Ga naar de inhoud

Tuur Dens kaapt bronzen medaille weg in de scratch op WK baanwielrennen: "Scratch is op mijn lijf geschreven"

 do 3 augustus 2023 22:10
Tuur Dens pakt brons op de scratch.

Tuur Dens heeft ons land een eerste medaille bezorgd op het WK baanwielrennen in Glasgow. Dens veroverde donderdagavond brons in de scratch. "Scratch is op mijn lijf geschreven", aldus een tevreden Dens. Ook bondscoach Kenny De Ketele was positief: "De eerste medaille is een opsteker voor het hele team."

belgen op 3 augustus
10.30 uur België (mannen) kwalificaties ploegenachtervolging 9e - out
12.09 uur België (vrouwen) kwalificaties teamsprint 12e - out
21.27 uur Tuur Dens finale scratch (m) 3e (brons)

Meteen succes: brons voor Tuur Dens in scratch

De eerste dag op het WK baanwielrennen heeft ons land meteen een medaille bezorgd. Tuur Dens is er in de finale van de scratch in geslaagd brons te behalen. In de laatste kilometer leek de Zwitser Alex Vogel weg te zijn, maar hij viel nog helemaal stil. In een chaotische sprint werd Dens op het nippertje derde.

 

Dens was tevreden met zijn prestatie. Hij was in de aanloop naar het WK ziek geworden en kende dus geen optimale voorbereiding. "Ik miste fysiek niets om te winnen, maar misschien wel het vertrouwen. Ik heb de afgelopen week heel veel twijfels gehad", zei hij achteraf.

 

"Maar scratch  is op mijn lijf geschreven. Je kan niet met een tactiek starten, want er zijn te veel scenario's mogelijk. Ik voel het goed aan en dat heb ik al getoond op kampioenschappen. Ik denk niet te veel na, en dat zorgt ervoor dat ik er elke keer dicht bij ben."

 

"Mijn sprint was goed genoeg om te winnen, maar ik zat te ver. Met mijn voorbereiding heb ik lang getwijfeld en veel overlegd met dokters en trainers. Als ik kwam was het alleen om mee te doen voor de zege. Achteraf gezien heb ik de goede keuze gemaakt", vertelt hij.

 

"Ik heb nu al drie keer achteraf het gevoel gehad dat ik kon winnen, ik hoop echt dat het er ooit van komt. Gelukkig ben ik nog jong", besluit Dens hoopvol voor de toekomst.

Ik heb nu al drie keer achteraf het gevoel gehad dat ik kon winnen, ik hoop echt dat het er ooit van komt. 

Tuur Dens

Bondscoach Kenny De Ketele was opgelucht met de medaille voor Tuur Dens: "Het doet altijd deugd om met een medaille te starten, zeker na het dubbele gevoel bij de ploegenachtervolging deze ochtend. Het is dan ook een opsteker voor het hele team."

 

"Dens etaleert weer zijn grote klasse, het is fantastisch om met hem te werken. Ik gebruik hem soms als voorbeeld als het gaat over wakker zijn, hij is een slimme coureur."

Belgische teleurstellingen eerder op de dag

In de voormiddag had Tuur Dens ook al de kwalificaties van de ploegenachtervolging gereden. Het Belgische team, vervolledigd door Thibaut Bernard, Gianluca Pollefliet en Noah Vandenbranden, stelde daarin teleur. Een 9e plaats was het resultaat, waarmee ze zich niet kwalificeerden voor de finale.

 

Noah Vandenbranden was achteraf zeer duidelijk in zijn reactie: "De 9e plaats is sowieso een ontgoocheling, vorig jaar reden we snellere tijden op een slechtere fiets."

 

Volgens bondscoach De Ketele was het resultaat geen ramp. "Het is een jonge ploeg, en ze moeten dus nog leren. De laatste tijd was het steeds beter en beter, maar het kan niet altijd kermis zijn."

 

De Belgische vrouwen deden ook een gooi naar de volgende ronde in de teamsprint. Het team, met Julie Nicolaes, Valerie  Jenaer en Nicky Degrendele, werd pas vorig jaar opgericht. Dat project staat dus nog in zijn kinderschoenen, met een logische 12e plaats en uitschakeling als gevolg.

 

Nicky Degrendele toonde zich achteraf teleurgesteld maar strijdvaardig: "Ik had natuurlijk zelf graag een betere 3e ronde gereden. In het algemeen mogen we echter niet ontevreden zijn, ik zie ons zeker nog groeien."

WK baanwielrennen: 03/08

23:15

Tuur Dens pronkt met brons op het WK-podium

23:13

Bronzen Tuur Dens bezorgt België eerste medaille op het WK

23:05

Tuur Dens etaleert weer zijn grote klasse, het is fantastisch om met hem te werken.

Kenny De Ketele
22:58

De Ketele blikt positief terug op eerste dag: "Medaille is opsteker voor het hele team, dit doet iedereen deugd."

Bondscoach Kenny De Ketele zei dat de medaille voor Tuur Dens een opluchting was: "Het doet altijd deugd om met een medaille te starten, zeker na het dubbele gevoel bij de ploegenachtervolging deze ochtend. Het is dan ook een opsteker voor het hele team."

"Dens etaleert weer zijn grote klasse, het is fantastisch om met hem te werken. Ik gebruik hem soms als voorbeeld als het gaat over wakker zijn, hij is een slimme coureur."


De ploegenachtervolging werd een teleurstelling, maar dat is volgens De Ketele geen ramp. "Het is een jonge ploeg, en ze moeten dus nog leren. De laatste tijd was het steeds beter en beter, maar het kan niet altijd kermis zijn. Soms is het dus gewoon herbronnen en vooruit gaan."

"De groep is ook heel eerlijk en realistisch, ze durven fel te zijn in de meetings. 5 minuten later zitten ze dan samen te kaarten, dat is zeer mooi" bewierookt De Ketele zijn ploeg.

Over de teamsprint bij de vrouwen wilde hij verder niet veel kwijt: "De vrouwen hadden gehoopt sneller te rijden. We moeten zien of er werkelijk iets scheelt, of het gewoon volgende keer beter is."

De bond hoopte op voorhand op 10 medailles, dat kan nog altijd: "We hebben nog veel toppers die de medailleoogst kunnen aandikken, zeker op de weg. Maar ook op de piste moeten wij nog medailles kunnen pakken."

Tot slot kwam er ook nog een dankwoord voor de medische staf: "Ik wil een pluim op de hoed steken van de medische staf en de trainers van de renners. Er waren de laatste weken veel renners ziek en deze mensen hebben overuren gedraaid. Daarom verdienen ze een compliment."

22:49

De Ketele: "Eerste medaille is een opsteker voor het hele team"

22:45

Ik miste fysiek niks om te winnen, alleen een beetje vertrouwen.

Tuur Dens
22:44

Dens reageert tevreden: "Afgelopen week veel twijfels gehad."

Tuur Dens reageerde na zijn bronzen medaille tevreden.

"Scratch is echt iets wat ik super graag doe. Je kan totaal niet met een tactiek starten, er zijn te veel scenario's mogelijk. Dat aanvoelen is iets wat ik goed kan en dat heb ik al getoond op de kampioenschappen. Scratch is op mijn lijf geschreven en ik amuseer mij erin. Het komt er dan ook uit wanneer ik koers. Ik denk niet te veel na, en dat zorgt ervoor dat ik er elke keer dichtbij ben."

Ook over zijn oplettende manier van koersen is Dens duidelijk: "Ik wil altijd voeling hebben met de koers en het gevoel hebben dat ik in de koers zit. Ik wil nooit denken: oei, ik heb een probleem. Als er gaten zijn rijd ik die liefst direct dicht."

"Ik zat eigenlijk te ver, ik rij een goed genoege sprint om te winnen. Met mijn voorbereiding heb ik lang getwijfeld en veel overlegd met dokters en trainers. Als ik kwam was het alleen om mee te doen voor de zege. Achteraf gezien heb ik de goede keuze gemaakt", komt hij terug op zijn sprint.

Dens kwam vervolgens nog even terug op zijn verstoorde voorbereiding, waarin hij moest afrekenen met griep: "Ik mis fysiek niets om te winnen, maar misschien wel het vertrouwen. Ik heb de afgelopen week heel veel twijfels gehad. 5 minuten voor de koers twijfelde ik nog steeds, ook door de mislukte ploegenachtervolging."

"Ik zag dat andere jongens meer aan het afzien waren en wist dus dat ik goed was. Dat vertrouwen, dat ik enkele weken geleden wel had, heeft echt het verschil gemaakt."

"Ik heb nu al drie keer achteraf het gevoel gehad dat ik kon winnen, ik hoop echt dat het er ooit van komt. Gelukkig ben ik nog jong", besluit Dens hoopvol voor de toekomst.

22:34

Dens: "De scratch is op mijn lijf geschreven"

22:14

Einde van de eerste avondsessie: direct succes voor België

De scratch bij de mannen was meteen ook het laatste nummer van de dag.

De eerste dag begon teleurstellend met de uitschakelingen van de mannenploeg in de ploegenachtervolging en de vrouwenploeg in de teamsprint.

Tuur Dens maakte dit echter ruimschoots goed met een sterke eindsprint in de finale van de scratch. Onze landgenoot wist in een spannend slot zich op de lijn nog naar een 3e plaats te rijden.

Zo heeft België op de eerste dag van het WK baanwielrennen meteen een eerste medaille te pakken.

22:12

Het goud is overigens voor de Brit William Tidball, de thuisrijder eindigde voor Kazushige Kuboki uit Japan.

22:12

Tuur Dens pakt brons op de scratch op het WK

22:10

Dit mag gezien de voorbereiding van Dens een absoluut succes genoemd worden.

Renaat Schotte
22:08

Brons voor Dens!

Vogel valt in de laatste ronde helemaal stil. Het peloton gaat er nog over en in de sprint gaat Dens op de streep over een Nederlander naar de derde plaats.

22:08

Vogel valt volledig stil.

22:07

Het peloton komt nog snel, een medaille kan nog steeds voor Dens.

22:07

Laatste kilometer: spanning troef

De Zwitser Alex Vogel versnelt fel en slaagt een groot gat. In het peloton wordt getwijfeld en dus lijkt de vogel gaan vliegen.

22:05

Met nog 10 roondes te gaan regent het nu aanvallen. Veel mannen proberen weg te geraken, maar telkens weer rijdt iemand anders het gat dicht. Dens blijft ondertussen rustig in het peloton.

22:02

Dens geeft een goede indruk.

Renaat Schotte