Geen finale 110 meter horden voor zieke Michael Obasuyi, Quincy Hall triomfeert op 400 meter na waanzinnige remonte
Michael Obasuyi is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 110 meter horden. Door ziekte kon hij zijn kansen niet voluit verdedigen en strandde hij op de vijfde plaats in zijn halve finale. In de finale van de 400 meter, zonder Alexander Doom, zorgde Quincy Hall voor een memorabele ontknoping en op de 3.000 meter steeple snelde Soufiane El Bakkali naar een historische dubbel. Roje Stona verraste in het discuswerpen, Nina Kennedy heerste in het polsstokspringen.
Ziek zijn op het moment suprême, het moet de nachtmerrie van elke atleet zijn. Helaas overkwam het Michael Obasuyi. Hij droomde van de finale op de 110 meter horden, maar werd in zijn halve finale op halve kracht pas vijfde in 13"36.
"Ik ben enorm teleurgesteld. Het was niet goed genoeg vandaag. Ik heb wel een geldig excuus, ik ben enorm ziek. Ik voel me heel slecht. Ik heb alles gegeven, maar meer zat er vandaag jammer genoeg niet in."
"Ik heb geen corona, het is gewoon een verkoudheid denk ik. Het is gisteren begonnen en ik voel me gewoon heel moe."
Ik heb echt de vorm om mijn persoonlijk record nog wat aan te scherpen, maar op zo'n dag wordt dat heel moeilijk. Het is gewoon heel jammer dat ik mij niet super voelde vandaag.
Ondanks de ziekte probeerde Obasuyi er toch het beste van te maken. Met 13"36 zette hij nog een degelijke chrono neer, maar eerder dit seizoen verbeterde hij met 13"20 nog het 26 jaar oude Belgische record.
"Het is zeker een goede chrono. Ik heb echt de vorm om mijn persoonlijk record nog wat aan te scherpen, maar op zo'n dag wordt dat heel moeilijk. Het is gewoon heel jammer dat ik mij niet super voelde vandaag."
"Ik ben trots om mijn tweede Spelen mee te doen, deze ervaring was veel beter dan in Tokio. Maar ik ga toch met een teleurstelling naar huis."
Hall vanuit verloren positie naar goud
Geen Alexander Doom in een bijzonder hoogstaande finale van de 400 meter. Met een evenaring van zijn Belgisch record (44"15) was hij pas zesde geworden, de volledige top vijf dook onder de 44 seconden.
De Brit Matthew Hudson-Smith leek op weg naar goud, maar dat was buiten Quincy Hall gerekend. Vanuit vierde positie zette de Amerikaan in de laatste rechte lijn zijn turbo aan. Met de tanden op elkaar geklemd werkte hij zich in de laatste meters nog nét voorbij Hudson-Smith.
Hall won in 43"40, een beste wereldjaarprestatie. Hudson-Smith moest vrede nemen met zllver, het brons ging naar de Zambiaan Muzala Samukonga.
Ook de 3.000 meter steeple kreeg een bewogen finale. Het verwachte duel tussen titelverdediger Soufiane El Bakkali en wereldrecordhouder Lamecha Girma draaide op een anticlimax uit toen Girma in de slotronde zwaar ten val kwam.
De Amerikaan Kenneth Rooks was er toen al verrassend vandoor gegaan, maar in de laatste rechte lijn zette El Bakkali orde op zaken. Met een krachtige eindsprint pakte hij voor de tweede keer op rij olympisch goud op de 3.000 meter steeple. De Marokkaan is de eerste die daarin slaagt sinds de Fin Volmari Iso-Hollo in 1932.
Rooks hield knap stand en pakte zilver, Abraham Kibiwot schonk Kenia het brons.
Op het WK in Boedapest deelden Nina Kennedy en Katie Moon het goud nog in het polsstokspringen, maar zover kwam het nu in Parijs niet. Kennedy ging als enige over 4,90 meter en zo snoepte de Australische de olympische titel af van Moon. De Amerikaanse strandde op de tweede plaats, het brons was voor de Canadese Alysha Newman.
In het discuswerpen slaagde Mykolas Alena er niet in om in de voetsporen te treden van zijn vader en tweevoudig olympisch kampioen Virgilijus Alekna.
Met een olympisch record van 69,97 meter leek hij nochtans goed op weg, maar de Jamaicaan Roje Stona deed verrassend nog 3 centimeter beter. De Australiër Matthew Denny maakte het podium compleet.
Belgen op woensdag 7 augustus | |||
---|---|---|---|
19.05 uur | Michael Obasuyi | 110 meter horden: out in halve finales - 5e in 13"36 |
Liveblog 07/08: avondsessielaatste update: ongeveer 1 maand geleden
El-Bakkali is de snelste op de 3.000m steeple na spannende ontknoping
Weer goud voor El-Bakkali!
El-Bakkali doet het dan toch opnieuw! In de laatste rechte lijn moet hij nog voluit sprinten, maar hij pakt weer de olympische titel, in 8'06"05. Het is de eerste keer sinds 1932 dat een atleet twee keer goud op rij pakt op de 3.000 meter steeple.
Kenneth Rooks werkt zich bijzonder knap naar zilver, het brons is voor de Keniaan Abraham Kibiwot.
Voor wereldrecordhouder Lamecha Girma werd het een anticlimax. Hij maakte in de laatste ronde een zware smak over een balk en bleef even liggen. De Ethiopiër moest afgevoerd worden.
Girma valt! Het is einde verhaal voor hem.
Rooks plaatst een versnelling bij het ingaan van de laatste ronde. Gaat de Amerikaan voor een verrassing zorgen?
Compact bijeen
Met nog twee ronden te gaan zit het veld nog vrij compact bijeen. Wanneer komt de bepalende versnelling?
De Indiër Avinash Sable bepaalt het tempo. We krijgen meteen een langgerekt lint.
Brengt Parijs Girma opnieuw geluk?
De 3.000 meter steeple leverde gisteren een boeiende ontknoping op met Winfred Yavi die als winnaar uit het duel met Peruth Chemutai kwam. Als afsluiter van de zesde atletiekavond is het nu aan de mannen op dit nummer.
Lamecha Girma zal er een zoveelste poging wagen om Soufiane El-Bakkali te verslaan. Die troefde de Ethiopiër af op de Spelen in Tokio én verwees Girma ook naar de tweede plek op de voorbije twee WK’s.
El-Bakkali kan de eerste atleet worden sinds de Fin Volmari Iso-Hollo in 1932 die twee keer op rij olympisch goud pakt op de 3.000 meter steeple.
Vorige zomer verbeterde Girma wel het wereldrecord (7’52”11) op de Diamond League-meeting in Parijs. Brengt de Franse hoofdstad hem opnieuw geluk?
Nina Kennedy verovert goud voor Australië in het polsstokspringen
Kennedy pakt goud
Laatste kans voor Katie Moon op 4,95 meter en de Amerikaanse raakt er niet over. Het wordt dus geen titelverlenging, wel zilver.
Dolle vreugde bij Nina Kennedy, het goud is voor de Australische.
Kennedy faalt bij haar eerste poging op 4,95 meter, maar dat geldt ook voor Moon. Status quo dus, Kennedy blijft op koers voor goud.
Duel tussen Moon en Kennedy
4,90 meter is te hoog gegrepen voor Alysha Newman. De Canadese eindigt zo op de derde plaats. Katie Moon voert geen nieuwe poging meer uit op 4,90 meter. De Amerikaanse titelverdedigster gaat meteen voor 4,95 meter, om zo alsnog Nina Kennedy te onttronen.
Roje Stona pakt het discusgoud voor Jamaïca, met deze worp
Goud voor Stona
De strijd is beslist in het discuswerpen. Het wordt geen goud voor Mykolas Alekna. De wereldrecordhouder kan zich niet meer verbeteren bij zijn laatste poging. De 21-jarige Litouwer moet vrede nemen met zilver.
Het goud is verrassend voor de Jamaicaan Roje Stona, met een olympisch record van 70,00 meter. Het brons gaat naar de Australiër Matthew Denny.
Dit past in het rijtje van de beste finales die we hier al gezien hebben.
Quincy Hall klopt Hudson-Smith in waanzinnige ontknoping van de 400 meter
Quincy Hall doet het!
Wat een ontknoping in de 400 meter-finale! Matthew Hudson-Smith lijkt op weg naar het goud, maar in de laatste meters zet Quincy Hall zijn turbo aan. Hij snelt nog nét voorbij Hudson-Smith naar de olympische titel in 43"40. Het brons is voor de Zambiaan Muzala Samukonga.
Opvallend, de top vijf loopt onder de 44 seconden. Wat een finale!
400m-finale zonder Doom
Pijnlijk moment voor de Belgische atletiekfans, want het is tijd voor de finale van de 400 meter. Zonder Alexander Doom, die gisteravond jammerlijk uitviel in zijn halve finale.
Steven Gardiner krijgt sowieso een opvolger, want de titelverdediger uit de Bahama’s trok zich terug voor de reeksen. Kirani James, de olympische kampioen van Londen en goed voor brons in Tokio, is er wel bij in de finale.
Ook Matthew Hudson-Smith - die met 43”74 in juni de beste wereldjaarprestatie neerzette - en Quincy Hall, respectievelijk zilver en brons op het vorige WK, dingen mee naar de titel.