Op dag 1 van het WK atletiek heeft de Belgische 4x400 meter-ploeg in de gemengde estafette geen medaille kunnen sprokkelen. De Belgen, niet in hun sterkste opstelling, eindigden 5e in een finale met een spectaculaire ontknoping. Nederland struikelde met het goud binnen handbereik. Oranje had al getreurd nadat Sifan Hassan op de 10.000 meter hetzelfde horrorscenario had meegemaakt.
Voor Nederland wordt de eerste dag op het WK atletiek er één om snel te vergeten. Sifan Hassan leek op de 10.000 meter op weg naar goud, maar in de laatste rechte lijn ging het helemaal fout voor de Nederlandse.
In een pittige sprint met Gudaf Tsegay ging ze met de finish in zicht vol onderuit. Tsegay nam het cadeau dankbaar aan, wereldrecordhoudster Letesenbet Gidey en Ejgayehu Taye maakten het Ethiopische podium compleet.
Alsof de duivel ermee gemoeid was, overkwam Nederland hetzelfde in de finale van de 4x400 meter. Femke Bol moest in de laatste rechte lijn alles uit de kast halen om de Amerikaanse Alexis Holmes af te houden en ging op haar beurt plat op haar buik.
De VS profiteerde en triomfeerde in 3'08"80, een wereldrecord in deze nog relatief jonge atletiekdiscipline. Bol krabbelde nog overeind om als derde te finishen, maar de Nederlandse had de stok laten vallen en dus werd het team gediskwalificeerd.
Groot-Brittannië pakte het zilver, Tsjechië kreeg het brons in de schoot geworpen.
De Belgische ploeg werd na Frankrijk vijfde in 3'13"83, twee seconden trager dan in de reeksen. Daarmee evenaart het team de prestatie van de Olympische Spelen in Tokio.
Vervaet: "De ontgoocheling overheerst, derde plaats was mogelijk"
Ontgoocheling bij de 4x400 meter-ploeg. Met hun tijd van in de reeksen hadden ze in de finale brons gehaald. Imke Vervaet zag het als een gemiste kans.
"Vijfde is natuurlijk heel goed, maar als we naar de tijden kijken, dan was de derde plaats echt wel mogelijk. De ontgoocheling overheerst nu, maar achteraf zullen we zeker trots mogen zijn."
"Het was de tweede 400 meter op één dag, maar dat geldt voor iedereen en is dus geen excuus. Er mocht maar één iemand gewisseld worden. We gaan het moeten analyseren."
"Vanochtend voelde het ook veel beter, baan 9 is niet makkelijk. Het inschuiven was nog wel oké, maar op het einde ben ik wat stilgevallen."
Ook Camille Laus bleef gefrustreerd achter. "We willen altijd meer, maar vijfde is toch een mooie prestatie op een WK. Het is alleen frustrerend dat de derde tijd minder goed is dan de tijd die wij vanochtend liepen."
"We hebben alles gegeven. Misschien waren we wat vermoeid, we zullen met de coach moeten praten. Maar het is toch een mooie ervaring en goed voor de aflossingen volgend weekend. De Franse loopster was nu iets te sterker, hopelijk ben ik volgend weekend beter."
Enkel Ruben Verheyden kan doorstoten
In de reeksen van de 1.500 meter kon slechts één landgenoot zich plaatsen voor de halve finales. Na een tactisch slimme race moest Ruben Verheyden er alles uitpersen in de laatste rechte lijn, maar hij knokte zich als vijfde in 3'47"02 naar de vijfde plek en een ticket voor de volgende ronde.
"Ik heb er heel de wedstrijd in geloofd en op het einde moest ik gewoon meesprinten. Tegen die mannen gaat dat vanzelf. Het is cool dat ik nu kan zeggen dat ik bij de top 24 van de wereld ben."
Ismael Debjani kon op een WK nog nooit een eerste ronde overleven en slaagde daar ook nu niet in. Na een voortvarende start werd hij zelfs laatste in 3'39"73. Jochem Vermeulen deed het een stuk beter in zijn reeks, maar met zijn negende plaats in 3'35"45 kwam ook hij te kort voor de halve finales.
Ook Philip Milanov kon geen vervolg breien aan zijn WK. Hij raakte in het discuswerpen niet verder dan 63 meter. Daarmee werd hij pas 19e, enkel de top 12 mocht naar de finale.
Zelfs bloedklonters houden Crouser niet tegen
Dé prestatie van de avond kwam misschien wel van Ryan Crouser. Niet omdat de tweevoudige olympische kampioen zijn wereldtitel verlengde, wél door de manier waarop de Amerikaan dat deed.
Crouser snoerde de concurrentie meteen de mond met een worp van 22,98 meter, een verbetering van zijn eigen kampioenschapsrecord. Bij zijn laatste poging deed hij er nog een schepje bovenop.
Het ongeloof en de bewondering was voelbaar in het National Athletics Centre toen hij uitpakte met 23,51 meter. Een nog straffer kampioensschapsrecord en amper 5 centimeter onder zijn eigen wereldrecord.
Wat het extra bijzonder maakt: Crouser onderging recent een behandeling aan twee bloedklonters in zijn linkerbeen, waardoor zijn deelname lang onzeker was.
19 augustus (avondsessie)laatste update: meer dan 1 jaar geleden
Tot morgen!
Met de tumultueuze ontknoping op de 4x400 meter gemengd zetten we een punt achter de eerste WK-dag. Een rampdag voor Nederland, want door valpartijen van Femke Bol en Sifan Hassan grepen onze Noorderburen zowel op de 4x400 gemengd als op de 10.000 meter nipt naast de wereldtitel.
De Belgische estafetteploeg met Robin Vanderbemden, Imke Vervaet, Jonathan Borlée en Camille Laus was nooit echt in de running voor een medaille, maar werd toch knap vijfde op de 4x400 meter gemengd.
In de reeksen van de 1.500 meter kon enkel Ruben Verheyden doorstoten naar de halve finales. Voor Elise Vanderelst, Ismael Debjani en Jochem Vermeulen stopte het verhaal in de reeksen.
Ook Philip Milanov kon geen vervolg breien aan zijn WK, hij strandde in de kwalificaties van het discuswerpen.
Noor Vidts sloot haar eerste dag van de zevenkamp af op de zesde plaats.
Femke Bol valt met de finishlijn binnen handbereik
Team USA wint de Mixed Relay na val van Nederland in laatste meters
Ook Bol gaat onderuit!
Hoe kan dit? Na Hassan gaat nu ook Bol onderuit in de laatste rechte lijn. Nederland ziet zo het goud nog door de vingers glippen. Het is Holmes die de Verenigde Staten naar de wereldtitel loodst in 3'08"80, een wereldrecord.
Groot-Brittannië pakt het zilver, Bol krabbelt nog net op tijd overeind om het brons te pakken, maar de Nederlandse liet haar stok vallen en dus wordt Nederland gediskwalificeerd. Tsjechië profiteert en wordt zo derde.
De Belgen worden vijfde in 3'13"83. Daarmee evenaren ze hun prestatie van op de Olympische Spelen in Tokio.
Femke Bol snijdt als eerste de laatste ronde aan. Is Nederland op weg naar goud?
Vervaet moet knokken om aansluiting te vinden. Ze wisselt in vijfde positie, het is nu aan Jonathan Borlée. Nederland en de VS strijden voor goud.
Vanderbemden heeft niemand voor zich uitlopen en tast dus een beetje in het duister. Maar hij doet het uitstekend en geeft het stokje als vierde door.
België in baan 9
De Belgen lopen in baan negen. Robin Vanderbemden mag straks beginnen en geeft het stokje door aan Imke Vervaet. Dan is het aan Jonathan Borlée en Camille Laus is opnieuw de slotloopster.
Finale 4x400 meter mixed relay
We zijn aan het slotnummer van de eerste WK-dag beland, de finale van de 4x400 meter gemengd. In 2019 kaapte de VS het goud weg, vorig jaar ging de wereldtitel naar de Dominicaanse Republiek. De titelverdedigers gingen niet van start in de reeksen, de Amerikaanse ploeg was wél op de afspraak en zette de snelste tijd neer.
De Amerikanen mogen in de finale stevige concurrentie verwachten van Groot-Brittannië en Nederland, dat de VS vorig jaar op het WK aftroefde voor het zilver. Afwachten of België, dat in de reeksen de derde totaaltijd neerzette, zich kan mengen in de strijd voor het podium.
Ook Polen is een gevaarlijke concurrent. De olympische kampioen werd opgevist voor de finale, nadat de slotloopster gehinderd werd door de val van een Duitse atleet.
Crouser pakt goud met kampioensschapsrecord
Ongeloof en bewondering bij het publiek bij de laatste worp van Ryan Crouser. De Amerikaan pakt uit met een fenomenale 23,51 meter, opnieuw een verbetering van het kampioenschapsrecord en amper 5 centimeter onder zijn wereldrecord! Hij geeft zijn wereldtitel zo nog wat meer glans.
Zilver voor Fabbri
Een brede glimlach bij Leonardo Fabbri na zijn laatste poging in het kogelstoten. Die levert geen verbetering meer op, maar de Italiaan pakt wel het zilver met een worp van 22,34 meter, een stevige verbetering van zijn persoonlijk record.
Het was een strijd van stervende zwanen op de 10.000 meter. Hassan en Tsegay liepen zij aan zij. De Nederlandse raakte met haar spike eerst de knie van Tsegay, die daardoor zelfs een wonde opliep en bij een tweede contact ging Hassan onderuit. Uiteindelijk kwam ze als 11e over de finish.
Sifan Hassan valt in de laatste rechte lijn
Drama voor Hassan!
Niet te geloven, wat een dramatische ontknoping voor Hassan! Ze lijkt in een pittige eindsprint met Tsegay op weg naar goud, maar gaat dan plots onderuit.
Gudaf Tsegay krijgt de wereldtitel zo in de schoot geworpen, de Ethiopische wint in 31'27"18. Het Ethiopische feestje is compleet want het zilver is voor Gidey en het brons voor Taye.
Hassan neemt de leiding. Gidey volgt in haar spoor.
Daar klinkt de bel. Hassan schuift stilaan op. Heeft ze nog een krachtig eindschot?
Nog geen afscheiding op de 10.000 meter
De finale van de 10.000 meter nadert stilaan zijn ontknoping, we gaan de laatste kilometer in. Het moet allemaal nog gebeuren, het is voorlopig een eentonig race geweest.