Ga naar de inhoud
teams en deelnemers

Remco Evenepoel drukt de verwachtingen: "Ritzeges, podium en geen corona krijgen"

 do 24 augustus 2023 15:57
Belgisch kampioen Remco Evenepoel.

Twee dagen voor de start van de Ronde van Spanje heeft Remco Evenepoel met de nationale en internationale pers gesproken. De titelverdediger nam het woord eindwinst bewust niet in de mond, wil stelen met zijn ogen van een kanjer als Jonas Vingegaard en aast niet op de leiderstrui in de eerste week. 

"Geen covid krijgen", antwoordde een zeer ontspannen en gevatte Remco Evenepoel op de eerste vraag die hij op zijn bord krijg.

 

"Neen", ging Evenepoel dan toch dieper in op wat hij verwacht van deze Vuelta. "Ik wil een rit winnen, ik wil er staan voor het klassement en ik wil leren. Ritzeges en het podium halen zijn het grote doel, zoals altijd."

 

Het is een vrij nederig verwachtingspatroon voor iemand die vanaf zaterdag met rugnummer 1 zal fietsen, toch? "Er kan zoveel gebeuren, kijk maar naar de Giro van mei."

 

"Vorig jaar ging ik in de Vuelta voor de top 10 en won ik. Nu ga ik voor de top 3 en dat is een faire inschatting."

 

"Ik kan moeilijk zeggen dat ik zal winnen. Een slechte dag, ziekte of een val: het is allemaal snel gebeurd."

 

"Daarom houd ik het op ritzeges en het podium. Als ik 4 ritten win en 12e eindig in het klassement, dan is het nog steeds een goeie Vuelta geweest."

"Ik heb nog wat gewicht moeten verliezen, maar dat is goed gelukt"

De Belgische kampioen heeft de voorbije maanden de nodige etappes verkend. Onder meer de rit naar de Angliru (in de slotweek) zou geen geheimen meer mogen bevatten.

 

"Ik weet wat me te wachten staat. Vorig jaar had ik geen verkenningen gedaan en dat was een nadeel. Nu heb ik de belangrijkste ritten gezien en dat moet een voordeel zijn."

 

Evenepoel moet in Spanje de ene loeisteile col na de andere temmen, nota bene na een voorbereiding waarin hij veel uren op zijn tijdritfiets heeft gezeten met het oog op het WK tijdrijden.

 

"Of dat mijn klimmersbenen zal beïnvloeden? Wellicht een beetje", geeft Evenepoel toe. "De tijdrit op het WK was vlak en dan zoek je naar het ideale gewicht."

 

"Maar het was ook een lange tijdrit en qua duur is zo'n inspanning vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Tourmalet."

 

"Ik heb de laatste 10 dagen wel nog wat gewicht moeten verliezen, maar dat is allemaal goed gelukt."

Vorig jaar had ik geen verkenningen gedaan en dat was een nadeel. Nu heb ik de belangrijkste ritten gezien en dat moet een voordeel zijn.

Remco Evenepoel

"We willen de rode trui niet in de eerste 9 dagen"

Overmorgen moet Evenepoel op zijn tijdritfiets springen voor de ploegenchrono van net geen 15 kilometer. Zal hij zijn ploegmaats in zijn eentje gidsen door de straten van Barcelona?

 

"Neen, integendeel. Ik zet me 15 kilometer in de wielen om energie te sparen", zei Evenepoel weer met een knipoog. "We hebben een strategie en we moeten gewoon nog de juiste opstelling bepalen."

 

Evenepoel rekent niet meteen op rood na dag 1. Dat zou hij ook niet erg vinden. Meer nog: het rood is niet gewenst.

 

"Het is geen leugen als ik zeg dat we die trui de eerste 9 dagen niet willen. Als we die toch pakken, dan willen we die afstaan aan een renner die niet te gevaarlijk is."

 

"Je wil natuurlijk genieten van zo'n trui, maar de eerste 9 dagen zijn niet zo interessant voor ons om het klassement aan te voeren."

"Aanpak van Vingegaard kopiëren en meenemen naar de Tour"

In deze Vuelta wil Evenepoel weer "leren", zo herhaalde hij meermaals. "Misschien moet ik iets meer defensief koersen", gaf hij prijs.

 

"De eerste week wordt hard, maar niet beslissend. Dat was in de vorige editie anders. Nu worden de tweede en de derde week meer doorslaggevend."

 

"En je hebt ploegen met alleen maar grote namen. Zij kunnen de druk en arbeid op hun schouders nemen. En zo kunnen wij ook meer verdedigend rijden."

 

De Vuelta-winnaar kan zich ook meten met Primoz Roglic en Jonas Vingegaard. Vooral de Deen is onontgonnen terrein voor Evenepoel, die niet jammert om zijn aanwezigheid.

 

"Je kunt ook stelen met je ogen. Jonas weet hoe hij de Tour moet winnen, wellicht weet hij ook hoe hij deze Vuelta moet winnen. Dat kan ik dan kopiëren en meenemen in mijn rugzak richting de Tour van volgend jaar."

 

"Ik heb nog niet te veel tegen hem gekoerst. Het is alleen maar mooi voor deze sport dat hij deelneemt. En zo'n naam op de startlijst is een uitdaging." 

 Jonas weet hoe hij de Tour moet winnen, wellicht weet hij ook hoe hij deze Vuelta moet winnen. Dat kan ik dan kopiëren en meenemen in mijn rugzak richting de Tour van volgend jaar.

Remco Evenepoel

persconferentie Remco Evenepoel voor de Vuelta

15:56

Einde persconferentie

De persman zet een punt achter de persconferentie. Om 20 u volgt de ploegvoorstelling. Die is te bekijken met livestream. 

15:53

De persbabbel is bijna afgelopen. Met Vingegaard is er nog een klepper aangeschoven. Houdt Evenepoel van die extra uitdaging?

"Zeker en vast. Je kunt ook stelen met je ogen. Jonas weet hoe hij de Tour moet winnen, wellicht weet hij ook hoe hij deze Vuelta moet winnen. Dat kun je dan kopiëren en meenemen in je rugzak richting de Tour van volgend jaar."

"Ik heb nog niet te veel tegen hem gekoerst. Het is alleen maar mooi voor deze sport dat hij deelneemt. En zo'n naam op de startlijst is een uitdaging." 

15:50

Vorig jaar greep Remco Evenepoel al snel het rood. Wil hij dit jaar later de macht grijpen?

"Het is geen leugen als ik zeg dat we die trui de eerste 9 dagen niet willen. Als we die toch pakken, dan willen we die afstaan aan een renner die niet te gevaarlijk is."

"Je wil natuurlijk genieten van zo'n trui, maar de eerste 9 dagen zijn niet zo interessant voor ons om het klassement aan te voeren."

15:49
Remco Evenepoel had vanmorgen zelf zijn cameraatje mee.
15:47

Wie dit jaar al het meeste indruk op me gemaakt heeft? Tadej Pogacar heeft dit jaar al 100 keer gewonnen. Neen, als je kijkt naar de kwaliteit van de zeges, dan ga ik voor Mathieu van der Poel. Zijn uitslagen zijn fenomenaal. En ook Primoz heeft elke koers gewonnen. Hij is de man van de regelmaat. Wat een moeilijke vraag!

Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
15:45

Evenepoel wil leren in deze Vuelta. Wat wil hij ontdekken over zichzelf en zijn ploeg?

"Over mezelf... Misschien iets meer defensief koersen. De eerste week wordt hard, maar niet beslissend. De tweede en derde week worden crucialer. Dat is anders dan vorig jaar."

"En je hebt ploegen met alleen maar grote namen. Zij kunnen de druk en arbeid op hun schouders nemen. En zo kunnen wij ook meer verdedigend rijden."

"Ik rijd weer 3 weken, of dat wil ik toch, en daarin kan ik weer meer over mezelf te weten komen. Ik kan me vergelijken met mannen als Vingegaard en Roglic."

"En met de ploeg moeten we een band opbouwen en voor elkaar door het vuur gaan."

15:43

Rol in de ploegentijdrit?

De Vuelta begint zaterdag met een TTT. "Of ik 14 kilometer op kop zal sleuren? Neen, net het omkeerde: 14 kilometer in de wielen om energie te sparen."

Evenepoel grapt weer: "Neen, het is anders dan vorig jaar. Veel technischer. Met Pedersen, Cattaneo en Bagioli hebben we nog grote motoren. We hebben een strategie en moeten kijken voor de beste opstelling. We bekijken morgen wel het tactische plaatje, maar ik zal uiteraard niet alleen op kop rijden."

15:42

"Er is een klik met Spanje, iets dat ik niet kan verklaren", zegt Evenepoel over zijn band met Spanje. "Ik train hier vaak in de winter. Alles ligt me hier goed. Het is hier meestal brutaal en de wegen nodigen uit om te koersen. En de fans zijn hier altijd enthousiast."

15:40

"Het niveau zal erg hoog liggen", weet ook Evenepoel. "Jonas is Jonas, Primoz won Burgos en ik won het WK tijdrijden. En de rest doet het ook goed. Vlasov is klaar, Almeida is dat altijd, net als Ayuso. En ook Ineos zal er staan."

"Maar door de hitte en het lastige parcours zullen sommigen er ook tussenuit vallen."

15:39

Dat ik bescheiden blijf als ik enkel over het podium praat? Neen, er kan zoveel gebeuren. Kijk maar naar de Giro. Vorig jaar ging ik voor de top 10 en won ik. Nu ga ik voor de top 3 en dat is fair. Ik kan moeilijk zeggen dat ik zal winnen. Een slechte dag, een val of ziekte is snel gebeurd. Daarom houd ik het op ritzeges en het podium. 4 ritzeges en 12e in het klassement is nog steeds een goeie Vuelta.

Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
15:38
Remco Evenepoel had vanochtend al mediaverplichtingen.
15:36

De kersverse wereldkampioen heeft veel getraind op zijn tijdritfiets. Zal dat zijn klimmersbenen beïnvloeden?

"Een beetje wellicht", geeft een ontspannen Evenepoel toe. "De tijdrit in Schotland was vrij vlak. Je zoekt dan naar het ideale gewicht en de beste voorbereiding."

"Maar het was een lange tijdrit van een uur en dat overlapt wel een beetje met cols zoals de Tourmalet qua duur van de inspanning."

"De laatste 10 dagen moest ik nog wat gewicht kwijtspelen, maar dat is goed gelukt."

15:34

In de Vuelta wachten loeisteile kanjers zoals de Angliru. Heeft Evenepoel nog op dergelijke pentes getraind? 

"Ik heb de col verkend. Ik heb die afgewerkt met de racesnelheid. Ik weet wat me te wachten staat."

"Vorig jaar had ik niets verkend en dat was wat nadelig. Nu heb ik de belangrijkste ritten gezien en dat is een voordeel."

"De Angliru is erg zwaar, maar er zijn meerdere ritten en zware beklimmingen. Het is goed dat ik die ritten al eens gezien heb."

15:33

Wat zijn de verwachtingen van Evenepoel voor deze Vuelta? Zo luidt de eerste vraag. "Geen covid krijgen", antwoordt hij laconiek. "Neen, een rit winnen, er staan voor het klassement en nieuwe dingen leren. Ritzeges en het podium zijn het grote doel."

15:24

Concurrent Geraint Thomas trainde gisteren al een dagje in de Catalaanse hitte. De Brit, 2e in de Giro, heeft zijn persbabbel net achter de rug. Thomas gaf er aan dat hij volgend jaar graag weer naar de Tour wil. In welke rol dat dan zal zijn, is nog niet duidelijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:41
De ploegentijdrit in Barcelona telt meer dan 15 haakse bochten.
14:37

Remco Evenepoel praat vandaag over de Vuelta die zaterdag van start gaat in Barcelona. 

In Catalonië zomert het nog volop bij 34 graden, maar de voorspellingen voor dit weekend zijn minder gunstig.

Er hangt regen en onweer in de lucht, zeker tijdens de avondlijke ploegentijdrit. Die wordt tussen 19 u en 21 u gereden.

Ook zondag kampeert het peloton nog in en rond Barcelona met finish op Montjuïc. Ook dan zullen de renners wellicht begeleid worden door enkele stevige douches. 

Vuelta a España
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
17/08 Lissabon - Oeiras
12 km
02:00
2
18/08 Cascais - Ourém
191 km
02:00
3
19/08 Lousã - Castelo Branco
182 km
02:00
4
20/08 Plasencia - Pico Villuercas
167 km
02:00
5
21/08 Fuente del Maestre - Sevilla
170 km
02:00
6
22/08 Jerez de la Frontera - Yunquera
181 km
02:00
7
23/08 Archidona - Córdoba
179 km
02:00
8
24/08 Úbeda - Cazorla
159 km
02:00
9
25/08 Motril - Granada
178 km
02:00
rustdag 26/08
10
27/08 Ponteareas - Baiona
160 km
02:00
11
28/08 Padrón - Padrón
164 km
02:00
12
29/08 Orense - Estación de Montaña Manzaneda
133 km
02:00
13
30/08 Lugo - Puerto de Ancares
171 km
02:00
14
31/08 Villafranca del Bierzo - Villablino
199 km
02:00
15
01/09 Infiesto - Cuitu Negru
142 km
02:00
rustdag 02/09
16
03/09 Luanco - Lagos de Covadonga
181 km
02:00
17
04/09 Arnuero - Santander
143 km
02:00
18
05/09 Vitoria-Gasteiz - Maeztu
175 km
02:00
19
06/09 Logroño - Alto de Moncalvillo
168 km
02:00
20
07/09 Villarcayo - Picón Blanco
188 km
02:00
21
08/09 Madrid - Madrid
22 km
02:00