LIVEBLOG DUIVELS - Groepssfeer is top bij Belgen die "finale willen halen" op EK: "Niemand zit op zijn kamer"

 vr 14 juni 2024 13:27
De Ketelaere en Carrasco bevestigen de goede groepsdynamiek.

Duitsland en Schotland trappen vanavond Euro 2024 definitief op gang. De Belgen hebben nog enkele dagen voorbereidingstijd voor hun eerste partij tegen Slovakije, komende maandag. In aanloop naar die partij was het vandaag aan Yannick Carrasco en Charles De Ketelaere om met de pers te spreken. Zij benadrukten de goede sfeer bij de Duivels.

Mopjes, lachen, opdrachten, spelletjes en losse babbels. Alles wijst erop dat de sfeer bij de Rode Duivels opperbest is op de dag dat het EK van start gaat.

 

Dat bevestigen ook Charles De Ketelaere en Yannick Carrasco op de persconferentie.

 

"De sfeer is erg goed binnen de groep", zegt de aanvaller die langer bij Atalanta blijft. "Dat is alleen maar goed voor de ploeg en het land. Ook ik heb er zin in om iets moois te doen op dit EK."

 

"De groep heeft er zin in, maar ook de kwaliteit om een goed toernooi te spelen. We zijn niet de grote favoriet, maar hebben kwaliteiten genoeg om matchen te winnen."

Ik wil de finale halen, anders hebben we geen winnaarsmentaliteit.

Yannick Carrasco

"De groepssfeer is gewoon top", pikt een ontspannen Carrasco later in.

 

"Iedereen blijft samen activiteiten doen, zoals gezelschapsspelletjes en kaarten. Niemand gaat naar zijn kamer. Dat is erg belangrijk voor een toernooi. Iedereen is enorm gemotiveerd. Ik wil de finale halen, anders hebben we geen winnaarsmentaliteit."

 

De Belgen gaan vanavond dan ook gezellig samen naar de openingsmatch kijken. Maar de analyses? Die laten ze over aan de staff of het WhatsAppgroepje van de kaarters.

 

"Jan Vertonghen, ik, Charles De Ketelaere, Leandro Trossard, Maxim De Cuyper en Kevin De Bruyne vormen nu het groepje kaarters", glimlacht Carrasco. "Jan heeft echt veel geluk, maar ik kom eraan."

 

Het gevoel zit goed, vertaalt dat zich binnenkort ook naar spelvreugde op het veld?

Op training was de sfeer ook al gemoedelijk:

Fase per fase

15:56

Yannick Carrasco: "Nog niet echt gesproken met de coach over rol als linksachter"

15:49

Charles De Ketelaere deed achteraf ook nog een babbel met Ruben Van Gucht:

13:05

Einde persconferentie

Yannick Carrasco verlaat de zaal met de glimlach. Ook op de persconferentie werd duidelijk dat de sfeer bij de Duivels niet beter kan. Vertaalt dat zich ook in spelvreugde op het veld?

13:05

Nog meegaan naar het WK in 2026? Natuurlijk. Het is mijn doel om zo lang mogelijk te voetballen en de nationale ploeg te helpen.

Yannick Carrasco
13:03

De ervaring van Qatar heeft ons ook op een andere manier naar een toernooi doen kijken. Als je volwassener wordt, kan je meer relativeren. Als je jong bent, is elk moment sneller belangrijk. Op mijn leeftijd ben ik ook dankbaar en wil ik de groep helpen.

Yannick Carrasco
13:02

WhatsAppgroepje met kaarters

"Jan Vertonghen, ik, Charles De Ketelaere, Leandro Trossard, Maxim De Cuyper en Kevin De Bruyne vormen nu het groepje kaarters", zegt Carrasco.


"Jan heeft heel veel geluk nu, net als Hans Vanaken vroeger. Maar ik zet er stilaan mijn voet naast."

13:01

Ook Carrasco bevestigt het vermoeden: "De groepsspirit is echt top"

12:58

Er is leeftijdsverschil in de groep, maar we leven wel in dezelfde wereld. Iedereen is volwassen en ook de ouderen - zoals Vertonghen - kunnen met de jonkies blijven lachen.

Yannick Carrasco
12:56

Een professionele voetballer is altijd zelf bezig met zijn lichaam. Uiteraard heb ik bijgetraind in Saudi-Arabië, net zoals ik dat deed in Madrid.

Yannick Carrasco
12:54

Niet langer topfavoriet, wel finale

"Als favoriet is er veel meer gewicht op je schouders. Als outsider kun je sneller een mooi verhaal schrijven", zegt Carrasco over de rol van de Duivels.


"Maar iedereen weet dat we honger hebben. We bereiden elke wedstrijd goed voor en zien wel waar we eindigen."


Wie is dan wel dé topfavoriet? "Dat is moeilijk om te oordelen. Kroatië werd zo nooit bestempeld, maar haalde finales. Daar wil ik ook staan met de Duivels, anders hebben we geen winnaarsmentaliteit."

12:53

Vanavond zullen we samen gezellig de openingsmatch kijken. Maar die wedstrijd analyseren, zullen we niet doen.

Yannick Carrasco
12:51

De groep stelt het top. Het groepsgevoel is erg goed. Iedereen blijft samen activiteiten doen zoals spelletjes en kaarten. Niemand gaat naar zijn kamer. Dat is erg belangrijk binnen een toernooi. Iedereen wil het maximale geven en is enorm gemotiveerd.

Yannick Carrasco
12:50

Een winnaar

Ook Yannick Carrasco heeft een goede band met de bondscoach. "Hij weet heel goed welke rol ik kan en wil vervullen. In verdedigend opzicht lijkt het soms op Atletico Madrid, klopt."


Hoe zou de winger Tedesco beschrijven in één woord? "Winnaarsmentaliteit."

12:49

Yannick Carrasco: "Klaar om de ploeg overal te helpen"

12:48

Als wingback of aanvaller, ik ben bereid om de ploeg te helpen op eender welke positie. Iedereen moet zijn persoonlijke voorkeuren opzij zetten om iets te bereiken als ploeg.

Yannick Carrasco
12:47

Of ik Ronaldo soms zie in Saudi-Arabië? Zijn woning staat los van de rest (lacht).

Yannick Carrasco
12:45

Kwalitatief leven in Saudi-Arabië

Gaat Yannick Carraso collega's overtuigen van het project in Saudi-Arabië?


"Ivan Rakitic vertelde me ook dat hij heel veel vragen krijgt van spelers in Europa. Ik moet zeggen dat mijn leven niet minder goed als in Madrid. Ik heb het naar mijn zin in Saudi-Arabië", zegt Carrasco.

12:45

Ik heb zeker nog geleerd. Ik probeer het spelletje beter te lezen, zodat elke actie beslissend kan zijn.

Yannick Carrasco