Ga naar de inhoud

WK atletiek: Shankule soleert naar winst op de marathon, Verbruggen finisht als 39e

 za 26 augustus 2023 09:39
Amane Beriso Shankule is de wereldkampioene op de marathon.

Hanne Verbruggen is op het WK atletiek in Boedapest 39e geworden op de marathon. Ondanks een verstoorde voorbereiding door een bilblessure maakte ze in een knap ingedeelde wedstrijd nog veel plaatsen goed in de laatste kilometers. Ze finishte in 2u37'15". In de ochtendsessie van de voorlaatste WK-dag ging de aandacht vooral naar de tienkamp. Na acht onderdelen staat de Canadees Pierce LePage aan de leiding.

Hanne Verbruggen stond met heel wat twijfels aan de start van de marathon in Boedapest. Door een hardnekkige bilblessure was haar voorbereiding niet verlopen zoals gepland. Toch leverde Verbruggen, die vorige zomer nog verrassend achtste werd op het EK in München, een zeer degelijke prestatie af. 


De 30-jarige atlete deelde haar wedstrijd perfect in. Halverwege lag ze in 50e positie en de laatste 10 kilometer vatte ze zelfs als 55e aan, maar daarna schoof ze nog stevig op. Verbruggen finishte uiteindelijk als 39e in 2u37"15.


"Ik heb heel vaak aan opgeven gedacht, maar ik ben echt superblij dat ik het niet gedaan heb. Ik had sowieso pijn, maar meer andere pijntjes dan aan de bil. Ik wou traag starten, maar dat is eigenlijk niet zo goed gelukt."

 

"Ik ben onderweg ook twee keer moeten stoppen, om mijn kous uit te doen en door een kramp. Ik ben heel blij dat ik heb doorgezet, want ik heb op het einde nog veel mensen ingehaald en dat gaf mij wel moed."


"Door mijn blessure was mijn voorbereiding nu niet optimaal. Ik ben ervan overtuigd dat als die wel supergoed verloopt, ik nog heel wat plaatsen kan winnen. Ik heb in het begin schrik om mee te gaan. Misschien moet ik daar wat op trainen, om toch meer karakter te tonen. Maar nu ben ik echt superblij."

 

De winst in de marathon ging naar de Ethiopische Amane Beriso Shankule. Samen met haar landgenotes Gotytom Gebreslase en Yalemzerf Yehualaw scheidde ze zich met nog 8 kilometer te gaan af van de concurrentie. Even later ging ze er alleen vandoor. Shankule hield stand en soleerde naar goud in 2u24'23".

 

Gotytom Gebreslase, de titelverdedigster van Eugene, moest dit keer vrede nemen met zilver. Een clean sweep voor Ethiopië werd het niet, want Yehualaw kraakte nog helemaal op het einde. De Marokkaanse Fatima Gardadi pakt zo het brons.

zaterdag 26 augustus
7 uur Hanne Verbruggen marathon: 39e in 2u37'15  
19.25 uur Ben Broeders polsstokspringen: finale  
19.30 uur Belgian Tornados 4x400 meter: reeksen  
19.55 uur Belgian Cheetahs 4x400 meter: reeksen  

26 augustus (ochtendsessie)

15:18

Tot vanavond!

Er leek geen einde aan te komen, maar de ochtendsessie zit er nu wel degelijk op. We maken een nieuwe afspraak om 19u vanavond.

15:16
De tussenstand na 8 van de 10 onderdelen.
15:15

LePage stevig aan de leiding

Pierce LePage begint vanavond met een mooie voorsprong als leider aan de laatste twee onderdelen van de tienkamp. De Canadees heeft een totaal van 7.477 punten.

Dat zijn er 195 meer dan Leo Neugebauer. De Duitser is over Lindon Victor en Damian Warner naar de tweede plaats gesprongen. Warner heeft als derde al 217 punten minder dan LePage.

15:13

Ook Warner mist

Ook voor Warner blijkt 5 meter te hoog gegrepen. De Canadees moet vrede nemen met 4,90 meter, een evenaring van zijn persoonlijk record.

15:11

Erm raakt ook bij zijn derde poging niet over 5 meter. Wat doet Warner?

15:10

Twee missers op 5 meter

Nog twee tienkampers in actie in het polsstokspringen: Johannes Erm en Damian Warner. De lat ligt op 5 meter. Beiden hebben twee gemiste pogingen achter de rug. Lukt het wel bij de laatste kans?

15:01

Het zal bij 4,80 meter blijven voor Lindon Victor. De Grenadaan faalt ook bij zijn derde poging op 4,90 meter.

14:57

Warner evenaart persoonlijk record

Hij raakt de lat, maar ze blijft liggen. Damian Warner gaat ook over 4,90 meter en evenaart daarmee zijn persoonlijk record.

14:50

De lat ligt intussen op 4,90 meter. De Est Johannes Erm is de eerste de erover raakt. Damian Warner slaagde daar bij zijn eerste poging niet in.

14:36

Gebalde vuist bij Lindon Victor. Bij zijn tweede poging op 4,80 meter gaat de Grenadaan er wel over.

14:33

Warner op kop

Damian Warner neemt de leiding in Groep B met een sprong over 4,80 meter. Daarmee is hij nog 10 centimeter verwijderd van zijn persoonlijk record.

Lindon Victor, de nummer drie na zeven onderdelen, zit aan één misser op 4,80 meter.

14:28

Geen 5,40 voor Williams

Ook de derde poging op 5,40 meter gaat fout voor Harrison Williams. Daarmee zit de actie in Groep A erop. In Groep B ligt de lat intussen op 4,80 meter.

14:20

Williams gaat over 5,30 meter

14:19

Harrison Williams is de enige die nog in actie is in Groep A. Hij gaat voor een evenaring van zijn persoonlijk record op 5,40 meter. Zijn eerste poging gaat de mist in.

14:18

Damian Warner heeft zijn missers op 4,60 meter goed verteerd. Hij gaat bij zijn eerste poging vlot over 4,70 meter.

14:18

Harrison Williams doet wat Pierce LePage niet kon. Hij gaat over 5,30 meter en neemt zo de leiding in Groep A.

14:12

Geen PR voor LePage

Einde verhaal voor LePage. Ook bij zijn derde poging raakt hij niet over 5,30 meter. Met 5,20 meter zet hij uiteraard wel een dijk van een prestatie neer. Het goud komt nog iets steviger rond zijn nek te hangen.

14:10

LePage waagt zich aan 5,30 meter

LePage wil zijn topdag verzilveren en waagt ook zijn kans op 5,30 meter. Zo hoog sprong hij nog nooit en voorlopig lukt het ook vandaag niet. Gaat hij er straks bij zijn laatste poging wel over?