Lucas Henveaux (11e) en Valentine Dumont (13e) sneuvelen in halve finales van 200 meter vrije slag

 zo 28 juli 2024 22:13
Lucas Henveaux en Valentine Dumont.

De 2e avondsessie van het zwemtoernooi heeft niet voor een Belgische stunt gezorgd. Lucas Henveaux kon zichzelf niet overtreffen en zwom iets trager dan in de reeksen van de 200 meter vrije slag. Hij strandde op plek 11. In diezelfde discipline evenaarde Valentine Dumont haar tijd van deze ochtend. Het levert de 13e plaats op. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Na zijn knappe 3e plaats en een verbetering van zijn Belgisch record mocht Lucas Henveaux na de reeksen misschien dromen van een finale. 

 

Dat bleek net te hoog gegrepen. Hij was na zijn 200 meter vrije slag iets trager dan deze ochtend en zette de 11e tijd neer. Voor de finale was een ferme verbetering van zijn BR nodig. 

 

Valentine Dumont had niets meer te verliezen na het bereiken van de halve finales. Ze deed het prima met 1.57.50, exact dezelfde tijd als in de reeksen. 

 

In haar eigen halve finale moest ze pas richting het einde de rol lossen. Haar tijd was uiteindelijk goed voor de 13e plaats. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

"Met meer snelheid kan ik in finale zitten"

  • Lucas Henveaux: "Ik ben wel tevreden. Na deze ochtend wist ik dat ik sneller ging moeten zwemmen. Het is mijn tweede beste tijd ooit, beter dan het vorig Belgisch record. Ik wist dat het een moeilijkere race ging zijn. Met Popovici naast me moest echt snel vertrekken om in zijn golf te zijn. Ik moet gewoon een beetje meer aan mijn snelheid werken. Als ik in de eerste 100 meter sneller kan gaan met hetzelfde gevoel, kan ik makkelijk in de finale zitten. Morgen wil ik in de 800 meter vooral een persoonlijke besttijd zwemmen."

 

  • Valentine Dumont: "Ik ben tevreden over mijn halve finale. Ik wilde iets sneller zijn dan in de reeksen, maar het is exact dezelfde tijd (lacht). Het was toch moeilijk, want het is een sfeer die je nooit meemaakt in andere wedstrijden, echt indrukwekkend. De finale was sowieso onmogelijk. Globaal gezien ben ik tevreden. Ik zal deze ervaring voor altijd herinneren. Nu neem ik vakantie en dan zie ik wel wat mijn carrière dan brengt."

Frans feest en twee verrassingen

De avond begon met een delirium voor de massaal aanwezige Franse fans. Léon Marchand maakte zijn favorietenrol waard in de 400 meter wisselslag. De thuiszwemmer deed er een olympisch record bovenop. 

 

In de andere finales waren er een paar verrassingen. Torri Huske klopte haar landgenote (en wereldrecordhoudster) Gretchen Walsh op de 100 meter vlinderslag. 

 

Later op de avond greep Adam Peaty naast zijn 5e olympische titel. In de spannende finale van de 100 meter schoolslag trok de Italiaan Nicolo Martinenghi aan het langste eind. 

   
Lucas Henveaux halve finales 200 meter vrije slag  11e tijd (out)
Valentine Dumont halve finales 200 meter vrije slag  13e tijd (out)

zwemmen in Parijs: avondsessie dag 2laatste update: ongeveer 1 maand geleden

22:15

Dumont: "Impressionant om in zo een ambiance te mogen zwemmen"

22:10

Dumont 13e

Het is uiteindelijk een 13e plaats voor Valentine Dumont. Voor een finaleplek had ze meer dan een seconde sneller moeten zwemmen, wat momenteel te hoog gegrepen is. 

Ariarne Titmus zette de snelste tijd neer en zal dus mikken op een 2e olympische titel na haar triomf in de 400 meter. 

22:05

Dumont wordt zevende in haar halve finale van de 200m vrije slag, en is uitgeschakeld

22:02

Prima Dumont

Met exact dezelfde tijd als in de reeksen wordt Dumont 7e in haar halve finale. Ze volgde lang mee met het pak, maar moest in de laatste 50 meter wat lossen. 1.57.50 zal niet genoeg zijn voor een plaats in de finale. 

21:57

Valentine Dumont wandelt naar het olympisch zwembad. De finale van de 200 meter vrije slag halen wordt schier onmogelijk. Een toptijd zou wel leuk meegenomen zijn. 

21:56

Martinenghi verrast, 2 mannen op 2

Nicolo Martinenghi is de nieuwe olympische kampioen. Het werd een nagelbijter in het Parijse zwembad. Peaty en de Chinees Qin waren het snelst vertrokken. Maar het werd meer dan een duel. 

Enkele andere mannen kwamen opzetten: de Amerikaan Fink en de Italiaan Martinenghi. Die laatste had het meest overschot. Hij wint met 2 honderdsten voorsprong op Fink en Peaty, die samen zilver pakken. 

21:55

Martinenghi klopt favoriet Peaty en pakt goud op de 100m schoolslag

21:50

De laatste gouden medaille van de avond wordt zo meteen uitgereikt. Adam Peaty is de te kloppen man. Er staan ook twee Nederlanders in de finale van de 100 meter schoolslag. 

21:49

In de 100 meter rugslag maakt Xu Jiayu indruk. De Chinees steekt er met kop en schouders bovenuit in de halve finales. Hubert Kos, snelste in de reeksen, is uitgeschakeld. 

21:38

Dit staat nog op het programma vanavond: 

- halve finales 100 meter rugslag (m)
- finale 100 meter schoolslag (m)
- halve finales 200 meter vrije slag (v)

Rond 21.50 uur duikt Dumont in het bad. 

21:30

Henveaux: "Het is mijn 2e beste tijd ooit: ik ben content"

21:26

Geen finale voor Schouten

We kennen de 8 finalisten in de 100 meter schoolslag. De Zuid-Afrikaanse Tatjana Smith is de snelste in 1.05.00.

Tes Schouten kan zich niet in de top 8 wurmen. Eerder dit jaar werd ze 2e op het WK in deze discipline, maar nu grijpt ze naast een finaleticket. 

21:14

De Fransen hebben een gloriemoment gekend met de podiumceremonie van chouchou Léon Marchand. Nu is er weer actie in het zwembad, met de halve finales van de 100 meter schoolslag bij de vrouwen. 

21:02

Henveaux wordt 6e in zijn halve finale van de 200m vrije slag, en is uitgeschakeld

21:01

Geen finale voor Henveaux

Het mocht niet zijn voor Lucas Henveaux. Hij eindigt als 6e in zijn reeks, 11e in totaal. Hij zwemt sneller dan zijn oud Belgisch record, maar trager dan deze ochtend: 1.46.20. Om de finale te halen was 1.45.88 nodig. 

20:59

Halfweg is alles nog mogelijk. Henveaux hangt rond plek 5 en zwemt rond de tussentijden van zijn Belgisch record. 

20:55

Henveaux zwemt naast David Popovici, de Roemeense topfavoriet voor goud. Dat kan hem helpen om zijn BR nog eens te verbeteren. 

20:54

In de 1e halve finale hebben 5 mannen sneller gezwommen dan het Belgisch record van Henveaux. Het wordt knokken om bij de beste 8 te geraken.