Dubbel succes: Rosius en Nkansa knallen allebei naar halve finales 100 meter

 vr 2 augustus 2024 12:52
Dolle vreugde bij Rani Rosius en Delphine Nkansa.

Delphine Nkansa en Rani Rosius hebben de Olympische Spelen met succes geopend voor de Belgen. Met sterke tijden konden ze allebei een ticket voor de halve finales van de 100 meter bemachtigen. Jochem Vermeulen en Ruben Verheyden moeten op de 1.500 meter naar de herkansingen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Nkansa en Rosius knallen naar halve finales

In de reeksen van de 100 meter schoot Delphine Nkansa prima uit de startblokken. Even leek Nkansa overspoeld te gaan worden, maar ze vond net op tijd de turboknop. In een evenaring van haar persoonlijk record van 11”20 liep ze naar een 3e plek en een rechtstreeks ticket voor de halve finales.

 

Toch was Nkansa niet helemaal tevreden. "Altijd maar die 11"20, dat begint mij te enerveren", zei ze."Het was een waardeloze wedstrijd, omdat ik mijn start volledig miste. Die chrono is toch niet wat het moet zijn."

 

Rani Rosius deelde haar reeks met Ta Lou en Fraser-Pryce, twee absolute sprintkanonnen, en stond dus voor een zware opdracht. Na een prima start leek ze op weg naar plek 4 en dus moest ze een tijd van 11”17 lopen om door te stoten, 0”01 sneller dan haar persoonlijke record.

 

Maar die persoonlijke records bleken geen probleem voor de sprintsters, want ook Rosius knalde haar besttijd aan flarden. Met een chrono van 11”10 was ze de snelste verliezer en staan beide Belgen morgenavond in de halve finales.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Vermeulen en Verheyden veroordeeld tot de herkansingen op de 1.500 meter

Eerder op de ochtend was Jochem Vermeulen de eerste Belg die in actie kwam op de piste in Parijs. In zijn reeks op de 1.500 meter liep onze landgenoot de hele race in het midden van het pak, terwijl topfavoriet Josh Kerr alles van op de achterste rij bekeek.

 

Bij het ingaan van de laatste rechte lijn wou Vermeulen een versnelling hoger schakelen, maar vond hij niet meteen een gat om in te duiken. Zijn eindsprint kwam net te laat met een 7e plek als resultaat. Daardoor ging Vermeulen als eerste afvaller naar de herkansingen.

 

In die herkansingen krijgt Vermeulen het gezelschap van de landgenoot Ruben Verheyden. Verheyden was in zijn openingsronde niet weg te slaan uit de eerste 3, maar zakte daarna weg. Wanneer hij versnelde, deed de rest van het pak hetzelfde, met een 12e plek als resultaat.

Belgen op vrijdag 2 augustus
11.05 uur Ruben Verheyden 12e in 3'36"62 - naar herkansingen  
11.05 uur Jochem Vermeulen 7e in 3'36"66 - naar herkansingen  
11.50 uur Delphine Nkansa 3e in 11"20 - naar halve finales  
11.50 uur Rani Rosius 4e in 11"10 - naar halve finales  

atletiek in Parijs: ochtendsessie (2 augustus)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

13:02

Rosius in tranen: “Ik ben echt heel gelukkig, sprakeloos”

13:00

Dolblije Nkansa: “Nu ga ik genieten, tot morgen!”

12:51

VIDEO – Rosius ook door naar halve finales: “Direct die ontlading”

12:50

Ook Rani Rosius naar de halve finales met een persoonlijk record!

Ook Rani Rosius gaat naar de halve finales! Even leek ze aanspraak te maken op de derde plek, maar de Duitse was haar te snel af. Rosius had een persoonlijk record nodig om door te stoten en dat doet ze gewoon! Met 11"10 loopt ze 0"08 sneller dan ze ooit deed.

12:40

VIDEO - Nkansa gaat naar halve finales: “Straffe stoot, knappe tijd ook”

12:39

Nkansa naar de halve finales in een persoonlijk record!

Delphine Nkansa schoot snel uit de startblokken, leek dan wat terrein te verliezen, maar kon de turbo nog op tijd aanzetten. Nkansa gaat als derde door naar de halve finales!

12:38

Rosius en Fraser-Pryce plezier in de call room: "Zoals we haar kennen"

12:37

Nkansa staat voor een pittige opdracht. Vier atleten uit deze reeks liepen dit jaar al sneller dan onze landgenote. De eerste 3 gaan rechtstreeks door, ook de 3 snelste verliezers stoten door naar de halve finales.

12:34

Tijd voor Nkansa en Rosius!

Delphine Nkansa loopt in reeks 7, die er nu aankomt. Rani Rosius mag haar 100 meter meteen daarna afwerken.

11:46

Zo meteen beginnen de reeksen van de 100 meter bij de vrouwen met Delphine Nkansa en Rani Rosius als Belgische vertegenwoordigers. Zij komen pas in de laatste 2 reeksen aan bod. 

11:38

Ingbrigtsen in spaarmodus door: "Volstaat dit? Jazeker"

11:33

Verheyden: “Nu snel knop omdraaien en op naar morgen”

11:32

Het was een wedstrijd waarin veel kon, maar laat me misschien iets te veel wegzetten. Nu moet ik snel de knop omdraaien en op naar morgen.

Ruben Verheyden
11:31

Vermeulen: “Ik voel dat er nog meer inzit”

11:30
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:29

Ik heb een goeie wedstrijd gelopen, maar op het einde was het een beetje wringen. Ik mis het net, net net.

Jochem Vermeulen
11:28

VIDEO - Ook Verheyden naar de herkansingen: "Dat was teleurstellend moeten we toch zeggen"

11:27

Ook Verheyden gaat naar de herkansingen

Ruben Verheyden probeert in de laatste 100 meter nog op te schuiven, maar is duidelijk niet de enige met dat idee. Onze lansgenoot krijgt het verschil niet meer overbrugd en finisht als 12e.