Ga naar de inhoud

EK atletiek: Bacari stoot overtuigend door op de 110 meter horden, Belgisch trio ontgoochelt op 800 meter

 vr 7 juni 2024 10:40
Elie Bacari zit in de halve finales van de 110 meter horden.

Op de zevenkamp zijn Nafi Thiam en Noor Vidts uitstekend begonnen aan het EK atletiek, bij de andere Belgen was er minder succes in Rome. Elie Bacari kon zich bij zijn EK-debuut wel overtuigend plaatsen voor de halve finales van de 110 meter horden, maar op de 800 meter eindigde het verhaal al in de reeksen voor Eliott Crestan, Tibo De Smet en Pieter Sisk. Ook voor Philip Milanov, Elise Vanderelst en Anne Zagré is het EK al voorbij.

Geen sprake van plankenkoorts bij Elie Bacari op zijn eerste groot kampioenschap in openlucht. Hij liep in 13"62 complexloos naar winst in zijn reeks op de 110 meter horden en plaatste zich zo met de op twee na snelste tijd overtuigend voor de halve finales.


"Ik had het wel verwacht om de halve finales te halen. Morgen wil ik nog sneller lopen en hopelijk haal ik dan de finale. Dat zou mooi zijn. Ik voel me hier thuis, het WK indoor heeft me veel geholpen."


Minder goed verging het Anne Zagré op de 100 meter horden. Na een door een blessure verstoorde voorbereiding werd ze laatste in haar reeks. Geen halve finales dus.

 

Op de 800 meter was er Belgische weelde met maar liefst drie Belgen in de reeksen, maar het werd een flinke tegenvaller. Zowel Elliot Crestan, Tibo De Smet als Pieter Sisk grepen verrassend naast een ticket voor de halve finales.

Ook Crestan zag zijn voorbereiding verstoord door een blessure. Al duikend over de finish greep hij als vierde net naast een rechtstreeks ticket en zijn tijd was ook niet snel genoeg om opgevist te worden. In tegenstelling tot Sisk en De Smet is Crestan ook nog niet geplaatst voor de Olympische Spelen.

"Mijn voetblessure kwam natuurlijk op een slecht moment, ik kon pas anderhalve week geleden weer lopen. De voorbereiding was dus niet ideaal. Ik heb de komende weken nog drie kansen om de olympische limiet te lopen."

In het discuswerpen kon Philip Milanov niet overtuigen. Hij kwam nooit in aanspraak voor een finaleplaats en werd met 60,49 meter pas 21e. Ook voor Elise Vanderelst werd het een kort bezoek aan Rome. In de reeksen van de 1.500 meter zakte ze op het einde helemaal weg en ze finishte als 9e in 4'11"03 , onvoldoende voor een plek in de finale.

Belgen op 7 juni (ochtend)
discuswerpen (m) Philip Milanov kwalificaties 60,49 meter (out)
zevenkamp (v) Nafi Thiam 100m horden 13"74
  Noor Vidts 100m horden 13"16
100m horden (v) Anne Zagré reeksen 13"70 (out)
110m horden (m) Elie Bacari reeksen 13"61
zevenkamp (v) Nafi Thiam hoogspringen 1,95 meter
  Noor Vidts hoogspringen 1,80 meter
1.500 meter (v) Elise Vanderelst reeksen 4'11"03" (out)
800 meter (m) Eliott Crestan reeksen 1'46"48" (out)
  Tibo De Smet reeksen 1'46"71 (out)
  Pieter Sisk reeksen 1'45"87 (out)

EK 2024: 7 juni (ochtendsessie)

13:36

Tot vanavond!

Met de kwalificaties in het discuswerpen bij de vrouwen, in Groep B, komt er een einde aan de eerste ochtendessie van dit EK atletiek.

In de zevenkamp is het na twee onderdelen België boven met Nafi Thiam op de eerste en Noor Vidts op de tweede plek in de tussenstand. Ook Elie Bacari deed het uitstekend, hij plaatste zich vlot voor de finale op de 110 meter horden.

Minder succesvol waren de Belgen in de reeksen van de 800 meter. Zowel Eliott Crestan, Tibo De Smet als Pieter Sisk raakte niet in de halve finales. Ook voor Anne Zagré eindigde het EK in de reeksen van de 100 meter horden. Elise Vanderelst strandde in de reeksen van de 1.500 meter.

Philip Milanov slaagde er op zijn beurt niet in om in het discuswerpen de finale te bereiken.

13:33

Franse Flavie Renouard gaat kopje-onder in waterbak

13:32

Doorzettingsvermogen beloond

Sterk nummer van Emilia Lillemo. Ze krijgt het lastig in de laatste ronde, maar finisht alsnog als vijfde. Haar doorzettingsvermogen wordt beloond met een ticket voor de finale. De winst is voor de Franse Finot in 9'29"28.

13:18

Lillemo gaat solo

In de tweede reeks van de 3.000 meter steeple krijgen we een gelijkaardig scenario als in de eerste. Daar liep Stella Rutto meteen een eind voor het pak uit, nu is het de Zweedse Lillemo die solo gaat.

13:17

In de eerste reeks van de 3.000 meter steeple gaat de winst naar de Roemeense Stella Rutto. Ze wint in 9'30"00. De top acht van deze reeks stoot door naar de finale. Straks volgt de tweede en laatste reeks.

13:06

Beste wereldjaarprestatie voor Ehammer

Straffe prestatie van Simon Ehammer in de kwalificaties van het verspringen. Met 8,41 meter zet de Zwitser een beste wereldjaarprestatie neer en plaatst hij zich uiteraard voor de finale.

13:06

3.000 meter steeple

Het gevecht voor een plek in de finale van de 3.000 meter steeple bij de vrouwen kan beginnen. Het podium van het EK in München twee jaar geleden tekent ook nu present. De Albanese Luiza Gega verdedigt haar titel. De Duitse Lea Meyer en de Britse Lizzie Bird, respectievelijk zilver en brons in München, zijn haar uitdaagsters.

12:59

Wie doet Tentoglou wat?

Met de kwalificaties in het verspringen bij de mannen gaan we stilaan naar het einde van de ochtendsessie. Dé grote topfavoriet op dit nummer is natuurlijk Miltiadis Tentoglou, één van de beste verspringers aller tijden. De regerende olympisch en wereldkampioen kan in Rome voor de derde keer op rij Europees kampioen worden. De 26-jarige Griek plaatst zich bij zijn eerste sprong meteen voor de finale.

12:58

Tactisch is het niet gelopen zoals ik wou. Mijn blessure kwam natuurlijk op een slecht moment, ik heb anderhalve week niet kunnen lopen. De voorbereiding was dus niet ideaal. Ik heb de komende weken nog drie kansen om de olympische limiet te lopen.

Eliott Crestan
12:52

Wat een tegenvaller, de drie Belgen op de 800 meter. Dit hadden we echt niet zien aankomen.

David Naert
12:51

Ook Pieter Sisk niet naar de halve finales

12:50

Ook Sisk niet naar de halve finales

Sisk duikt nog als tweede de laatste rechte lijn in, maar valt dan helemaal stil. Hij wordt uiteindelijk zelfs achtste en laatste. Na De Smet en Crestan grijpt dus ook Sisk naast de halve finales.

Extra zuur voor Sisk, alle vier de verliezende tijden komen uit deze reeks. De winst is voor de Fransman Paul Anselmini in 1'44"73.

12:49

Pieter Sisk neemt meteen de leiding in de vierde en laatste reeks op de 800 meter. Kan hij het wel waarmaken?

12:44

Dit mogen we toch een stevige ontgoocheling noemen. Crestan heeft nog enkele weken de tijd om de olympische limiet te halen, want dat is hem nog niet gelukt.

David Naert
12:41

De Smet en Crestan liggen eruit

Wat een ontgoocheling! In de derde reeks wordt er sneller gelopen en dat betekent dat zowel Tibo De Smet en Eliott Crestan niet meer bij de beste verliezende tijden zitten. Geen halve finale dus voor beiden, de hoop rust nu op de schouders van Pieter Sisk. 

De winst in de derde reeks is voor de Noor Ole Jakob Solbu in 1'46"16.

12:38

Dit is teleurstellend. Ik ben proberen mee te gaan, maar in de laatste bocht moest ik te veel meters maken. Op het einde kon ik niet meer mee. Dit is balen.

Tibo De Smet
12:31

Geen rechtstreeks ticket voor Crestan

Eliott Crestan speelt met vuur in zijn reeks van de 800 meter. Hij moet in de laatste rechte lijn vanuit voorlaatste positie nog heel wat terrein goedmaken. Na een stevige eindsprint valt hij over de finish, maar hij grijpt net naast de top drie en een rechtstreeks ticket voor de halve finales. Als vierde in 1'46"48 heeft hij voorlopig de derde verliezende tijd. De beste vier verliezende tijden gaan mee, bang afwachten dus.

12:23

Teleurstellende 800 meter van Tibo De Smet, die niet weet door te stoten