Wat een eindsprint! Sifan Hassan vervolledigt olympisch palmares met goud op marathon, Verbruggen wordt 19e

 zo 11 augustus 2024 10:27

Sifan Hassan heeft op fenomenale wijze het goud veroverd op de olympische marathon, haar 3e medaille in Parijs. Met een straffe eindsprint kroonde de Nederlandse zich in een olympisch record tot kampioene. Ze voltooide daarmee een unieke trilogie, want pakte een vrouw een olympische medaille op zowel de 5.000 meter, 10.000 meter als marathon. Onze landgenote Hanne Verbruggen werd 19e, Chloé Herbiet gaf op.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Van meet af aan ging het er hard aan toe bij de vrouwen. Vraag dat maar aan onze landgenote Chloé Herbiet. Na iets minder dan 7 km moest de Belgische de rol lossen. Wat later in de race zou ze er ook de brui aan geven. 


Na een dikke 10 km kregen we een elitegroepje vooraan met onder meer aftredend olympisch kampioene Jepchirchir. Even leek loopwonder Sifan Hassan de boot te hebben gemist, maar na wat geduld kwam de Nederlandse toch vooraan piepen. Niet in de kopgroep: Hanne Verbruggen, zij koos haar eigen tempo.


In het vervolg van de race regende het aanvallen. Van thuisloopster Melody Julien tot het Australische duo Gregson-Stenson, ze zorgden er allemaal voor dat het tempo hoog gehouden werd met hun aanvalslust.

 

Door het hoge tempo dunde de kopgroep mondjesmaat uit tot aan de Belgian Hill. Daar kregen veel loopsters het ontzettend moeilijk, zo moest ook Hassan lossen. Even leken een Keniaans en Ethiopisch duo, met Jepchirchir, zich los te scheuren van de rest, maar in de afdaling kwam de kopgroep weer samen. 

 

Nadien werd het tempo strak gehouden richting de finish door de sterke Afrikaanse looplanden. Enkel Hassan was de enige niet-Afrikaanse die kon volgen. 

 

Opvallend: ook de gouden medaille van Tokio kon het stevige tempo niet aanhouden. Zij moest lossen en zo gingen we naar een finale met de 5 sterkste vrouwen: Shankule, Lokedi, Obiri, Assefa en Hassan.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Verschroeiend eindschot

In de laatste kilometers ging het snoeihard. Shankule moest als eerste lossen en nadien werd ook Lokedi geslachtofferd. De top 3 lag vast, alleen de volgorde moest nog bepaald worden. 

 

Assefa zette als eerste aan in de laatste kilometer, waardoor ook Obiri eraan moest geloven. Hassan volgde eenvoudig en ging erop en erover dankzij een verschroeiende eindspurt. Ze gaf Assefa het nakijken en finishte in 2u22'55" met een olympisch record.

 

Een dikke 6 minuten later kwam ook Hanne Verbruggen over de finishlijn. In 2u29'03" liep ze zich naar een knappe 19e plaats. Top 20 dus voor de Belgische.

 

Voor de Nederlandse Hassan is het al haar 3e medaille in Parijs na brons op de 5.000 en 10.000 meter. Al blinkt deze medaille een pak meer dan die twee andere.

 

In het totaal komt de olympische medailleteller voor Hassan op 6. In Tokio was ze nog goed voor 2 keer goud op de 5.000 en 10.000 meter en brons op de 1.500 meter. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Hassan: "Dit voelt als tien gouden medailles"

In een interview met NOS wist Hassan achteraf met haar vreugde geen blijf. 

 

"Het is speciaal. Het was onmogelijk, maar nu is het gelukt. Dit is historisch. Niet alleen voor mij, dit goud is ook voor Nederland."

 

"Op de Spelen in Tokio pakte ik drie medailles, maar dit is anders. Dit voelt als tien gouden medailles", klonk het bij de dolgelukkige Hassan.

 

Even leek het niet de goede kant op te gaan voor Hassan, maar het kwam goed voor de Nederlandse. 

 

"Ik dacht: waarom heb ik die 5 en 10 kilometer gelopen? Als ik dat niet had gedaan, zou ik nu fris geweest zijn. Ik had spijt, mijn benen verzuurden. Maar uiteindelijk heb ik het alsnog gered."

Belgen in de marathon
opgave Chloé Herbiet  
19e Hanne Verbruggen  

marathon (vrouwen)laatste update: 28 dagen geleden

10:26

Verbruggen top 20

Verbruggen heeft haar ambitie waargemaakt. Ze eindigt met een 19e plaats mooi in de top 20. Knappe prestatie van de Belgische. 

Ondertussen hebben we ook vernomen dat Cloé Herbiet eerder in de race heeft opgegeven. 

10:24

Wat een eindsprint! Sifan Hassan vervolledigt olympisch palmares met goud op marathon

10:23

Gouden Hassan

Wat een eindschot. Sifan Hassan doet het. Met een verschroeiende eindspurt geeft ze eerst Obiri en daarna Assefa het nakijken. Wat een krachttoer van de Nederlandse, die haar 3e medaille pakt op deze Spelen. 

Net zoals bij de mannen ligt hier ook het olympisch record aan diggelen. 

10:19

Hassan op weg naar een medaille!

Ook de volgende loopster moet de rol lossen. Deze keer is het de Keniaanse Lokedi die uit de kopgroep verdwijnt. De top 3 ligt vast met Hassan, Assefa en Obiri. Alleen de volgorde ligt nog niet vast.

10:09

Toen waren ze nog met 4. De Ethiopische Shankule moet laten lopen. Hassan nu heel dicht bij een derde medaille in Parijs. 

09:54

Vijftal in de running voor medaille

We zijn nog onderweg met een vijftal. Met nog een kleine 6 km voor de boeg lopen er twee Keniaansen (Lokedi en Obiri), twee Ethiopischen (Shankule en Assefa) en de Nederlandse Sifan Hassan voorop.

Is de Nederlandse op weg naar een derde medaille op de Spelen? 

09:49

Het gaat te snel voor Jepchirchir. De olympische kampioene van Tokio moet de kopgroep laten gaan. Een verlenging van haar titel lijkt ver weg.

09:46

In de afdaling is de kopgroep weer wat samengetroept. Ook Hassan is weer in de running voor een medaille. Nog een dikke 10 km te gaan.

09:40

Kenia-Ethiopië

De grote looplanden hebben zich op de helling losgescheurd van de rest. 3 Kenianen en 2 Ethiopische is de Afrikaanse verdeling vooraan.

09:37

Belgian Hill

Daar is Belgian Hill. Je ziet dat Hassan het moeilijker krijgt op de hellingen. Kan ze dat nog goed maken in de afdaling?

09:32

Geleidelijke uitdunning

De kopgroep neemt mondjesmaat af in aantal. Leidsters van daarnet Trofimova en Lindwurm moeten hun inspanning bekopen en lossen uit de kopgroep. De Nederlandse Hassan en de uittredende olympisch kampioene Jepchirchir zijn nog wel van de partij.

09:31

"Kijk eens wat Hanne Verbruggen hier aan het doen is, een fantastisch beeld"

09:29

Verbruggen is aan een sterke race bezig.

David Naert
09:24

Verbruggen is ondertussen voorbij de meest aanvalslustige loopster van de dag gekomen. De Franse Julien is weggezakt en wordt nu opgeraapt door een sterke Verbruggen.

09:16

Het regent tempoversnellingen in de kopgroep. Nu zijn het Trofimova, Lindwurm en Salpeter die wat voorop gaan lopen. Elke versnelling werd tot nog toe na een enkele ogenblikken telkens wel gecounterd. Houdt dit trio wel stand? 

09:15

Halfweg volgt Verbruggen op 27 seconden

09:11

Verbruggen 25e

Verbruggen is aan een sterke race bezig. Halfweg marathon hangt ze nog steeds een kleine halve minuut achter de leiders. Ze loopt momenteel in 25e postie. 

Ondertussen kiezen twee Australische vrouwen voor de aanval. Gregson en Stenson verhogen het tempo in de kopgroep en hebben even een gaatje, maar worden snel weer bijgebeend.

09:08

Verbruggen wordt luid aangemoedigd