Amerikaan Bryson DeChambeau triomfeert voor de tweede keer op de US Open, Belg Thomas Detry is knap 14e

 ma 17 juni 2024 00:43
Bryson DeChambeau schreeuwt zijn vreugde uit na de putt van de overwinning.
Bryson DeChambeau schreeuwt zijn vreugde uit na de putt van de overwinning.

De Amerikaan Bryson DeChambeau heeft voor de tweede keer in zijn carrière de US Open golf gewonnen. DeChambeau haalde het na een spannend slot nipt van de Noord-Ier Rory McIlroy. Onze landgenoot Thomas Detry werd knap 14e.

eindstand
    score R1 R2 R3 R4
1. Bryson DeChambeau (VS) -6 67 69 67 71
2. Rory McIlroy (NIe) -5 65 72 69 69
3. Tony Finau (VS) -4 68 69 72 67
  Patrick Cantlay (VS) -4 65 71 70 70
14 Thomas Detry +2 69 67 76 70

US Open

00:44

Tweede Major voor DeChambeau, Detry 14e

De Amerikaan Bryson DeChambeau heeft voor de tweede keer in zijn carrière de US Open gewonnen, een van de 4 Majors.

DeChambeau, die het toernooi ook al eens won in 2020, telde na 4 dagen op de Pinehurst-golfbaan in North Carolina één slag minder dan Rory McIlroy. De Noord-Ier won zelf al 4 Majors, maar wacht al meer dan 10 jaar op zijn 5e.

In een beklijvend duel op de slotdag gingen McIlroy en DeChambeau nek aan nek, maar in het slot gaf de Noord-Ier het uit handen.

Op 3 van de laatste 4 holes moest McIlroy een bogey op zijn scorekaart schrijven en zo ging DeChambeau er finaal nog over. De Amerikaan redde zijn hachje op de laatste hole, met een geweldig bunkershot, gevolgd door de putt van de overwinning.

Onze landgenoot Thomas Detry mag ook terugblikken op een knap toernooi. Na een mindere 3e dag, waarop hij uit de top 10 tuimelde, hield Detry zondag goed stand.

Detry kwam op de slotdag binnen in 70 slagen, evenveel als de par van de baan. Daardoor schoof hij nog een plaatsje op in de stand. De Belg werd zo knap 14e, met 8 slagen meer dan winnaar DeChambeau.

00:43
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16/06/24
08:15

Detry zakt weg

Na twee uitstekende rondes is Thomas Detry heel wat van zijn pluimen verloren op de US Open golf. Onze landgenoot stond gedeeld tweede op de moeilijke baan in Pinehurst, maar kende zaterdag een absolute baaldag.

De 31-jarige Brusselaar, die op dag twee zijn beste golf speelde met accurate afslagen en sublieme putting, kende een valse start met een bogey en een dubbele bogey op zijn eerste twee holes. Na een birdie op de par-5 vijfde hole moest hij op zijn eerste negen holes nog drie bogeys incasseren. Op hole tien volgde er een birdie, maar op zijn laatste acht holes ging hij nog twee keer in de fout. Detry had uiteindelijk negen slagen meer nodig dan tijdens zijn tweede ronde en moest veertien plaatsen inleveren.

Met zijn totaalscore van 212 slagen, twee boven par, telt hij nu negen slagen meer dan de Amerikaan Bryson DeChambeau, die vier jaar terug de US Open op zijn erelijst schreef. Met drie slagen meer dan de leider, volgt een trio met de Amerikaan Patrick Cantlay, de Fransman Matthieu Pavon en de Noord-Ier Rory McIlroy, die zich in 2011 de beste toonde. Slechts acht spelers staan, met nog achttien holes te spelen, met een score onder par op hun naam.

00:25

Moeilijke start van Detry

Thomas Detry heeft zaterdag geen vervolg kunnen breien aan zijn ijzersterke tweedaagse.

Detry kreeg meteen een mentale tik met een bogey gevolgd door een dubbele bogey op holes 1 en 2, waardoor hij wegzakte uit de top 3.

Op hole 5 (par 5) kon Detry wel een birdie slaan, maar dan volgden opnieuw bogey's op holes 6, 8 en 9. Daardoor stond hij met +1 halfweg de 3e dag.

15/06/24
08:46

Detry: "Niet voor mogelijk gehouden"

"Dit had ik vooraf echt niet voor mogelijk gehouden", verklaarde een tevreden Detry achteraf. "Ik speelde vandaag vooral doelgericht golf en hoog." Slechts 15 spelers staan met een score onder par achter hun naam op de moeilijke en lange Pinehurst N° 2-golfbaan.

De 31-jarige Belg liet zich vooral opmerken door de goede putting. "Dat was het belangrijkste vandaag", knikte hij. "Ik speelde meer ontspannen."

Detry tankte veel vertrouwen op het PGA Championship vorige maand. Op die major eindigde hij 4e, het was zijn eerste top 10 in een major. "Dat was een fantastisch resultaat. Ik heb bewezen dat ik het in mij heb om te concurreren met de beste spelers ter wereld."

08:45
Op de laatste hole ging zijn bal enkele centimeters naast het gat om zelfs samen aan de leiding te komen.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:40

Ik bewees op het PGA Championship dat ik het in mij heb om te concurreren met de beste spelers ter wereld.

Thomas Detry
08:20

Detry staat tweede na dag 2

Nu iedereen zijn tweede ronde heeft afgewerkt, is duidelijk hoe sterk Thomas Detry bezig is op het Pinehurst Resort. Met 67 slagen (6 birdies, 3 bogeys) zette hij de op 1 na beste ronde neer. Enkel Hideki Matsuyama deed met 66 slagen beter. De Japanner rukte daarmee op van de 50e naar de 8e plaats.

Detry rukte op van 9 naar 2. Hij telt 4 slagen onder par, enkel de Zweed Ludvig Aberg telt een slag minder (-5). Aberg draaide een rondje in 69 slagen. Detry deelt de tweede plek met Bryson DeChambeau, die ook een 69'er nodig had, en Patrick Cantlay, die 71 haalde.

Cantlay en McIlroy stonden met 65 slagen op kop na dag 1, McIlroy viel terug naar 5 met een rondje 72.

08:19
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:18

Woods out, Scheffler net niet

Oud-winnaars Tiger Woods en Dustin Johnson moesten vroegtijdig hun koffers pakken. Nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler moest genoegen nemen met een ronde van 74 slagen en een 57e plaats. Dat volstond net om de cut te halen.

Die lag op +5. Woods kwam met 74 en 73 uit op +7. Johnson had met 74 en 75 zelfs +9.

08:15
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14/06/24
22:35
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:34

Thomas Detry blijft indruk maken

Thomas Detry heeft ook op de 2e dag een indrukwekkende score neergezet op de US Open. Terwijl veel grote namen steken laten vallen, pakte de 31-jarige Brusselaar uit met 6 birdies en 3 bogeys, goed voor -3 op zijn scorekaart.

Met 4 slagen onder par rukt Detry op naar de voorlopige tweede plaats, die hij deelt met onder meer Bryson DeChambeau, de eindwinnaar van 2020. Nog niet iedereen heeft zijn 2e rond afgewerkt, dus voor het definitieve klassement is het nog even wachten.

De 4e plek op het PGA Championship geeft Detry duidelijk vleugels. "Ik heb het gevoel dat ik dat vertrouwen deze week goed kan gebruiken. Hopelijk kan ik dat vasthouden dit weekend. Als je me dit woensdag had gezegd, had ik het niet geloofd."

22:33
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:03

Detry opent sterk op 9e plaats

Net als in het PGA Championship vorige maand is Thomas Detry uitstekende gestart in een nieuwe major. De 31-jarige Belg staat 9e na een ronde in 69 slagen, 1 onder par.

Detry, die bij de late starters hoorde, ging op de holes 2 en 4 in de fout, waarna hij op de 5e hole (par 5) een birdie lukte. Op de volgende 7 holes hield hij de par, waarna hij op de 13e hole met een birdie weer op par kwam.

Op hole 14 lukte Detry een monsterputt van pakweg 14 meter. Op de volgende hole (par 3) jaagde hij de bal over de green wat hem een bogey kostte. Op de 18e en laatste hole putte hij nog een birdie weg, goed voor een totaal van 69 slagen.

Detry, de nummer 55 op de wereldranglijst, telt in de tussenstand 4 slagen meer dan de Noord-Ier Rory McIlroy, winnaar van de US Open in 2011 en vorig jaar runner-up, en de Amerikaan Patrick Cantlay.

Hij deelt de 9e plaats met de Spanjaard Sergio Garcia, de Engelsman Aaron Rai, de Canadees Corey Conners, de Zuid-Koreaan Seonghyeon Kim en de Amerikanen Sam Bennett en Jackson Suber.