Nicky Degrendele stoot vlot door naar kwartfinales in keirin, Julie Nicolaes sneuvelt in herkansingen

 wo 7 augustus 2024 15:36

Ex-wereldkampioene Nicky Degrendele heeft weinig moeite gekend in de eerste ronde van het keirintoernooi. Ze sprintte naar de zege in haar reeks en mag donderdag de kwartfinales rijden. De 20-jarige Julie Nicolaes is uitgeschakeld. Zowel in de eerste ronde als in de herkansingen kon ze zich niet bij de eerste twee scharen.

Na het kwartet in de ploegenachtervolging mochten ook Nicky Degrendele en Julie Nicolaes hun stempel drukken op het olympisch pistetoernooi. De keirin was hun eerste opdracht. 

 

Nicolaes mocht haar kans wagen in een reeks met wereldtopper Emma Hinze. Top 2 was nodig om door te stoten, maar dat was te hoog gegrepen. Ze finishte als 5e. 

 

In de volgende reeks had Degrendele meer succes. Ze durfde lang te wachten en ging in de laatste ronde in de buitenbocht nog naar de koppositie. De gewezen wereldkampioene verzekerde zich zo van de kwartfinales. 

 

Een paar uur later kreeg Nicolaes een herkansing. Opnieuw moest ze bij de eerste twee finishen om een ticket te boeken voor de finalefase. 

 

Deze keer knokte de 20-jarige renster mee om de belangrijkste plekken. Ze zat op de loer, maar Nicolaes strandde op plaats 3, net niet genoeg om door te stoten.

 

Na haar race was wel nog wat consternatie. De bel was namelijk niet te horen bij het ingaan van de laatste ronde, wel bij het overschrijden van de finishlijn. Aan de uitslag veranderde weliswaar niks meer.  

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Degrendele: "De ambitie hou ik voor mezelf"

Nicky Degrendele: "De eerste ronde is heel moeilijk, misschien wel de moeilijkste van allemaal, want er stoten er maar twee door. Sowieso was het het doel om als 1e of 2e te eindigen. In de laatste ronde heb ik een beetje gespaard om dan 'vollenbak' te gaan. Makkelijk is het niet, want iedereen is hier in de beste vorm. Op zich is het wel een geruststelling, maar je wil ook niet te veel vertrouwen hebben. Nu bekijk ik het rit per rit. Ambities? Die ga ik voor mezelf houden."

Nicolaes: "Ik heb enorm goede benen"

Julie Nicolaes: "Er was zeker verwarring. Ik wist dat het de laatste ronde was, maar ze belden niet. Ik zag de Japanse nog eens gaan en ik was verward, toen werd de race afgeschoten. Fouten maken is menselijk, maar op de Olympische Spelen is het wel heel verwarrend voor de atleten. Ik heb enorm goede benen."

 

"Als ze juist hadden gebeld, had ik net iets meer kunnen doen. Nu was er vooral twijfel, maar ik ben zeker niet ontevreden met de 3e plek in de herkansingen. Het is jammer dat ik niet ben kunnen doorstoten, maar dat is niet meer dan normaal. Het was een leerschool, maar ik was hier niet als persoonlijke atleet. Ik was hier om België te vertegenwoordigen, dus ik heb het echt serieus genomen."

Belgen op woensdag 7 augustus
13.26 uur Nicky Degrendele keirin: eerste ronde 2e, naar kwartfinales
13.26 uur Julie Nicolaes keirin: eerste ronde 5e, naar herkansingen
15.10 uur Julie Nicolaes keirin: herkansingen  3e, OUT

baanwielrennen in Parijs: woensdag 7 augustus (middagsessie)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

15:45

Julie Nicolaes: "Fouten maken is menselijk"

15:34

De vrouwen gaan terug naar het middenplein, dus de uitslag zal vast staan. De Japanse Ohta en de Nederlandse Van der Peet grijpen de laatste kans. De 20-jarige Nicolaes is uitgeschakeld. 

15:33

Er wordt nog altijd overlegd door de jury. Eén ding is zeker: de afstand die afgelegd moest worden is afgelegd. 

15:33

Nicolaes finisht als 3e, maar er is consternatie op de baan

15:32

3e plaats of herstart?

Nicolaes finisht als 3e, maar er is wat consternatie op de baan. De bel klinkt niet bij het ingaan van de laatste ronde. Dat gebeurt pas aan het einde van de wedstrijd. De wedstrijd wordt dan maar afgeschoten. Wat betekent dit? 

15:27

Nicolaes op de baan

Het is showtime voor Julie Nicolaes. De tegenstand in haar reeks is niet mals. Zo zijn er onder meer de Française Kouamé en de Nederlandse Van der Peet, die al medailles wonnen op EK's en WK's. Top 2 is nodig om door te stoten. 

15:14

Tijd voor de herkansingen in de keirin bij de vrouwen. De 4e reeks is de belangrijkste voor de Belgische wielerliefhebbers. Dan komt Julie Nicolaes in actie. 

14:26

In de ploegenachtervolging bij de vrouwen is net de eerste ronde afgewerkt. Nu sprinten de mannen hun 1/32e finales voor er opnieuw keirin is in Saint-Quentin-en-Yvelines. 

14:16

Deze ronde is misschien wel de moeilijkste van allemaal, want er stoten maar twee mensen door. Ik wilde zo rap mogelijk doorgaan.

Nicky Degrendele
14:15

Nicky Degrendele: "Ambities? Ik ga ze voor mezelf houden"

13:51

Nicky Degrendele stoot als beste in haar reeks door

13:50

Degrendele wint en stoot door!

Knappe prestatie van Nicky Degrendele. Ze stoot rechtstreeks door naar de kwartfinales. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde leek ze aan te gaan, maar ze koos voor de slipstream achter Petch en Van der Peet. In de laatste bocht sprintte ze buitenom naar de zege. De Japanse Sato werd nog 2e. 

13:45

Nu staat ook Nicky Degrendele klaar. In haar reeks rijden onder meer Kelsey Mitchell en Steffie van der Peet, stevige concurrenten. 

13:45

Nicolaes geraakt niet verder dan plek 5 in haar reeks

13:44

Nicolaes 5e

Julie Nicolaes zakt snel naar de 6e plek en veel kan ze er niet meer tegen doen. Ze knokt nog, maar strandt op plaats 5. Later deze namiddag rijdt Nicolaes de herkansingen. 

13:42

Nicolaes heeft positie 4 geloot. Kan ze stunten? Hinze en Bayona zitten in haar spoor. 

13:38

Andrews, Gros, Van de Wouw en Yuan hebben zich al geplaatst voor de kwartfinales. Nu is het aan de jonge Julie Nicolaes. Doorstoten zou een stunt zijn met onder meer wereldtoppers Bayona en Hinze in haar heat. 

13:25

Nu verleggen we de focus op keirin, want daar komen twee Belgen in actie. Nicolaes rijdt in reeks 3, Degrendele in reeks 4. De beste twee per reeks stoten meteen door, de anderen gaan naar de herkansingen.