Kaylee McKeown en de Britse 4x200 meter vrij verlengen hun olympische titels in de avondsessie zwemmen

 di 30 juli 2024 22:37
Kaylee McKeown zwom autoritair naar goud op de 100 meter rugslag.
Kaylee McKeown zwom autoritair naar goud op de 100 meter rugslag.

Geen Belgische zwemmers in de avondsessie vanavond, maar wel een handvol finales bij de mannen en de vrouwen. Daarin verlengden Kaylee McKeown en de Britse 4x200 meter vrij hun olympische titel en won de Ierse favoriet Daniel Wiffen goud op de 800 meter vrij.

De eerste finale van de avondsessie was die van de 100 meter rugslag bij de dames. Daarin leek een fotofinish in de maak tussen Kaylee McKeown en de Amerikanen Smith en Berkoff. Maar met een ultieme versnelling  liet de Australische titelverdedigster haar concurrentes nog duidelijk achter zich.

 

In de 800 meter vrije slag bij de mannen was de Ier Daniel Wiffen de te kloppen man. Samen met regerend olympisch kampioen Bobby Finke controleerde hij de race, tot de Italiaan Paltrinieri een lange aanval inzette. In de laatste 50 meter zette Wiffen de scheve situatie recht, Finke won de sprint om zilver.

 

Op de 4x200 meter stond Groot-Brittannië met hetzelfde kwartet aan de start als in Tokio. Toen wonnen ze goud en dat kunststukje wilden ze graag herhalen. De VS en Australië leken de favorieten aanvankelijk te kunnen volgen, maar zouden uiteindelijk bikkelen om zilver. Een duel dat gewonnen werd door de VS.

zwemmen in Parijs: avondsessie dag 4laatste update: ongeveer 2 maanden geleden

22:28

Goud voor Groot-Brittannië op de 4x200m vrije slag bij de mannen

22:26

Groot-Brittannië verlengt zijn olympische titel!

De top drie verandert niet meer in de laatste 200 meter. Groot-Brittannië pakt net als in Tokio goud op de 4x200 meter vrij, met hetzelfde viertal! De VS zwemt naar zilver en Australië pakt brons.

22:24

Duitsland moet de rol lossen en ook Australië krijgt het moeilijk! Klaart Duncan Scott de klus voor Groot-Brittannië? Hij ligt alvast in polepositie!

22:22

Halfweg gaan we van drie naar vier kandidaat-winnaars. Flynn Southam zwom even op kop voor Australië, maar de Britten nemen de leiding weer over.

22:22

De Britten zetten meteen de toon en wisselen als eerste. Duitsland en de VS gaan voorlopig nog prima mee.

22:18

Finale 4x200 meter vrije slag

Geen 8, maar 9 banen worden gebruikt in de finale van de 4x200 meter vrij. Japan en Israël klokten exact dezelfde kwalificatietijd, waardoor er een extra baan wordt gebruikt.

Groot-Brittannië won goud in Tokio en staan hier met hetzelfde kwartet aan de start als toen. Kan iemand hen een strobreed in de weg leggen?

22:14

Bekijk de 2 halve finales van de 200 meter schoolslag bij de mannen

22:13

Marchand wint de tweede halve finale met overschot! Qin zakt nog helemaal weg en wordt pas vijfde. Met Watanabe en Hanaguruma gaan er ook twee Japanners door naar de finale. De Bulgaar Epitropov wordt knap vierde, maar zijn tijd volstaat niet voor een finaleplaats.

22:10

Qin en een luid aangemoedigde Marchand gaan aan de leiding na 100 meter. Watanabe moet als derde al bijna anderhalve seconde prijsgeven.

22:09

Het publiek laat de decibelmeter weer pieken en dan weet je dat er een Fransman meedoet. Leon Marchand is de chouchou van de Fransen en een van de topfavorieten.

22:05

Zac Stubblety-Cook laat de rest achter zich in de laatste 50 meter. Ook Dong rukt nog knap op. Corbeau, na 150 meter nog op kop, wordt knap derde en mag dromen van de finale.

22:03

Halfweg ligt Josh Matheny op kop. Caspar Corbeau keert voor Nederland als derde. Stubblety-Cook passeert pas als vierde.

22:02

Halve finales 200 meter schoolslag (m)

Het voorlaatste nummer van de avond is de 200 meter schoolslag bij de mannen. Slechts 2 finalisten van Tokio zijn er ook nu weer bij: titelverdediger Zac Stubblety-Cook is de regerende olympische kampioen, Erik Persson was 3 jaar geleden achtste.

21:46

Een eerlijke verdeling tussen beide halve finales, waarin telkens de top vier doorstoot naar de finale. 

21:45

Bekijk de 2 halve finales van de 100 meter vrije slag bij de vrouwen

21:43

Met vijf stormen ze op de muur af, maar het is O'Callaghan die het beste uitkomt met haar slagen! Yang wordt tweede voor Sjöström. Huske leek lang te gaan winnen, maar wordt vierde!

21:37

Haughey zwemt dominant naar de snelste tijd in de eerste halve finale! Marrit Steenbergen wordt 3e voor Nederlands, en daartussen zwemt Shayna Jack naar de tweede plek. Gretschen Walsh keerde als eerste, maar moet als vierde hopen dat er zo meteen niet te snel gezwommen wordt.

21:34

Halve finales 100 meter vrije slag (v)

Tijd voor de halve finales van de 100 meter vrij, met een Nederlandse in de eerste halve finale!