Simone Biles doet er nog een zilveren plak bij in Parijs, goud in vloerfinale is voor Braziliaanse Andrade

 ma 5 augustus 2024 15:36

Op de slotdag van de turncompetitie op de Olympische Spelen heeft Simone Biles er nog een medaille bij gedaan. Geen gouden plak dit keer, wel zilver: in de vloerfinale moest de Amerikaanse haar meerdere kennen in de Braziliaanse Rebeca Andrade. Biles sluit Parijs af met 3 gouden medailles en één zilveren plak.

programma toestelfinales turnen op maandag 5 augustus
11.45 uur toestelfinale brug mannen Zou Jingyuan
12.38 uur toestelfinale balk vrouwen Alice D'Amato
13.33 uur toestelfinale rekstok mannen Oka Shinnosuke
14.23 uur toestelfinale vloer vrouwen Rebeca Andrade

Het beloofde een dag vol medailles te worden op de slotdag van de olympische turncompetitie. Er stonden maar liefst vier toestelfinales op het programma, met Simone Biles op balk en op grond.

 

De mannelijke turners aan de brug met gelijke leggers mochten de spits afbijten. Daar was het vooral kijken naar de olympische kampioen van Tokio, Zou Jingyuan.

 

De Chinees stelde niet teleur en liet de tegenstand ver achter zich met een topscore van 16.200. De Oekraïner Illja Kovtoen kaapt het zilver weg, voor de Japanner Oka Shinnosuke.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Daarna was het aan de vrouwelijke turnsters op de balk, met turnlegende Simone Biles als een van de favorieten.

 

De Amerikaanse viel, zoals enkele anderen, verrassend van de balk en kon daardoor geen aanspraak maken op een medaille. De Italiaanse Alice D'Amato werd de nieuwe olympische kampioene. Haar landgenote Manila Esposito won het brons en de Chinese Zhou Yaqin mocht een zilveren medaille ontvangen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De derde toestelfinale was er – letterlijk – een met vallen en opstaan. Aan de rekstok vielen maar liefst zes van de acht gymnasten. Enkel de Japanner Oka Shinnosuke (die eerder op de dag al brons won aan de brug) en de Colombiaan Angel Barajas bleven foutloos. Ze kregen dezelfde score, maar door de betere uitvoering van de Japanner, pakte hij het goud.

 

En ook de nummers drie en vier werden – ondanks hun valpartijen – beloond met eenzelfde score. Omdat ook hun uitvoering even goed werd beoordeeld, stonden er niet drie, maar vier gymnasten op het podium. Een speciale finale om het olympisch turntoernooi bij de mannen af te sluiten.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

En dan was het tijd voor de allerlaatste turnfinale op de Olympische Spelen in Parijs. De Braziliaanse Rebeca Andrade legde een bijna perfecte grondoefening af, die haar naar het goud loodste.

 

Topfavoriete Simone Biles had een hogere moeilijkheid in haar oefening, maar ze moest twee keer met beide voeten buiten het vierkant stappen en bekocht dat nipt met een zilveren medaille.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

De strijd om de derde plaats was op dat moment ook nog niet gestreden.

 

Jordan Chiles kwam als laatste in actie en eindigde op een vijfde plaats. Het brons was – zo leek het – voor de Roemeense Ana Barbosu, maar Chiles was niet tevreden met haar score. De jury herbekeek het en zo was het brons toch nog voor de Amerikaanse. Van een ontknoping gesproken.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Geen vierde en vijfde gouden medaille dus voor Simone Biles. Ze verlaat Parijs met drie gouden medailles in de team-, sprong en allroundfinale en mag ook nog een zilveren plak in de vloerfinale meenemen.

 

Daarmee staat de Amerikaanse turnlegende op elf olympische medailles in haar carrière: zeven gouden, twee zilveren en twee bronzen. 

turnen in Parijs: toestelfinaleslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

15:40

Gloriemoment voor Rebeca Andrade: “Zij klopt de onklopbaar gewaande Simone Biles”

15:35

Wat een ontknoping! Niet Barbosu, maar Chiles wint brons

Jordan Chiles is het niet eens met haar vijfde plaats en vraagt de jury om haar score te herbekijken. De Roemeense Ana Barbosu vierde haar bronzen medaille al, maar de score van de Amerikaanse wordt aangepast en ze springt van de vijfde plek naar het brons. Wat een ontknoping in de laatste turnfinale van deze Olympische Spelen!

15:27

Goud voor Andrade

Het is nog even wachten op de score van Jordan Chiles voor de derde plaats. Wat wel al zeker is: Rebeca Andrade klopt de onklopbare Simone Biles, die nipt zilver pakt.

15:20

Andrade eindigt boven Simone Biles op de grondoefening: “Wat een memorabele dag maken we hier mee”

15:19

Biles maakt foutjes en bekoopt dat met zilver

Simone Biles levert een goede oefening af, maar gaat twee keer met beide voeten buiten het vierkant. Dat bekoopt ze met een penalty van 0.6 punten. Daarmee eindigt ze nipt onder Rebeca Andrade. Geen vierde gouden medaille dus voor Simone Biles.

15:14

Gouden D'Amato

Alice D'Amato werd eerder vandaag onverwachts olympisch kampioene op de balk. Voor haar oefening in de vloerfinale krijgt ze een score van 13.600, die haar naar een voorlopige 3e plaats brengt.

15:00

Video - De gouden oefening van Rebeca Andrade

14:57

Een heerlijke grondoefening van Rebecca Andrade.

Sporza-commentator Inge Van Meensel
14:51

Een vloerfinale met 9 turnsters

De allerlaatste finale van deze Olympische Spelen is er één met 9 turnsters. In de kwalificaties was er geen verschil tussen de Japanse Rina Kishi en de Roemeense Ana Barbosu. Daardoor mogen ze allebei aantreden in deze finale.

14:48

De laatste olympische turnfinale gaat van start

De allerlaatste turnsters van deze Olympische Spelen betreden nog één keer de Bercy Arena voor de vloerfinale. Ontdek hier wie de laatste kans op olympisch goud grijpt.

14:42

4 turners op het podium van de brug

Er stonden geen drie, maar vier gymnasten op het olympisch podium van de brugfinale. De Chinese Zhang Boheng en de Taiwanese Tang Chia-Hung behaalden dezelfde scoren op hun oefening. Omdat ze ook dezelfde score kregen op hun uitvoering, pakken beide turners een bronzen medaille. En zo zit het olympisch turntoernooi bij de mannen erop.

14:26

VIDEO - De gouden oefening Japanner Shinnosuke Oka op de brug: “Die man is zó constant, het is ongelooflijk”

14:25

Japan en Colombia vallen niet, al de rest wel

Het is een vreemde finale om het turntoernooi bij de mannen af te sluiten. Ook de laatste finalist valt bij zijn afsprong en daarmee konden maar twee gymnasten hun oefening voltooien zonder val. De Japanner Oka Shinnosuke en de Colombiaan Angel Barajas kregen beide een score van 14.533, maar de moeilijkheid lag hoger bij de 20-jarige Japanner. Hij pakt het goud, de 17-jarige Barajas het zilver.

14:19

En opnieuw een val!

Ook de voorlaatste gymnast blijft niet gespaard van een valpartij. De Kroaat Tin Srbic valt zelfs twee keer en zal zijn zilveren medaille van Tokio aan de brug niet evenaren.

14:14

Een finale met ontzettend veel fouten

De laatste turnfinale bij de mannen is er eentje met ontzettend veel fouten. Met vier vallen op zes finalisten blijven er maar twee gymnasten foutloos aan de brug.

13:51

De laatste mannenfinale begint met een val

In de laatste olympische turnfinale start de Taiwanese Thang Chia-Hung meteen met een val. Hij haalt een score van 13.966.

13:48

De mannelijke gymnasten zijn klaar voor hun laatste toestelfinale

De gymnasten betreden de arena voor de laatste turnfinale bij de mannen. Er is geen specifieke favoriet aan de rekstok, dus het belooft een mooie finale te worden.

13:30

Toestelfinale rekstok om 13.33 uur

Na een korte pauze staat de derde toestelfinale van de dag op de planning. Om 13.33 uur beginnen de mannen aan hun finale aan de rekstok.