Ga naar de inhoud

De Tribune looft verdediging van Belgian Cats: "Veel scherper dit EK, zo win je titels"

 di 27 juni 2023 09:31
Jill Lorent overlegt met bondscoach Rachid Méziane: de assistent-coach is de architect van de sterke Belgische verdediging.
Jill Lorent overlegt met bondscoach Rachid Méziane: de assistent-coach is de architect van de sterke Belgische verdediging.

De gouden medaille van de Belgian Cats op het EK basketbal was maandagavond uiteraard ook hét gespreksonderwerp in onze podcast De Tribune. Basketbalcommentator Dennis Xhaët zag dit toernooi hoe de Belgische verdediging meer dan ooit op scherp stond.

De Belgische aanvalsmachine draaide dit EK op volle toeren, zeker in de groepsfase en in de kwartfinale tegen Servië. Maar Dennis Xhaët looft ook de ijzersterke verdediging van de Belgian Cats dit toernooi.

 

"Die was veel agressiever dan de afgelopen jaren en dat is de verdienste van assistent-coach Jill lorent. Zij heeft zich op die verdediging gefocust", vertelt Xhäet in De Tribune.

 

Wat was er precies anders? "Er werd veel sneller geroteerd wanneer iemand geklopt werd door zijn aanvaller. Dat was ongelooflijk scherp. Die defensieve afspraken waren heel zichtbaar. Daar waren de speelsters duidelijk op gedrild."

Met je aanval win je wedstrijden, maar met je verdediging win je titels.

Dennis Xhaët

Toch kreeg Spanje in de finale opvallend veel open shots. "Daar zat de communicatie inderdaad niet goed bij momenten", stelde ook Xhaët vast. "Maar ze hebben hun verdediging wel op tijd weer aangescherpt. Daar heb ik ongelooflijk veel bewondering voor."

 

Een sterke verdediging is de basis van alles in basketbal. "Het is een oud cliché, maar het klopt wel: met je aanval win je wedstrijden, maar met je verdediging win je titels. De defense was de ruggengraat van de Belgian Cats en daar was alles op gebouwd."

Beluister de hele aflevering van De Tribune

Gerelateerd: