Ga naar de inhoud

Poolse Niewiadoma mag regenboogtrui aantrekken op WK gravel, brons voor Demi Vollering

 za 7 oktober 2023 15:30

Op het WK gravel in Veneto heeft het Poolse volkslied weerklonken, want Katarzyna Niewiadoma volgt na een solo Pauline Ferrand-Prévot op op de erelijst. Nederland stond met een sterke ploeg aan de start, maar enkel Demi Vollering kon zich het podium op hijsen. Ze verloor de sprint om het zilver van Silvia Persico.

Pauline Ferrand Prevot was er in Veneto niet bij om haar wereldtitel te verdedigen. De Française is niet volstoende hersteld van een coronabesmetting.

Vanuit Belgische hoek werd vooral uitgekeken naar 'crossers' Sanne Cant en Marthe Truyen. Cant kon het langste aanhaken bij de groep met favorieten, maar in het 2e deel van de wedstrijd werden de rollen omgekeerd.

Uiteindelijk werd Truyen, die eerder dit jaar 3e werd in Parijs-Roubaix, nog de beste Belgische op de 12e plaats.

De strijd om de wereldtitel leek tussen Italië en Nederland te gaan. Zij waren het talrijkst vertegenwoordigd in de kopgroep. Toch was het een derde hond die met het been ging lopen.

Niewiadoma ging er op iets minder dan 20 kilometer van de finish alleen vandoor.  De achtervolgers hingen in de veeleisende finale met heel wat klimwerk op een halve minuut, maar die kregen ze niet meer dicht.

In de sprint om de 2e plaats moest de finishfoto duidelijkheid brengen: het zilver was voor Silvia Persico, Tourwinnares Demi Vollering pakt brons.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Uitslag WK gravel (vrouwen)
1. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 141 km in 4u49'44"
2. Silvia Persico (Ita) op 32"
3. Demi Vollering (Ned) z.t.
4. Yara Kastelijn (Ned) 1'29"
5. Lorena Wiebes (Ned) 1'33"
6. Lauren Stephens (VS) 4'02"
7. Simone Boilard (Can) 5'19"
8. Niamh Fisher-Black (NZe) 5'23"
9. Gaia Realini (Ita) 6'03"
10. Tiffany Cromwell (Aus) 6'46"
12. Marthe Truyen 7'52"
19. Sanne Cant 9'46"