zijn. De Belgen liggen 2 seconden achter op de knaltijd van gisteren.

18:04

Na 1 kilometer liggen de Belgen een halve seconde achter op de Canadezen.

18:02

Tijd voor de Belgen

Het is tijd voor de ploegenachtervolging. De Belgen zullen in een confrontatie met Canada uitmaken wie als 7e naar huis mag terugkeren. Opnieuw met een Belgisch record?

17:58

Einde van de sprint

In het laatste gevecht van deze sprint verrast Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago de Japanner Ota. Al in de 2de ronde versnelt Paul en slaat hij meteen een mooi gat, dat Ota tevergeefs nog probeert te dichten. 

17:54

Awang verrassend door

Dan toch een verrassing op de piste! De Maleisiër Awang gaat als eerste aan en geeft de Brit Turnbull geen kans. Het lijkt even dat Turnbull nog naast Awang kan komen, maar de Maleisiër is te sterk. 

17:50

Ook Hoogland plaatst zich

Jeffrey Hoogland - de andere Nederlander en kanshebber voor een medaille - kent weinig moeite met de Pool Mateusz Rudyk. Even is het schrikken wanneer Rudyk lichtjes van zijn lijn afwijkt en Hoogland aantikt, maar gelukkig is er meer nodig om een beer zoals Hoogland van zijn fiets te doen vallen. 

17:46

Ook de Brit Jack Carlin mag zich opmaken voor de volgende ronde. De Colombiaan Ortega Fontalvo klampte zich vast aan het achterwiel van de Brit, maar had niet meer genoeg jus in de benen om een jump te plaatsen.

17:40

De volgende twee die probleemloos naar de 1/8 finales doorstoten zijn de Israëliër Yakovlev en de Australiër Leigh Hoffman. Voorlopig nog geen spannende duels te zien op de velodroom van Saint-Quentin-en-Yvelines.