Ga naar de inhoud

WK atletiek: Ben Broeders verovert ticket voor de finale van het polsstokspringen

 wo 23 augustus 2023 13:07
Ben Broeders plaatst zich dankzij zijn sprong over 5,75 meter voor de finale zaterdagavond.
Ben Broeders plaatst zich dankzij zijn sprong over 5,75 meter voor de finale zaterdagavond.

Na Doha in 2019 en Eugene in 2022 staat Ben Broeders ook op het WK atletiek in Boedapest in de finale van het polsstokspringen. Broeders raakte wel pas bij zijn derde poging over 5,75 meter, maar dat bleek voldoende. Zaterdagavond neemt hij het op tegen Mondo Duplantis en co.

Ben Broeders nam toch een klein risico bij de start van de kwalificaties. Hij paste voor de aanvangshoogte van 5,35 meter, maar dat bleek de juiste keuze. Zowel op 5,55 meter als 5,70 meter ging hij vlot over de lat.

 

Op 5,75 meter werd die trend doorbroken. Broeders faalde tot twee keer toe en voelde zo de druk toenemen. De finale dreigde hem te ontglippen, maar bij zijn derde poging ging het wél goed.


"Ik ben opgelucht, want het is toch altijd een stresserende situatie. Het was even het tempo zoeken door het snel na elkaar springen op 5,75 meter. Maar uiteindelijk heb ik toch een mooie sprong gedaan en ben ik mooi door."

 

"In de finale wil ik zo hoog mogelijk eindigen. Ik kan vandaag met een goed gevoel weggaan. Ik wil de regelmaat proberen mee te nemen naar de finale en er iets moois van maken."


Broeders werd uiteindelijk zevende in zijn groep en stoot als elfde van de dertien finalisten door. Hij staat zo voor het derde WK op een rij in de finale. Die wordt zaterdag om 19.25 u afgewerkt.

 

Broeders krijgt dan de kans om enkele teleurstellingen door te spoelen, want op de voorbije kampioenschappen kon de polsstokspringer de hoge verwachtingen niet inlossen.

Vorige zomer werd hij op het WK in Eugene elfde en voorlaatste in de finale, een maand later sneuvelde hij op het EK in München verrassend in de kwalificaties. Ook dit jaar ontgoochelde hij met een achtste plaats op het EK indoor in Istanbul.

woensdag 23 augustus
10.15 uur Ben Broeders polsstokspringen kwalificaties: 5,75 meter  
21.35 uur Cynthia Bolingo 400 meter: finale  

23 augustus (ochtendsessie)

13:09

Tot vanavond!

We zetten hier een punt achter de ochtendsessie. Vanuit Belgische hoek was er heuglijk nieuws, want Ben Broeders wist zich voor het derde WK op rij te plaatsen voor de finale van het polsstokspringen.

Vanavond is het uitkijken naar de prestatie van Cynthia Bolingo in de finale van de 400 meter. Zij komt om 21.35 u in actie.

13:05

Opluchting voor Kelsey-Lee Barber

De kwalificaties voor het speerwerpen bij de vrouwen zijn afgelopen. Grote opluchting voor titelverdedigster Kelsey-Lee Barber, want de Australische is er nog nét bij. Met de hakken over de sloot, maar dus wel in de finale.

13:04

Broeders: “Uiteindelijk mooi ‘sprongske’ gedaan, mooi door naar finale”

13:03

Ik ben opgelucht, want het is toch altijd een stresserende situatie. Uiteindelijk heb ik een mooie sprong gedaan op 5,75 meter en ben ik mooi door. Ik had een goede voorbereiding en daar vertrouwde ik op.

Ben Broeders
13:02

Bednarek wint de laatste reeks

Kenneth Bednarek wint de laatste reeks van de 200 meter in 20"01. Ogando is tweede en Zeze derde. Al is het afwachten of dat de Fransman ook een ticket voor de finale oplevert.

13:02

Valse start en discussie bezorgen Zeze 3e plaats toch 3e plaats: "Toch afwachten of er nog een herziening komt of niet”

13:01

Zeze mag toch weer plaatsnemen in het startblok. Wellicht mag hij onder voorbehoud lopen.

13:00

Valse start

Ook in de laatste reeks van de 200 meter krijgen we een valse start. De Fransman Ryan Zeze is te snel weg en wordt uitgesloten. Zeze is het er duidelijk niet mee eens en gaat protesteren.

12:56

Wang pakt uit op het einde

Jianan Wang maakte het wel erg spannend in de kwalificaties van het verspringen. Pas bij zijn laatste sprong haalt de titelverdediger de kwalificatieafstand. De Chinees springt 8,34 meter ver, goed voor een finaleticket. Enkel Wayne Pinnock deed beter met 8,54 meter, een beste wereldjaarprestatie.

12:54
Knighton (links) en De Grasse (rechts) door naar de halve finales.
12:53

Knighton en De Grasse lossen verwachtingen in

Olympisch kampioen Andre De Grasse heeft zijn ticket voor de halve finales van de 200 meter te pakken. Hij moet in de voorlaatste reeks wel Erriyon Knighton voor zich dulden. Het Amerikaanse toptalent wint in 20"17. Ook Dambile stoot rechtstreeks door.

12:47
Uzawa (linksonder) ging de uitbollende Lindsey nog voorbij op de finish.
12:46

Knappe eindsprint van Uzawa

De Japanner Towa Uzawa komt in de laatste meters wel erg sterk opzetten en wint op de valreep in 20"34. De Amerikaan Courtney Lindsey laat zich zo toch verrassen, maar stoot uiteraard als tweede ook door. Net als nummer drie, de Jamaicaan Rasheed Dwyer.

12:45

Valse start!

Valse start in de vijfde reeks van de 200 meter. De Turk Guliyev krijgt een waarschuwing.

12:40
Broeders is één van de dertien finalisten voor de finale zaterdagavond.
12:39

Broeders naar de finale!

Ze houden het voor bekeken in de kwalificaties van het polsstokspringen. De 5,80 meter wordt niet meer aangevat. Zo is het definitief: Ben Broeders plaatst zich dankzij zijn derde poging op 5,75 meter voor de finale. Die staat zaterdagavond om 19.25 u op het menu.

12:39

Dadzie valt geblesseerd uit

Verrassing in de vierde reeks van de 200 meter. James Dadzie, de man met de snelste tijd in deze reeks, valt uit. Brendon Rodney laat het niet aan zijn hart komen, de Canadees wint met veel voorsprong in 20"14. Ook Correa en Maswanganyi stoten door.

12:32

Tebogo blijft lopen na zijn 200 meter: "Trappen op en wegwezen"