Ga naar de inhoud

Vroege uitschakeling Matthias Casse is domper op WK judo: "We zijn ontgoocheld"

 di 21 mei 2024 12:57
" "
Matthias Casse begrijpt er niets van.

Na 4 WK-medailles op een rij blijft Matthias Casse dit jaar verstoken van eremetaal. De nummer 1 van de wereld in de -81 kg botste in de derde ronde op de Rus Timoer Arboezov, de nummer 26. Onze landgenoot ging eruit na 3 bestraffingen. Voor Jarne Duyck (-81 kg) en Alessia Corrao (-63 kg) zat het WK in Abu Dhabi er al na 1 ronde op.

Belgen op 21/05
mannen -81 kg Matthias Casse OUT in R3
    Jarne Duyck OUT in R1
vrouwen -63 kg Alessia Corrao OUT in R1

WK judo: dinsdag 21/05

17:01

Coach van Casse: "Kijken wat anders moet"

"Matthias (en wij) zijn ontgoocheld, uiteraard", reageert zijn coach Mark van der Ham.

"De tweede en derde bestraffing was voor onder de gordel aanraken/vastpakken. We zullen van de week samen de beelden in alle rust beter gaan bekijken en zien wat er moet veranderen."

"Verder ben ik overtuigd dat dit Matthias enkel meer energie zal geven richting Parijs", sluit Van der Ham met een positieve noot af.

12:18

Casse gaat eruit met 3 bestraffingen

Geen 5e WK-medaille voor Matthias Casse. De nummer 1 van de wereld botste in de derde ronde op de Rus Timoer Arboezov (WRL-26).

Beide mannen hadden kansen, maar konden zich ook een paar keer goed uitdraaien bij een aanval. Binnen de reguliere 4 minuten werd niet gescoord. Casse ging met 2 bestraffingen de golden score in, na 2 minuten pakte hij een derde bestraffing. Dat betekende de uitsluiting.

Maar het waarom van die derde straf was onduidelijk. Hij zou met zijn hand de voet van zijn tegenstander geblokkeerd hebben, maar dat was niet op beeld te zien.

Casse begreep het niet, zijn entourage vindt dat hij onterecht bestraft is. Maar gedane zaken nemen geen keer.

De scheidsrechter had de partij trouwens niet goed in de hand, ze gaf onduidelijke bestraffingen en werd vaak door de VAR teruggefloten.

Omdat Casse er in de 1/8e finales uitging, kan hij niet herkansen.

In 2019, 2022 en 2023 pakte hij WK-zilver, in 2021 WK-goud. In 2020 was er geen WK door corona.

In 2021 werd hij dus wereldkampioen, waarna brons volgde op de Spelen. Nu was het een slechte generale repetitie.

11:24

Matthias Casse heeft werk in eerste kamp

Casse heeft in de tweede ronde - in de eerste was hij vrij - zijn handen vol met de vinnige Ier Maxim Trigub. Aangevuurd door een felle coach hield de nummer 80 de nummer 1 bijna 6 minuten aan de praat.

Casse had altijd de controle, maar vond niet meteen openingen en een armklem lukte ook niet. Trigub kreeg 2 shido's (strafpunten) achter zijn naam, maar vanaf de golden score (na 4 minuten)) had Casse er ook plots 2 na een valse aanval.

De coach van de Ier ging te fel tekeer en werd weggestuurd. De Belg behield zijn kalmte en viel aan. Een derde shido werd Trigub fataal. Drie strafpunten betekent de uitsluiting.

In de volgende ronde wacht de Rus Timoer Arboezov (WRL-26), die de Marokkaan Achtraf Moutii (WRL-33) met ippon versloeg in de 4e minuut.

11:20

Matthias Casse tegen Ier Maxim Trigub

Het is bijna aan Matthias Casse. De nummer 1 van de wereld was vrij in de eerste ronde en krijgt in de tweede ronde Maxim Trigub tegenover zich. De 24-jarige Ier, nummer 80 van de wereld, klopte de Spanjaard Jose Maria Mendiola Izquieta (WRL-34) met ippon.

11:03

Ook snelle exit voor Duyck

De 21-jarige Jarne Duyck heeft niet voor een stunt kunnen zorgen in de categorie tot 81 kilogram. Als nummer 89 van de wereld stond hij in de eerste ronde voor een lastige opdracht tegen Joao Fernando (IJF-22). De Portugees trok dan ook snel aan het langste eind. Na iets meer dan een minuut had hij Duyck in een wurggreep. De Belg kon niet anders dan tikken en zo de handdoek in de ring te gooien. 


Zo meteen komt ook Matthias Casse in actie bij de -81 kg. Hij was vrij in de eerste ronde. 

10:44

Alessia Corrao uitgeschakeld in 1e ronde

In de categorie tot 63 kilogram is Alessia Corrao gesneuveld in de 1e ronde. De nummer 75 van de wereld ging onderuit tegen de Italiaanse Savita Russo (IJF-43). Niks scheidde de twee na 4 minuten kampen en dus moest de golden score voor de beslissing scoren. Daarin trok Russo al vrij snel aan het langste eind met een waza-ari. Voor Corrao eindigt het WK in de eerste ronde. 

06:54

Casse ontspannen voor WK: "Mentale frisheid leverde in 2021 goud op"

Matthias Casse is de wereldkampioen van 2021 en vicewereldkampioen van 2019, 2022 en 2023. Hij wil graag een 5e WK-medaille, liefst goud, maar start zonder druk: "Dit is niet het belangrijkste toernooi van het jaar", legde hij gisteren uit.

De aanloop was wel ideaal, geeft de nummer 1 toe. "Mijn voorbereiding is gelopen zoals gewenst. Ik had geen druk om mij nog te kwalificeren voor de Spelen. Dat is een enorm voordeel."

"Sommigen moeten alle competities doorspartelen om toch genoeg punten te halen om in de top 8 te staan of te blijven of net binnen de ranking te geraken. Voor veel judoka's is dat een ernstige druk. Ik kom veel frisser aan de start, veel meer voorbereid."

Casse hoopt op een scenario zoals in het vorige olympische jaar. Ook toen viel het WK voor de Spelen, hét doel van Casse dit jaar. "Toen was ik ook heel ontspannen op het WK zelf, omdat er daar niks moest. We gingen voor goud op de Spelen en dat WK namen we mee. Ik werd wereldkampioen."

"Ik denk dat het belangrijk is met een heel ontspannen gevoel weer gewoon mijn judo te doen. En valt het resultaat tegen? So be it. Natuurlijk wil ik opnieuw wereldkampioen worden, maar dat is niet het belangrijkste dit jaar. Het is het jaar van de Spelen en de topvorm houden we voor de Spelen."

Casse hoopt met zijn mindset een mentaal voordeel te hebben. "Ik denk dat die mentale frisheid een ongelofelijk verschil kan maken. Je zenuwstelsel wordt immers constant geprikkeld. Als dat al overbelast is door de voorbije maanden, gaat dat heel zwaar doorwegen."

"Maar ik heb geen voordeel op alle concurrenten. Grigalasjvili (zijn grote rivaal, de regerende wereldkampioen, red) bijvoorbeeld heeft ook niet veel competities gedraaid, Nagase en Lee Joonwhan evenmin. Die hebben ook dat grote voordeel. Samen stonden we op het laatste WK-podium. En dit zijn ook de topfavorieten voor de Spelen. Ze hebben een goede voorbereiding achter de rug en zullen er staan", eindigde hij.

Gerelateerd: