Julie Nicolaes benadert Belgisch record in kwalificaties, maar sneuvelt in herkansingen van sprinttoernooi

 vr 9 augustus 2024 15:45

Het olympisch debuut van Julie Nicolaes is afgelopen. De 20-jarige Belgische maakte wel indruk in de kwalificaties door een plekje in de top 24 te bemachtigen. Dat deed ze met een benadering van het Belgisch record in de 200 meter. Zowel in de 1/32e finales als in de herkansingen was ze kansloos in de sprint. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Oerdegelijk debuut

Na het uitvallen van Nicky Degrendele en de Chinese Yuan Liying waren er nog 28 rensters die mochten strijden om de 24 plaatsen in de volgende ronde.

 

Dat gaf Julie Nicolaes de kans om haar olympisch debuut nog wat te verlengen. Ze deed wat ze moet doen: een knaltijd neerzetten. 

 

10"809 was niet alleen een persoonlijk record voor haar, Nicolaes benadert daarmee ook het Belgisch record van Nicky Degrendele (10"779). Het volstond ook voor een plek bij de beste 24. 

 

De rest van het sprinttoernooi was geen succes voor Nicolaes. 

 

In de 1/32e finales verloor ze kansloos tegen Lea Friedrich. De Duitse is topfavoriete en verbeterde een ronde eerder zelfs het wereldrecord 200 meter.

 

Dan maar naar de herkansingen, waar Nicolaes tegen twee andere verliezers nog een laatste kans kreeg. Enkel winst volstond en dat was andermaal te hoog gegrepen.

 

Toch mag de 20-jarige Belgische met opgeheven hoofd terugkijken op haar eerste olympische ervaring in Parijs. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Nicolaes: "Toch even traantje weggepinkt"

Na de herkansingen was Julie Nicolaes enorm enthousiast, zeker wanneer ze hoort dat ze met haar tijd erg dicht bij het Belgisch record kwam. 

 

"Amai, dat is heel goed gedaan van mezelf", reageert ze opgetogen. 

 

De 20-jarige Nicolaes komt van ver. "Ik had een heel moeilijk jaar. Ik heb klierkoorts gehad en heb heel hard moeten vechten."

 

"Als je die tijd ziet, dat is 2 à 3 tienden sneller dan mijn besttijd. Dat is heel veel voor een 200 meter."

 

Nicolaes heeft ook vooral genoten. "In de laatste sprint heb ik alles gegeven, maar dat is niet uitgepakt zoals ik wilde. Toen ik Belgen zag in het publiek heb ik toch even een traantje weggepinkt. Ik ben nu officieel olympiër."

We kunnen meer dan enkel toffe prestaties.

Julie Nicolaes

Voor Nicolaes was het een ervaring om niet snel te vergeten. "Rijden tegen Friedrich, dat is heel moeilijk. Dat zijn je idolen en je kijkt daarnaar op."

 

"Maar je moet de switch maken. Ik had met de coach besproken om niet te blijven plakken als ze voorbij me kwam, om te sparen voor de herkansingen. Na de sprint voelde ik wel dat mijn benen een beetje 'wiebel' waren."

 

De 20-jarige renster hoopt meer meisjes te inspireren. "We hebben heel lang moeten wachten tot er iets kwam, voor ons. Het is zo'n mooie sport"

 

"Ik denk dat er veel meer talent is dan dat we nu laten zien. Ik hoop dat het mensen inspireert. We kunnen meer dan enkel toffe prestaties."

 

En deze ervaring wil ze vereeuwigen. "Ik en de meisjes van de ploegkoers (Katrijn De Clercq en Hélène Hesters) gaan na dit avontuur een tattoo laten zetten", zegt de goedlachse Nicolaes. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Belgische baanwielrenners op 9 augustus
Julie Nicolaes sprint: kwalificaties 24e, naar 1/32e finales
  sprint: 1/32e finales (evt) OUT, naar herkansingen
  sprint: 1/32e finales herkansingen (evt) OUT

baanwielrennen in Parijs: vrijdag 9 augustus (middagsessie)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

15:43

Einde van het sprinttoernooi voor Julie Nicolaes

15:42

Nicolaes uitgeschakeld

Einde van het sprinttoernooi voor Julie Nicolaes. Ze begint moedig vanop de kop (en van ver) aan de sprint, maar wordt overvleugeld door de Mexicaanse en de Italiaanse. De eerste olympische ervaring van de 20-jarige Nicolaes is afgelopen.

15:39

Daar is Nicolaes

Julie Nicolaes komt opnieuw op de baan. In haar herkansing neemt ze het op tegen de Mexicaanse Gaxiola en de Italiaanse Vece. Enkel de eerste van elke reeks stoot alsnog door. 

15:37

Lavreysen en Richardson naar finale

Het sprinttoernooi krijgt zijn gedroomde finale tussen Matthew Richardson en Harrie Lavreysen. Ze winnen hun halve finale met 2-0, met overmacht. 

15:29

12 van de 16 tickets zijn uitgedeeld voor de achtste finales. Straks wordt er nog geknokt om de andere vier plekjes in de herkansingen van de sprint. 

Nu keren Lavreysen, Carlin, Richardson en Hoogland terug voor hun halve finales in het sprinttoernooi. 

15:11

Het sprinttoernooi bij de vrouwen gaat rustig verder. In de eerste zes heats zijn er nog geen verrassingen gebeurd. 

14:54

Eenvoudige zege voor Friedrich tegen Nicolaes: “Die versnelling van de Duitse is enorm”

14:53

Nicolaes kansloos

Eén versnelling bij het ingaan van de laatste ronde is genoeg voor Lea Friedrich om Julie Nicolaes te kloppen. De jonge Belgische moet naar de herkansingen, later deze namiddag. 

14:52

Dit is David tegen Goliath.

Renaat Schotte
14:49

Julie Nicolaes mag meteen aantreden in het eerste duel van de 1/32e finales. Ze staat voor de onmogelijke opdracht om de Duitse Lea Friedrich te kloppen. 

14:48

Harrie Lavreysen en Matthew Richardson hebben het eerste duel gewonnen in de halve finales. Straks keren ze terug voor race 2. 

14:45

VIDEO - "Het regent hier records!" Uiteindelijk is het topfavoriete Lea Friedrich die het wereldrecord pakt

14:40

Nu kunnen de sprintsters even rusten. De mannen zijn nu aan zet in hun sprinttoernooi. Zij zijn aanbeland bij de halve finales. 

14:39

Nicolaes 24e

Emma Finucane en Kelsey Mitchell gaan niet meer sneller dan Lea Friedrich. Zij gaat als snelste naar de volgende fase. Julie Nicolaes stoot nipt door als 24e. 

14:34

10"029

Deze kwalificaties zorgen voor spektakel. Lea Friedrich zet 10"029, een verbetering van het net neergezette wereldrecord. 

14:31

Misschien kan de grens van de 10 seconden gebroken worden, suggereert Nicky Degrendele.

Renaat Schotte
14:30

Wereldrecord voor Andrews!

Kersvers olympisch kampioen keirin Ellesse Andrews is de nieuwe wereldrecordhouder in de 200 meter vliegende start. 10"108 is de nieuwe toptijd. 

14:29

Mathilde Gros doet nog wat beter: 10"182. Dat is op amper 28 duizendsten van het wereldrecord. De snelle baan zorgt voor indrukwekkende tijden.