De Japanse troonwisseling: Shinnosuke Oka volgt landgenoot op na spannende ontknoping in allroundfinale

 wo 31 juli 2024 20:44
Oka Shinnosuke pakt het goud!

Na de teamfinale eerder deze week gaat het goud in de allroundfinale bij de mannen ook naar Japan. Shinnosuke Oka leverde topprestatie na topprestatie en bleek na 6 onderdelen de sterkste gymnast in Parijs.  Na een spannende ontknoping liet hij de Chinezen Boheng Zhang en Ruoteng Xiao achter zich met zilver en brons. Titelverdediger Daiki Hashimoto moest tevreden zijn met de 6e stek.

Een duel tussen de Japanse titelverdediger Daiki Hashimoto en de Chinese uitdager Boheng Zhang. Dat was wat ons te wachten stond in de allroundfinale bij de mannen.

 

Althans dat dachten we.

 

Zowel Hashimoto als Zhang beging een flater in het begin van de avond die hen de gouden medaille zou kosten.

 

Maar de confrontatie tussen Japan en China kwam er toch. Japanner Shinnosuke Oka wierp zich op als uitdager en turnde de positie van underdog van zich af.

 

Met als uitschieters de oefeningen aan de brug en de rekstok liet de Japanner zijn naaste concurrenten na een spannend slot achter zich.

 

Boheng Zhang knokte zich na zijn flater in de grondoefening nog naar het zilver, Ruoteng Xiao moest tevreden zijn met het brons.

 

Na de 1e stek van Japan in de teamfinale is dit al de tweede gouden medaille voor Oka deze Spelen.

Bekijk hoe Shinnosuke Oka naar de leiding sprong:

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Gerelateerd:

turnen in Parijs: allroundfinale mannenlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

20:09

Goud voor Shinnosuke Oka!

De oefening van Boheng Zhang was net niet voldoende voor het goud. Japanner Shinnosuke Oka is dolblij en wint het goud! Net niet voor China: Boheng Zhang en Ruoteng Xiao moeten tevreden zijn met zilver en goud.

20:09

Wat kan Zhang Boheng

Wordt het goud voor China of Japan?

20:07

Oka Shinnosuke springt naar de leidersplaats na zijn laatste oefening

20:06

Oka springt naar koppositie

Wat Daiki kan, kan ik ook. Dat is wat Shinnosuke Oka gedacht moet hebben. De andere Japanner presteert onder grote druk op een zeer hoog niveau en springt naar de koppositie. Enkel Boheng Zhang moet nog turnen.

20:00

Ontroerde Hashimoto haalt alles uit de kast

Hashimoto levert zijn sterkste prestatie van de avond! Aan de rekstok voert hij een ingewikkelde oefening uit tot in de perfectie. 

19:55

Ruoteng Xiao landt perfect op zijn voeten aan de rekstok. Met alweer een prima oefening doet hij een gooi naar het goud.

19:54

Illia Kovtun scoort 14.700 aan grond en doet mee voor de medailles

19:53

Illia Kovtun doet mee voor medailles

Net wanneer hij het nodig heeft, tovert Kovtun een ijzersterke grondoefening op de mat. Ze moeten van goede huize komen om hem uit de top 5 te turnen.

19:52

Joe Fraser eindigt met een zeer knappe oefening aan de rekstok

19:49

Joe Fraser schreeuwt het uit na zijn perfecte landing aan de rekstok. De Brit heeft een sterke finale geturnd en moet nu bang afwachten of het voldoende is voor een top 5 notering. 

19:44

De top 3 met nog één onderdeel te gaan

1. Shinnosuke Oka: 72.332 punten

2. Ruoteng Xiao: 71.998

3. Boheng Shang: 73.966

19:39

Shinnosuke Oka

We waren hem bijna vergeten, maar Japanner Oka levert zijn beste prestatie van de avond. Oka springt naar de koppositie met nog één onderdeel voor de boeg

19:38

Hashimoto zet een score van 14.433 neer aan de herenbrug

19:36

Daiki Hashimoto heeft niet zijn dagje. De titelverdediger presteert zeker op niveau, maar zou beter moeten kunnen. Hij springt naar de 7e plek met een score van 14.433.

19:33

Ruoteng Xiao springt naar de leiding

Nog niet alle gymnasten hebben 5 onderdelen afgewerkt, maar Xiao staat er toch goed voor. De Chinees haalt enkele dubbele salto's uit zijn trukendoos en springt naar de leiding.

19:26

Illia Kovtun, de andere Oekraïner in de competitie, werkt een prima oefening af aan de rekstok en springt naar de 2e plek. Nog één onderdeel voor de boeg.

19:24

Boheng Zhang, die andere topfavoriet die al tegen de vlakte ging, werkt een sterke oefening af op de brug en dat uit zich ook in de score: 15.300 punten.

19:21

Verniaiev maakt te veel kleine foutjes en zal niet meer meedoen voor goud

19:19

Verniaiev zal niet winnen

Kan Verniaiev zijn hoog niveau aanhouden? De rekstok is het minst favoriete toestel van de Oekraïner en dat zie je ook. Hier en daar maakt hij kleine foutjes, waardoor er 12.700 punten verschijnen op het grote scherm. Verniaiev zal niet winnen.

19:17

4 onderdelen zijn achter de rug. Topfavorieten Zhang en Hashimoto staan respectievelijk op een 6e en 9e stek. Zit er nog een medaille in?

19:14

Pijnlijke val van Jesse Moore

Opnieuw een stevige valpartij in Parijs. Jesse Moore grijpt volledig naast de rekstok en valt staalhard op zijn rug. Moore is een taaie, want hij begint meteen opnieuw zijn oefening te turnen.

19:11

Oekraïners op medaillekoers

Er komt voorlopig geen einde aan het sprookje van Oleg Verniaiev. Na 4 onderdelen heeft hij een voorsprong van 0.134 op zijn landgenoot Illia Kovtun. Ruoteng Xiao volgt als derde. Het ligt natuurlijk heel dicht bij elkaar en alles kan nog gebeuren, maar wie had dit op voorhand kunnen voorspellen?

19:08

Daiki Hashimoto, voorlopig 18e, zal een sprongetje maken in de tussenstand. Met een driedubbele schroef toont hij dat hij de olympische kampioen is. Met 14.766 zijn hoogste score van de avond.

19:05

De wereldkampioen aan sprong in actie: Jake Jarman scoort 15.166(!)

19:03

Ook de Brit Jake Jarman is bezig aan de wedstrijd van zijn leven. Dankzij een sprong met driedubbele schroef haalt hi de voorlopig hoogste score van de avond: 15.166. 

19:00

Oekraïense stunt?

Oleg Verniaiev haalt een mooie 15.000 punten en springt over Shinnosuke Oka naar de leiding. Krijgen we een verrassende winnaar?

18:59

Er is een pak minder publiek dan gisteren toen Simone Biles een medaille kon pakken.

Inge Van Meensel
18:53

Shinnosuke scoort ook goed aan sprong

18:52

Het kan wel eens de avond van Shinnosuke Oka worden. De Japanner levert weer maatwerk af: 14.300 punten voor zijn sprong met perfecte landing.

18:51

We zijn halfweg

Halfweg de competitie staat Shinnosuke Oka nog steeds aan de leiding. Hij wordt gevolgd door de verrassende Oleg Verniaiev uit Oekraïne en de Chinees Ruoteng Xiao. 

18:45

Dalci valt opnieuw bij herkansing

Het zit de Canadees Felix Dolci niet mee. Bij zijn herkansing aan de rekstok gaat hij opnieuw tegen de grond. Toch staat hij erop om de oefening af te werken en dat doet hij met verve met een perfecte afsprong.

18:44

Enkel Shinnosuke krijgt gelijk en ontvangt zo meer punten voor zijn vorige sprong. Alle beetjes helpen natuurlijk.

18:40

De Japanners, Daiki Hashimoto en Shinnosuke Oka, hebben een aanvraag ingediend om de moeilijkheidsgraad van hun vorige sprong te laten onderzoeken. Op die manier zouden ze meer punten krijgen.

18:37

Zhang achtervolgt met een score van 14.600 aan de ringen

18:36

Zhang met 14.600 aan de ringen

Bohen Zhang is op achtervolgen aangewezen en presteert ook degelijk. Op de ringen haalt hij een prima score, maar is dat genoeg om het podium te halen? 

18:33

Felix Dolci valt aan rekstok doordat zijn riempjes afbreken

18:31
De riempjes van de Canadees Felix Dolci breken af tijdens de oefening
18:24

Lelijke val van Felix Dolci

De voorlopig 3e in de tussenstand, Felix Dolci, maakt een lelijke val aan de rekstok. Met volle snelheid en in een fractie van een seconde breken zijn riempjes af en komt hij hard in aanraking met de vloer. Hij moet even bekomen. Dit had erger kunnen aflopen. Omdat de oorzaak van de val bij het materiaal ligt, mag Dolci zijn oefening op het einde van deze rotatie opnieuw turnen.

18:16

Voorlopige tussenstand

Na 2 toestellen is het de Japanner Shinnosuke Oka die op kop staat. De Brit Jake Jarman en de Canadees Felix Dolci zijn de eerste achtervolgers. Topfavorieten Hashimoto en Zhang nemen plek 15 en 16 in nadat ze beide tegen de vlakte gingen.

18:14
Zhang Boheng aan paard met bogen.
18:13

Ook Zhang heeft het paard met bogen getemd. Met 14.333 behaalt hij een goede score. Benieuwd of hij kan zorgen voor een uitschieter om zijn achterstand goed te maken.

18:08

In de schaduw van Hashimoto is het landgenoot Shinnosuke Oka die een zeer knap resultaat neerzet. Oka springt over alles en iedereen naar de voorlopige 1e plaats.

18:07

Misschien kan Xiao Ruoteng profiteren van de misstappen van Zhang en Hashimoto. De 2e Chinees in de competitie staat voorlopig aan de leiding.

18:06

Daiki Hashimoto gaat in de fout aan paard met bogen

18:05

Hashimoto valt ook!

Ongelooflijk! Nu loopt het mis bij Daiki Hashimoto. Hij heeft te veel snelheid op het paard met bogen en moet voet aan grond zetten. De twee topfavorieten staan op dat vlak gelijk. 

18:00

Shang Boheng is al meteen op achtervolgen aangewezen.

Inge Van Meensel
17:54

De eerste rotatie zit er al op. Alle gymnasten hebben één onderdeel achter de rug. Jake Jarman blonk uit dankzij een prima grondoefening en leidt voor de Oekraïner Verniaiev en titelverdediger Hashimoto.

17:53

Topfavoriet Zhang Boheng gaat meteen in de fout tijdens de eerste rotatie

17:50

Val Boheng Zhang!

Favoriet voor vanavond, de Chinees Boheng Zhang, levert niet de beste prestatie af op de grondoefening. Bij zijn tweede sprong moet hij zelfs even corrigeren met zijn hoofd. Een vreemd beeld. 13.233 is zijn resultaat. Kan hij het goud nu al vergeten?

17:49

Hashimoto scoort 14.633 aan grond

17:44

Goede start voor Daiki Hashimoto

Daiki Hashimoto, 3e in de kwalificaties, begint met een foutloze grondoefening aan de finale. Met 14.633 punten meteen een prima score. Jake Jarman scoorde op hetzelfde onderdeel 0,267 punten beter.

17:43

Daar is Hashimoto!

17:38

De eerste atleten hebben ondertussen hun eerste oefeningen afgewerkt. Jake Jarman heeft een knappe vloeroefening afgeleverd. Met een score van 14.900 neemt hij meteen de leiding, voor zover dat zo vroeg in de finale relevant is. 

17:36

Heeft u maandag ook gekeken?

Wat een dramatisch slot kende de allround teamfinale afgelopen maandag. China leek lange weg de gouden medaille binnen te halen, maar een dubbele val langs Chinese kant gooide roet in het eten. Daiki Hashimoto en zijn teamgenoten profiteerden en grepen het goud. Hieronder kan je het artikel, met bijhorende video, nog eens bekijken.

17:21

We zijn klaar voor de allroundfinale bij de mannen

24 gymnasten mogen vanavond alles uit de kast halen in de strijd om eremetaal. De Japanner Daiki Hashimoto is als titelverdediger de grote favoriet. De concurrentie komt voornamelijk uit Chinese hoek waar Boheng Zhang revanche zal willen voor de verloren teamfinale eerder deze week. De Britten Jake Jarman en Joe Fraser hebben er een goede kwalificatie opzitten en liggen op de loer. Ook landgenoot Oka Shinnosuke zal meedingen voor een plaatsje op het podium.