Balen voor Belgen in ochtendsessie: Elise Vanderelst krijgt nog 2e kans, einde verhaal voor 3 anderen

 di 6 augustus 2024 12:56

Geen gedroomde ochtendsessie voor de Belgen. De 20-jarige Elie Bacari en ook Helena Ponette kregen respectievelijk in de 110 meter horden en de 400 meter een tweede kans, maar geen van beiden kon zich via de herkansingen kwalificeren. Elise Vanderelst liep op de 1.500m dan weer richting die herkansingen en ook speerwerper Timothy Herman kon geen gooi doen naar de finale. 

Vangnet voor Vanderelst

De ochtendsessie van dinsdag 06/08/2024 zal de Belgische geschiedenisboeken niet halen.


Elise Vanderelst was de eerste landgenote die in de reeksen van de 1.500 meter uit de startblokken schoot in het Stade de France. De Belgische hinde begon goed en nestelde zich twee ronden in de voorposten, maar verdronk daarna in de wasmachine die zo'n 1.500 meter-wedstrijd kan worden.


Uiteindelijk zakte ze in de laatste 200 meter weg en eindigde ze als 9e in 4'06"95. Aangezien alleen de eerste zes zich rechtstreeks plaatsten voor de halve finales, is Vanderelst woensdag nog eens aan de beurt in de herkansingen. "Gelukkig zijn die er nog voor mij", kon ze al snel de knop omdraaien.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Balen bij Bacari

Niet veel later stond Elie Bacari voor zijn olympische debuut.


Op zijn twintigste uit de herkansingen geraken - zeker in dit deelnemersveld - zou voor onze landgenoot een stunt geweest zijn. Maar Bacari tikte al snel enkele hordes aan en liet op het einde dan maar lopen.


"Ik heb ondermaats gepresteerd vandaag. De race was gewoon slecht en ik bleef maar hordes raken", was hij streng voor zichzelf na zijn 14"13 (zijn persoonlijke record is 13"38, red.). "Maar dit zal me niet meer overkomen", klonk het toch strijdvaardig.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Persoonlijk record bij Ponette

Helena Ponette dan maar?


De Belgische kreeg vorige week nog het vertrouwen bij de Belgian Waffles en hoopte zich via de herkansingen ook individueel door te zetten, al is het niveau op de 400 meter bij de vrouwen dit toernooi torenhoog.


En dat moest ook onze landgenote aan den lijve ondervinden. Hoewel Ponette na een sterke eindsprint met 51"46 voor een persoonlijk record zorgde en aan het juichen was, moest ook zij als vijfde in haar reeks individueel afzwaaien.


Al voelde het toch als een persoonlijke triomf voor Ponette. "Ik ben heel blij dat ik in mijn vierde wedstrijd hier alsnog mijn persoonlijke record scherper kon stellen. In tegenstelling tot de reeksen heb ik nu wel goed kunnen indelen", vertelde ze.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

En ook Herman huiswaarts

Als laatste aan de beurt: Timothy Herman.


De Belgische krachtpatser moest in de kwalificaties van het speerwerpen de magische grens van de 84 meter doorbreken. Geen sinecure wanneer je weet dat onze landgenoot dit seizoen de 80 meter nog niet haalde.

 

En ook hij zou geen succes kunnen halen in het Stade de France. Met twee worpen net onder de 80 (79,42 en 78,86 meter) en een mislukte laatste poging eindigde het Parijse avontuur van onze hardwerkende landgenoot in de eerste ronde.

Net als vele andere Belgen vandaag baalde hij duidelijk.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Belgen op dinsdag 6 augustus
10.29 uur Elise Vanderelst 9e in 4'06"95 - naar herkansingen  
11.06 uur Elie Bacari 7e in 14"13 - uitgeschakeld  
11.28 uur Helena Ponette 5e in 51"46 (PB) - uitgeschakeld  
11.50 uur Timothy Herman 10e met 79,42 meter - uitgeschakeld  

atletiek in Parijs: ochtendsessie (6 augustus)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

13:00

Bekijk de reactie van Timothy Herman:

12:51

Baaldag Belgen

Geen gedroomde ochtendsessie voor de Belgen. De 20-jarige Elie Bacari en ook Helena Ponette kregen respectievelijk in de 110 meter horden en de 400 meter een tweede kans in, maar geen van beiden kon zich via de herkansingen alsnog kwalificeren. Elise Vanderelst liep op de 1.500 dan weer richting die herkansingen en ook speerwerper Timothy Herman kon geen gooi doen naar de finale. 

12:39

Exit Timothy Herman

Met een mislukte derde worp haalt ook Timothy Herman de volgende ronde niet. De speerwerper moest 84 meter halen. Net zoals Elie Bacari en Helena Ponette is hij individueel uitgeschakeld. Elise Vanderelst is de enige die na deze ochtendsessie nog een vangnet heeft met de herkansingen.


12:25

Ook bij zijn tweede beurt haalt Herman de 80 meter niet

12:24

Ook bij zijn tweede beurt haalt Herman de 80 meter niet. Hij zorgt opnieuw voor een degelijke worp, maar met 78,86 meter blijft hij een dikke vijf meter onder de gewenste grens. Alles of niets in zijn derde en laatste poging.

12:06

Het was niet in beeld, maar Herman heeft een eerste poging achter de rug. Hij is begonnen met een worp van 79,42 meter. Dat is momenteel niet genoeg voor een plaats in de finale, want de grens ligt op 84 meter. Herman heeft nog twee pogingen, maar dit wordt toch zeer moeilijk.

12:00

Herman kijkt bedenkelijk naar het scherm

11:53

Herman als laatste Belg

Timothy Herman is als laatste Belg aan de beurt in de ochtendsessie. De speerwerper mag als twaalfde gooien in Groep B. De magische grens die hij in drie pogingen moet proberen te doorbreken is 84 meter. Dit seizoen betekende 79,94 meter de beste worp van Herman.

11:40

Ik ben heel blij dat ik in mijn vierde wedstrijd toch nog mijn persoonlijke record kon breken.

Helena Ponette
11:35

Kijk naar het interview met Ponette:

11:32

Maar dit zal haar toch vertrouwen geven voor de Cheetahs.

Eline Berings
11:30

Persoonlijk record is niet goed genoeg voor Ponette

11:29

Ook einde voor Ponette

Een persoonlijk record is niet goed genoeg voor Ponette. Onze landgenote had nog een sterke eindsprint in de benen, maar met een tijd van 51"46 en een bijbehorende vijfde plaats ligt ze definitief uit de race. 

11:27

Daar is Ponette

Lang moeten we niet wachten op de volgende landgenote. Helena Ponette staat klaar voor haar herkansing op de 400 meter. Kan de Belgische die ook al actief was bij de Belgian Waffles alsnog doorstoten? Ze moet eerste eindigen of een van de twee beste verliezende tijden laten optekenen.

11:20

Bekijk het interview met Bacari:

11:17

Ik heb ondermaats gepresteerd vandaag. De race was gewoon slecht en ik bleef maar hordes raken.

Elie Bacari
11:13

Bacari kan zijn tweede kans niet grijpen

11:12

Exit Bacari

Bacari kan zijn tweede kans niet grijpen. Onze landgenoot stond voor een redelijke "mission impossible" en kon uiteindelijk ook niet stunten. Dat hij meteen zijn derde horde aantikte, hielp de zaak van Bacari ook niet vooruit.Hij liet uiteindelijk lopen en eindigde laatste in zijn heat met een tijd van 14"13.