Ga naar de inhoud

Kwalificaties WK snooker: Mertens stunt ei zo na tegen halvefinalist van 2023

 ma 15 april 2024 23:51
Ben Mertens
Ben Mertens (archieffoto).

Titelverdediger Luca Brecel wordt de enige Belg die het WK snooker zal spelen. Ben Mertens en Julien Leclercq zijn gestrand in de derde voorronde.

belgen in kwalificaties (best of 19)
tweede ronde Julien Leclercq (WST-67) Haydon Pinhey (Eng/ama) 10-3
  Ben Mertens (WST-74) Rod Lawler (Eng/WST-87) 10-9
derde ronde  Joe O'Connor (Eng/WST-30) Julien Leclercq (WST-67) 10-1
  Si Jiahui (Chi/WST-23)

Ben Mertens (WST-74)

10-9
Leclercq en Mertens waren vrij in de 1e kwalificatieronde

kwalificaties WK snooker

09:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15/04/24
23:51

Mertens lijdt dramatische nederlaag

Ben Mertens (WST-74) heeft een pijnlijke nederlaag geleden in de derde voorronde. Hij verloor met het kleinste verschil van de Chinees Si (WST-23): 10-9.

Mertens kwam 9-7 voor en had bij 9-8 een matchbal op bruin, maar hij miste. Si nam over en sleepte na een felbevochten game een decider af.

Daarin bezweek Mertens onder de druk, hoewel hij mogelijkheden had om het slotframe naar zijn hand te zetten.

Si is geen onbekende. Vorig jaar haalde hij de halve finales in Sheffield en knikkerde hij ei zo na de latere wereldkampioen Luca Brecel uit het toernooi.

16:18

Leclercq gaat kansloos onderuit, Mertens start goed

Julien Leclercq mag zijn droom van een WK-debuut opbergen. Tegen de Engelsman Joe O'Connor ging het nummer 67 van de wereld met 10-1 onderuit. Na een dramatische eerste sessie kon onze landgenoot geen vuist meer maken in de tweede sessie.

Ben Mertens is wel nog in de running in de 3e voorronde. Hij klampte goed aan bij Si Jiahui (WST-23) vorig jaar nog de tegenstander van Luca Brecel in de halve finales van het WK. Het staat 5-4 in het voordeel van de Chinees.

14/04/24
20:40

Leclercq op rand van uitschakeling

Julien Leclercq heeft zondag een zwakke eerste sessie achter de rug in de derde kwalificatieronde op het WK snooker.Tegen de Engelsman Joe O'Connor staat hij met 8-1-verliescijfers achter zijn naam.

Leclercq (WS 67) bracht nooit het snooker dat hij in zijn eerste wedstrijd toonde, toen hij de Engelsman Haydon Pinhey met 10-3 het nakijken gaf. Zo miste de 20-jarige Luikenaar een pak kansen en scoorde hij in de eerste drie frames slechts acht punten.

Bij een 4-0 achterstand potte Leclercq een 62-break weg voor framewinst. In de volgende vier frames kreeg hij nog een aantal kansen, maar hij kon ze niet benutten. O'Connor (WS 30) noteerde nog breaks van 68 en 80 waarmee de Engelsman met 8-1 de eerste sessie afsloot.

Leclercq moet maandag negen van de tien resterende frames winnen om zich te plaatsen voor de laatste voorronde.

00:51

Mertens rondt geweldige comeback af

Ben Mertens heeft het goede voorbeeld van Julien Leclercq gevolgd en zich geplaatst voor de derde ronde in de WK-kwalificaties. De 19-jarige Mertens moest daarvoor wel een fenomenale comeback uit zijn keu toveren.

Mertens keek halverwege zijn tweede sessie tegen de ervaren Rod Lawler (52) aan tegen een 3-8-achterstand. Het kalf leek verdronken, maar het Belgische toptalent toonde zijn mentale weerbaarheid en knabbelde geduldig zijn achterstand weg.

Mertens kwam terug tot 7-8, waarop Lawler het momentum van de Belg kon breken. De Engelsman kwam zo tot op één frame van de zege, maar Mertens gaf niet op. Hij won een razendspannend 18de frame en pakte daarna uit met een 119-centurybreak om tot op 9-9 te komen. In het beslissende frame maakte Mertens het finaal af met een break van 68.

Mertens staat zo in de derde ronde van de kwalificaties. Daarin treft hij met Si Jiahui wel een klepper. De Chinees is het nummer 23 van de wereld en schopte het vorig jaar ei zo na tot in de finale van het WK. Ene Luca Brecel stak daar toen finaal een stokje voor na een onvergetelijke comeback.

12/04/24
21:28

Leclercq vlot naar derde ronde

Julien Leclercq heeft zich de kaas niet meer van het brood laten eten in zijn tweede kwalificatieronde voor het WK snooker. Onze jonge landgenoot was tegen de Engelse amateur Haydon Pinhey met een 7-2-voorsprong de tweede sessie ingegaan en stoomde vrijdagavond vlot door naar een 10-3-zege. In het dertiende frame maakte Leclercq het met een break van 70, zijn hoogste van de dag, af.

In de derde ronde van de kwalificaties wacht met Joe O'Connor zondag wel een tegenstander van een ander kaliber. De 28-jarige Engelsman is het nummer 30 van de wereld en stond vorige maand nog in de finale van de Championship League, die hij verloor van Mark Selby.

21:00

Mertens achtervolgt na (korte) eerste sessie

Ben Mertens moet achtervolgen na zijn eerste sessie in de WK-kwalificaties. De 19-jarige Mertens begon uitstekend met een 73-break in het eerste frame, maar zag daarna de ervaren Lawler wegsnellen: de 52-jarige Engelsman won drie frames op een rij.

Mertens moest reageren en deed dat ook. Hij kon nog twee van de drie resterende frames winnen, alvorens de sessie vroegtijdig werd beëindigd door het nijpende tijdschema. Mertens hervat zaterdag bij een 3-4-achterstand, er wordt naar 10 gewonnen frames gespeeld.

17:00

Leclercq slaat meteen een kloof

Na de eerste sessie staat Julien Leclercq 7-2 voor tegen de Engelsman Haydon Pinhey. In zijn gekende snelle stijl trok hij vaak aan het langste eind in de spannende frames. De 21-jarige Leclercq verloor het eerste frame, maar won er daarna 6 op rij. 


Uiteindelijk stond het 7-2 na de eerste negen frames. Zijn hoogste breaks waren slechts 53 en 54. Tegenstander Pinhey liet regelmatig steekjes vallen. Vanavond om 20 uur moet Leclercq nog 3 frames winnen om door te stoten naar de voorlaatste kwalificatieronde. Daarin wacht Joe O'Connor (WST-30).